Tot ce nu știai despre epilarea definitivă cu lumină intens pulsată

Tot ce nu știai despre epilarea definitivă cu lumină intens pulsată

Epilarea definitivă cu lumină intens pulsată (IPL) este o procedură simplă, neinvazivă și nedureroasă cu ajutorul căreia  scapi pentru totdeauna de părul nedorit de pe corp. Pentru că acest tratament este mai puțin cunoscut la noi și pentru a afla exact ce presupune această tehnologie, am vorbit cu Iulia Niculae, cosmetician cu specializare IPL care ne-a spus tot ce trebuie să știm despre procedură.

Să scapi definitiv de părul nedorit de pe corp – iată visul oricărei femei – însă, tratamentul prin lumină intens pulsată (IPL) nu este foarte cunoscut și nici foarte accesibil în România. Iar cine a auzit despre această procedură, încă are îndoieli. Unele femei sunt de părere că tratamentul nu funcționează, asta doar pentru că așa au auzit. Altele au aceeași părere doar pentru că l-au încercat, dar nu au urmat toate ședințele recomandate. Multe consideră că prețurile sunt prea mari, însă noi credem că, o dată pe lună, putem să renunțăm la shopping pentru a merge, cu aceiași bani, la salon. Totul depinde de prioritățile pe care ți le trasezi. Preferi să continui epilarea cu ceară, cu aparatul de ras o dată pe zi sau cu epilatorul sau îți dorești să le spui adio pentru totdeauna?

iulia niculae
Iulia Niculae, tehnician IPL

Tratament neinvaziv și nedureros

În primul rând, trebuie să știi că epilarea definitivă prin lumină intens pulsată, pe lângă faptul că funcționează, este neinvazivă, foarte puțin dureroasă (simți niște înțepături ușoare), iar efectele se observă după prima ședință. Timpul ar fi o problemă, trebuie să ai răbdare, pentru că ședințele se fac o dată pe lună, iar numărul acestora depinde de tipul firului de păr: negru și gros sau deschis la culoare și subțire.  Prin epilarea cu IPL  se emite un puls luminos intens care este absorbit de pigmentul firului de păr,  fiind transmis, mai departe, către rădăcină. Aceasta va fi, după un timp relativ, în funcție de culoarea și grosimea părului, distrusă. Persoanele foarte blonde, cu ochi albaștri și pielea albă trebuie să știe că tratamentul nu va funcționa pentru ele. Motivul? „Lumina intens pulsată are ca țintă pigmentul din firul de păr. Dacă ești blondă, cantitatea de melanină care conferă culoare părului este foarte mică sau inexistentă. Prin urmare, tratamentul va fi de foarte lungă durată sau nu va funcționa deloc”, ne-a explicat Iulia Niculae.

Înainte de prima ședință ți se explică procedura și se întocmește fișa de client

„La prima vizită, le explicăm clientelor în detaliu în ce constă procedura și cum se efectuează, iar apoi  întocmim o fișă de client. Pe parcursul discuției, femeile află care este durata tratamentului în funcție de tipul lor de păr, în funcție de zona corpului unde se va acționa și în funcție de mărimea acestei zone a pielii. Pe picioare, de exemplu, avem o porțiune mai mare de piele față de axile sau zona inghinală”, ne-a explicat Iulia. „Apoi, clientele vor completa un chestionar în care vor nota datele personale, zonele care trebuie tratate și vor răspunde unor întrebări legate de istoricul lor medical: dacă suferă de psoriazis, dacă sunt însărcinate sau alăptează, dacă suferă de dermatită, vitiligo, cancer, diabet, epilepsie, acnee, dacă dacă au o sensibilitate a pielii sau alergii, dacă se află sub tratament medicamentos, au fost supuse vreunui tratament endocrin și multe altele”.

salon goddess

Se testează părul și gradul de rezistență a pielii

Pasul următor: testarea propriu zisă a tratamentului IPL pe o zonă mică a corpului tău, de exemplu axile. „După acest test, timp de 2-4 zile clientele vor trebui să trateze zona epilată cu cremă pentru protecție solară dacă se expun la soare sau creme hidratante în cazul în care zona nu este expusă razelor de soare”, ne-a mai spus Iulia. În decurs de 24 și 48 de ore vei vedea dacă pielea ta suferă sau nu reacții adverse. În tot acest timp, zona testată trebuie intens hidratată cu creme hidratante pentru corp. Apoi, va trebui să-i comunici cosmeticienei dacă ai observat reacții adverse precum ușoare arsuri, iritație, alergie, umflături etc. Cazurile de acest gen sunt, însă, extrem de rare.  În funcție de acest rezultat, vei fi programată pentru următoarea întâlnire.

Cum îți pregătești pielea înainte tratament?

Înainte cu 24 de ore de a doua programare nu trebuie să iei antibiotice, pastile și nici să folosești loțiuni sau creme de corp. Asta, pentru că reziduurile care rămân pe suprafața pielii sunt fotosensibile și poți suferi, în timpul tratamentului, de arsuri. De asemenea, firul de păr trebuie să fie crescut și să aibă o lungime între 1-2 milimetri, cel mult 3 milimetri. În cazul în care firele de păr sunt mai lungi, cosmeticiana va avea grijă să le tundă pentru a ajunge la mărimea respectivă.

În ce constă procedura?

”Pentru început, se vor acoperi alunițele, dacă există, pentru a nu fi afectate de lumină. Apoi, pe piele se va aplica un gel și aparatul IPL. În timpul ședinței clientele vor simți o senzație de răceală, căldură sau înțepături ușoare. Ședința durează în funcție de zona corpului. Pentru axile, tratamentul va dura între 15 și 25 de minute, iar pentru picioare (lung) între o oră jumătate și două ore. Dacă se optează pentru zona inghinală, o sedință de tratament va dura între 35 și 40 de minute. Rezultatele se vor observa între 14 și 21 de zile, când părul va începe să cadă”, continuă specialistul. Tratamentul poate fi urmat atât de către femei, cât și bărbați.

Numărul de ședințe variază în funcție de firul tău de păr

Numărul de ședințe, în funcție de firul de păr

Trebuie menționat faptul că rădăcina părului nu este distrusă în proporție de 100% după prima ședință. Deci, va trebui, în funcție de firul tău de păr, să urmezi mai multe: câte una la 21 de zile pentru firele de păr groase și închise la culoare și câte una la 28 de zile pentru părul subțire și deschis la culoare. „După primele patru ședințe, părul va deveni mai rar și mai subțire. Atenție! Dacă după cele 4 sedințe se renunță la tratament, rădăcina firului de păr se va regenera!”, ne atenționează cosmeticiana.

COMENTARII

Lasă un răspuns