Tot ce trebuie să ştii despre procesul de detoxifiere a organismului

Tot ce trebuie să ştii despre procesul de detoxifiere a organismului

Odată cu sosirea primăverii, organismul nostru are nevoie de o detoxifiere completă şi corectă. Astfel, va elimina toxinele şi impurităţile acumulate peste iarnă, când a fost privat de multe vitamine, minerale şi nutrienţi dar, în schimb, a fost bombardat cu grăsimi, prăjeli şi zaharuri.

Cum funcţionează procesul de detoxifiere?

Înainte de toate, detoxifierea presupune curăţarea sângelui de toxine şi eliminarea acestora din ficat – organul unde toxinele sunt procesate. Organismul elimină toxinele şi prin intestine, plămâni, rinichi, piele. Totuşi, când acest proces de detoxifiere este perturbat, impurităţile şi toxinele nu sunt filtrate şi eliminate corespunzător, afectând, asfel, fiecare celulă a corpului nostru.

Un program de detoxifiere va ajuta organismul să funcţioneze la capacitate maximă în procesul său natural de curăţare şi presupune:

  • Stimularea funcţiilor ficatului care procesează toxinele şi le elimină din organism;
  • Stimularea procesului de filtrare şi eliminare a toxinelor prin intestine, rinichi şi piele;
  • Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui;
  • Alimentarea organismului cu vitamine, minerale şi nutrienţi.

De unde ştii că ai nevoie de o detoxifiere a organismului?

Medicii recomandă ca fiecare persoană să urmeze o cură sau un tratament de detoxifiere a organismului o dată pe an. Excepţie fac femeile gravide, copiii, persoanele în vârstă şi cele care suferă de diferite afecţiuni: boli degenerative cronice, cancer, tuberculoză, etc.

Din cauza poluării excesive a mediului în care trăim, avem nevoie de o detoxifiere corectă, care să ne îmbunătăţescă starea de sănătate şi să ne protejeze împotriva anumitor afecţiuni de care am putea suferi pe viitor. Dacă prezinţi următoarele simptome, ar trebui să te pregăteşti pentru o cură de detoxifiere: oboseală excesivă, piele iritată, alergii, mici infecţii, cearcăne, balonare, probleme menstruale, lipsă de concentrare.

zahar

Cum începi procesul de detoxifiere?

În primul rând, elimină din alimentaţia ta zahărul rafinat, grăsimile, alcoolul, tutunul, cafeaua – toate acestea sunt obstacole împotriva cărora organismul trebuie să lupte. În al doilea rând, încearcă să nu mai foloseşti, pentru o perioadă, produse de curăţare chimice dar şi produse de igienă personală care conţin chimicale. Înlocuieşte-le cu produse naturale cât de mult poţi. Nu în ultimul rând, încearcă să elimini din viaţa ta stresul. Produs în cantităţi mici, hormonul stresului te poate ajuta să respecţi un deadline sau să câştigi un concurs sau o competiţie, însă în cantităţi mari acest hormon eliberează în organism cantităţi mari de toxine şi încetineşte procesul de detoxifiere.

Ce program de detoxifiere ţi se potriveşte?

Există extrem de multe programe şi tratamente de detoxifire, în funcţie de fiecare individ în parte. În general, aceste progranme de curăţare a organismului durează 7 zile (organismului îi ia timp să elimine toxinele). Majoritatea acestor programe presupune consumul multor lichide timp de două zile, apoi urmarea strictă a unei diete timp de 5 zile.

10 sfaturi ca să-ţi ajuti organismul în procesul de detoxifiere

După ce ai urmat un tratament strict de detoxifiere, ar trebui să-ţi menajezi, de acum încolo, organismul. Uite ce ai de făcut!

1. Consumă cât mai multe fibre (orez brun, fructe şi legume naturale). Varza, broccoli, spirulina, algele marine, sfecla, anghinarea sunt perfecte pentru eliminarea toxinelor din organism.

papadie

2. Curăţă şi protejează-ţi ficatul consumând rădăcină de păpădie, de brusture, lapte de ciulin şi ceai verde.

lamaie

3. Consumă cât mai multe legume şi fructe bogate în vitamina C – aceasta ajută ficatul în procesul de filtrare şi eliminare a toxinelor.

4. Renunţă la stres şi încearcă să gândeşti pozitiv.

femeie care bea apa

5. Bea cel puţin 2 litri de apă pe zi.

6. Respiră adânc pentru a permite oxigenarea completă a creierului.

femeie dus

7. Fă duşuri scoţiene sau încearcă să practici hidroterapia. Aceasta presupune să faci un duş fierbinte timp de 5 minute, urmat de un dus cu apă rece, pentru 30 de secunde. Apoi, bagă-te în pat şi stai la căldură jumătate de oră.

8. Mergi la saună! Prin transpiraţie vei elimina toxinele din organism.

9. Foloseşte o perie de corp cu care să te masezi, eliminând astfel toxinele prin porii pielii.

femeie care alearga

10. Fă mişcare! Este vorba despre exerciţii fizice uşoare. Sportul, mai ales cel practicat în aer liber, te va ajuta să-ţi menţii tonusul şi să-ţi păstrezi sănătatea, printr-un sistem imunitar puternic.

COMENTARII

Lasă un răspuns