5 modele de încălțăminte care îți distrug picioarele

5 modele de încălțăminte care îți distrug picioarele

0 6656
ghete inalte cu siret si decupate la degete

Sandale decupate, pantofi eleganți, balerini, mocasini, papuci veseli și colorați, platforme, tocuri înalte, talpă foarte joasă, culorii vii, strălucitoare, accesorii care îți iau ochii. Vara ne scoate la shopping, iar o pereche nouă de încălțăminte este visul oricărei femei. Dar știi ce să cumperi în așa fel încât să nu-ți distrugi picioarele? În așa fel încât să nu ai dureri de spate, de genunchi, bătături, monturi și un mers deformat? Uite ce sfaturi de dau medicii!

Îți plac sandalele cu toc pe care le-ai văzut în vitrină și este musai să le ai? Sau poate îți dorești balerinii pe care i-ai probat și-ți vin de minune. Însă, te vezi purtând și papucii aceia drăguți cu talpă joasă. Par atât de comozi! În realitate, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că încălțămintea ne poate distruge sănătatea. Iată care sunt cele mai periculoase modele pe care ar trebui să le eviți sau măcar să le porți mai rar.

 

Tocurile foarte înalte – Sandalele şi pantofii cu toc înalt afectează sănătatea sistemului osos şi muscular, dar şi coloana vertebrală asupra căreia se pune o mare presiune. Tocurile înalte obosesc excesiv muşchii spatelui și cei ai gambelor care se contractă ducând la afecţiuni ale tendonului lui Achile. De asemenea, sunt afectate oasele genunchilor, ale gleznelor și ale șoldului. În timp poți suferi de artrită, te poți trezi cu unghii încarnate, monturi, cu dureri de genunchi și spate, chair mersul ți se poate deforma. Tot din cauza tocurilor foarte înalte riști accidente care ar putea duce la fracturi sau entorse.

Știm că tocurile înalte sunt cele mai bune prietene ale tale, însă acest tip de încălțăminte ar trebui purtat foarte rar. Iar dacă într-o seară vei dori să fii sexy, poartă o fustă – noi am găsit aici câteva modele – și încalță o pereche de sandale cu tocuri mini, gen kitten heels. Te vei simți comod, iar picioarele tale îți vor mulțumi. Și vei fi la fel de elegantă.

 

Talpa plată și foarte subțire – Talpa pantofului, la modul general vorbind, absoarbe toate șocurile care se produc în timpul mersului. Dacă talpa este subțire, aceste șocuri nu vor fi amortizate și vei avea de suferit în zona coloanei și a șoldurilor. Nu mai punem la socoteală faptul că vei simți fiecare pietricică și fiecare denivelare a asfaltului. Tălpile te vor durea, vei simți o senzație de arsură și mult disconfort. Pentru că balerinii au talpa plată, acest model de încălțăminte, deși ți s-ar părea cel mai comod, nu oferă un sprijin corect piciorului. Cum spuneam și mai sus, lipsa tocului face ca în timpul mersului să se exercite presiuni foarte mari la nivelul genunchilor, șoldurilor și spatelui. Fiindcă nu au barete și nici șireturi, balerinii sunt fixați pe picior cu ajutorul degetelor care vor sta mai mult sau mai puțin încordate, într-o poziție uneori foarte incomodă. Încleștarea frecventă a degetelor duce la apariția bătăturilor, a durerilor la nivelul tălpii, călcâiului, genunchilor și spatelui. Dacă ești adolescentă, trebuie să știi că oasele picioarelor tale sunt încă în dezvoltare, iar folosirea frecventă a balerinilor îți poate deforma mersul! În general, încălțămintea cu talpa plată nu este deloc recomandată. Aceasta declanșează în timp afecțiuni ale oaselor piciorului. Fasciita plantară este una dintre ele și se manifestă prin dureri ascuțite la nivelul călcâiului sau în zona mediană a tălpilor. Mai mult, în magazine există balerini foarte decoltați în părțile lor laterale. Dacă vrei să porți un astfel de model, există riscul ca degetele picioarelor să fie foarte strânse, chiar să se „încalece”. Asta, pentru că în zona din față pantoful este mai îngust. Acest lucru duce la dureri de picioare și crampe musculare. Ai putea avea cârcei la laba piciorului sau gambe. Mai mult, degetele strânse foarte tare duc, în timp, la deformarea oaselor și la apariția monturilor.

 

Modele din piele sintetică  – Fie că-ți cumperi pantofi, sandale, încălțăminte sport, mocasini, balerini, platforme…important este să alegi modele din piele naturală. Acest material este moale, elastic și foarte rezistent. Nu se întâmplă mereu, însă imitația din piele – fiind un material sintetic – duce la transpirația excesivă a piciorului, provoacă răni și bătături. Iar dacă te gândești că o pereche de încălțăminte din piele naturală costă mult, află că nu este deloc adevărat. Depinde de magazin. De exemplu, eu mi-am cumpărat anul trecut încălțăminte de pe miniprix.ro și vreau să-ți spun că am plătit puțin pentru un model de calitate. Iar dacă la prima vedere aceste sandale par un chin pentru picioare, află că sunt cele mai comode pe care le-am purat vreodată. Atât de comode încât le-am încălțat și când eram gravidă în 7-8 luni.

 

Pantofii cu vârful ascuțit – Pantofii cu vârful ascuţit s-ar putea să-ţi creeze mari probleme dacă îi vei purta prea mult timp. Partea din față a acestora nu se modelează pe forma normală a picioarelor tale, iar vârful ascuțit îţi va strânge degetele. Acest lucru, pe lângă faptul că îți dă dureri și îți provoacă bătături, poate duce la afecțiuni mult mai grave precum unghii încarnate, monturi și deformarea degetelor. Implicit, pentru că nu mai calci corect, mersul va fi și el deformat, iar tu vei resimți dureri de spate.

 

Papucii flip flop – În urma studiilor efectuate, medicii au ajuns la concluzia că încălţămintea tip flip flop poate duce, în timp, la apariţia unei afecţiuni a piciorului destul de dureroase şi anume fasciita plantară. Mai mult, din cauza faptului că pielea nu este mai deloc protejată de razele UV, te expui riscurilor apariției cancerului de piele. De asemenea, pentru că piciorul nu este susţinut corespunzător, are tendinţa de a aluneca într-o parte sau alta,  te-ai putea trezi cu entorse sau luxaţii de gleznă. Papucii flip flop au doar două cureluşe foarte subţiri care intră între degetele de la picioare. Ca să nu-ţi cadă,  piciorul va sta mereu încordat. Vei strânge degetele non stop, fără să-ţi mai dai seama. În timp, tendoanele  care “conecteză” muşchii la oase se vor inflama şi există riscul de a se rupe. Vei simţi o durere îngrozitoare în  picior, fără să ştii ce ţi s-a întâmplat! Papucii flip flop afectează inclusiv osatura labei piciorului. În timp, rişti ca oasele degetelor să se fisureze. Cum se întâmplă? Când mergi, şocul este direct absorbit de picior, iar această traumă, repetată, duce la  afecţiuni foarte dureroase. Micile fisuri şi rupturi care afectează osul pot declanşa probleme şi mai grave.

Sursa foto: Burst

COMENTARII

Lasă un răspuns