Tot ce trebuie să știi despre acneea rozacee
Acneea rozacee este o afecțiune a pielii care se manifestă prin înroșirea feței, roșeața feței, pete, pustule, chisturi, îngroșarea pielii și probleme oculare cum ar fi ochii uscați sau inflamarea pleoapelor. Însă, nu este obligatoriu să treci prin toate aceste simptome. Trebuie să știi că, în multe dintre cazuri, acneea rozacee se manifestă ușor, însă există siuații când simptomele sunt destul de agresive.
Ce este rosaceea și care sunt simptomele?
Rosaceea este o boală care afectează tenul, mai ales în zona pomeților, a nasului și frunții. Însă se poate extinde, în cazurile mai grave, pe gât, piept sau urechi. Această afecțiune mai este cunoscută și sub denumirea de acnee rosacee, dar este o boală diferită de acneea propriu-zisă. Iată câteva dintre simptome:
- Înroșirea accentuată a feței în zona obrajilor și a pomeților;
- Roșeață similară arsurilor solare pe anumite zone ale feței;
- Chisturi, pustule și pete mici roșiatice care sunt similare acneei;
- Vase de sânge foarte subțiri, vizibile, mai mult sau mai puțin proeminente, care apar pe față;
- Probleme oculare: simți că ai ceva în ochi care te deranjează, te mănâncă ochii, ai ochii uscați, ești sensibil la lumină, ai pleoapele inflamate (blefarită);
- Inflamarea și/sau infecția corneei este un simptom foarte rar dar cu complicații dintre cele mai serioase și îți poate afecta vederea. Recomandat este să te adresezi de urgență unui medic oftalmolog;
- Îngroșarea excesivă a pielii care afectează mai mult bărbații decât femeile. Aceștia pot avea nasul foarte umflat și cu o formă neregulată. Acestă afecțiune mai poartă denumirea de rhinophyma.
Trebuie să știi că simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Ele apar de obicei în zona centrală a feței – obraji, frunte, nas, în jurul gurii și în zona bărbiei. Însă există situații în care și alte părți ale feței sunt afectate de rosaceea. Însă rareori se întâmplă să observi astfel de simptome pe brațe sau spate.
Rosacea nu este o afecțiune a tenului dureroasă și nici nu produce puruit (mâncărimi). Totuși, în anumite cazuri, poți simți o senzație de arsură în zonele afectate. Deși este o boală de piele care nu dă complicații, ea poate fi foarte deranjantă și te poate afecta emoțional.
Cine sunt persoanele predispuse
În urma studiilor efectuate, s-a constatat faptul că una din zece persoane poate suferi de o formă mai gravă sau mai ușoară de rozacee. Simptomele pot apărea cel mai devreme în jurul vârstei de 20 de ani, însă, de obicei, sunt afectate persoanele între 35 și 60 de ani. În cazuri extrem de rare rozaceea afectează copiii. De asemenea, trebuie să știi că femeile sunt mai predispuse la această boală decât bărbații. Cu toate acestea, forma de care suferă femeile este mai ușoară decât cea de care suferă bărbații. Nu în ultimul rând, află că rozaceea îi afectează cu precădere pe cei care au pielea deschisă: persoanele blonde și șatene.
Iată factorii declanșatori
Din păcate, nu se știe exact care este cauza apariției rozaceei. Însă toți specialiștii sunt de părere că există un cumul de factori printre care:
- Vase subțiri de sânge, aflate la suprafața pielii care se sparg sau se dezvoltă, la un moment dat, anormal;
- Arsurile solare;
- Existența la suprafața pielii a unui acarian cunoscut sub denumirea de Demodex folliculorum. Acesta a fost descoperit cu precădere în cazul persoanelor care suferă de rozacee.
- O reacție anormală a pielii care se inflamează frecvent;
- Moștenirea genetică;
- Folosirea pentru o perioadă lungă de timp a cremelor pe bază de steroizi poate fi unul dintre factorii declanșatori ai acestei afecțiuni.
- De foarte multe ori, rozaceea se agravează pe timp de vară, deci mare atenție cand și cum te expui la soare!
Cum e diagnosticată această afecțiune
Rozacea nu este o boală de piele contagioasă și poate fi dignosticată foarte ușor de către orice medic dermatolog. Acesta nu trebuie decât să examineze vizual zonele afectate ale tenului. Alte investigații care să confirme diagnosticul nu există. Însă, cu toate acestea, în anumite cazuri, medicul ar putea să-ți recomande câteva analize de sânge. Rezultatul acestora poate exclude alte probleme care cauzează roșeața excesivă a pielii cum ar fi, de exemplu, lupusul eritematos sistemic.
Tratamente și metode de prevenție
Un tratament pentru acneea rozacee poate fi cel cu antibiotice, dacă observi că tenul tău este invadat de chisturi, papule sau pustule. Însă medicația trebuie obligatoriu să-ți fie prescrisă de un medic. Dacă suferi de roșeață, nu ar trebui să te te expui temperaturilor extreme precum căldură excesivă sau frig, nu ar trebui să consumi alcool și nici să practici exerciții fizice intense. De asemenea, evită expunerea prelungită la soare, mâncărurile foarte condimentate și, nu în ultimul rând, băuturile firbinți. Dacă ai vase de sânge sparte sau suferi de eritem, nu folosi cosmetice care conțin alcool sau acetonă, exfoliantele foarte abrazive, cele rezistente la apă și cele foarte parfumate. În cazul în care observi că îți sunt afectați ochii, este foarte posibil ca aceste simptome să fie ușoare și să nu necesite vreun tratament medicamentos. Dacă, de exemplu, îți simți ochii uscați, poți folosi cu încredere lacrimi artificiale, iar dacă ți s-au inflamat pleoapele, încearcă să menții o igienă cât mai riguroasă. În cazul în care simptomele devin foarte deranjante, mergi la medic.
Revenind la problemele tenului, în funcție de gravitatea afecțiunii, acneea rozacee ar putea fi tratată și printr-o rejuvenare facială cu IPL, care ar diminua din simptome: roșeață, pustule, vase de sânge sparte, chisturi etc. Aici vei găsi mai multe informații care te vor ajuta să iei o decizie corectă. Însă, înainte de toate, adresează-te medicului specialist pentru o pătrere cu adevărat avizată.
Sursa foto: Pixabay