Trei afecțiuni pe care le poate experimenta orice femeie însărcinată

Trei afecțiuni pe care le poate experimenta orice femeie însărcinată

Dacă plănuiești să devii mămică sau ești deja însărcinată, e posibil să te confrunți cu mai multe probleme de sănătate cauzate de hormonii de sarcină sau de kilogramele acumulate. Unele afecțiuni sunt minore, altele pot fi mai grave și necesită tratament de specialitate. 

Diabetul gestațional

Diabetul gestational este o afecțiunea care apare doar în timpul sarcinii și în care organismul mamei nu produce o cantitate adecvată de insulină. Prin urmare, nivelul de glucoză din sânge este crescut. 

Există unii factori care cresc riscul de a dezvolta diabet în sarcină: vârsta peste 40 ani, obezitatea, toleranța alterată la glucoză diagnosticată anterior sarcinii, diabet gestațional la o sarcină anterioară, boli care se pot asocia cu diabetul, cum ar fi: sindromul ovarelor micropolichistice, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare sau patologii care necesită tratament cu glucocorticoizi, sarcină multiplă, rude de gradul I cu diabet. 

Diabetul gestațional, de multe ori, nu dă simptome care să atragă atenția. Diabetul, în general, poate determina simptome precum: sete excesivă, urinări frecvente, senzație de foame, oboseală. Trebuie știut faptul că poți suferi de diabet gestațional fără să știi căci simptomele sunt ușor confundate cu simptomele firești ale sarcinii. Prin urmare, pentru a ști dacă suferi sau nu de diabet gestațional, va trebui să faci toate analizele prescrise de medic printre care toleranța orală la glucoză. 

Această afecțiune nu se tratează, dar se ține sub control prin controlul glicemiei. Va trebui să-ți măsori zilnici glicemia, să urmezi o dietă prescrisă de medic și să încerci să-ți ții greutatea sub control. În situații grave se poate ajunge la administrare de insulină. 

Steatoza hepatică

Femeile însărcinate pot suferi de steatoză hepatică. Este o boală gravă care, din fericire afectează puține femei. La fel ca în cazul hipertensiunii arteriale sau a diabetului asociat cu sarcina, această boală dispare de obicei după naștere. Însă poate duce la complicații foarte grave, dacă nu îi recunoști din timp simptomele.

Ficatul gras în sarcină este o problemă gravă de sănătate, ce poate pune în pericol viața mamei și a fătului. Ficatul gras în sarcină face parte din categoria de boli care apar sau se pot agrava în timpul sarcinii.

Principalele complicatii severe ale acestei afectiuni sunt: insuficiența hepatică, hemoragia internă, insuficiența renală ori infecție severă. Ficatul gras este adesea confundat cu preeclampsia, o altă afecțiune periculoasă pentru mama și pentru făt.

Principalele simptome care ar trebui să te trimită la medic sunt: oboseală excesivă, lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, stare de confuzie, lipsă de concentrare, apariția unor pete închise la culoare pe piele, durere în partea dreaptă a abdomenului.

Dureri de spate

Orice femeie însărcinată va experimenta, la un moment dat, dureri de spate. În timp ce unele mămici resimt dureri ușoare, altele se confruntă cu dureri acute. Majoritatea durerilor de spate sunt legate de schimbările fizice care se produc în timpul sarcinii, inclusiv modificari ale unor hormoni, modificări ale centrului de greutate și ale posturii. Din păcate, de obicei se agravează pe măsura ce sarcina progresează. 

Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii și poate apărea devreme în sarcină. Mai mult, poate persista sau chiar se poate înrăutăți pe măsură ce sarcina evoluează.

Cel mai des întâlnit motiv al durerilor de spate îl reprezintă creșterea uterului, schimbarea centrului de greutate al corpului și presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale. Există însă câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni astfel de situații neplăcute: odihnește-te câ de mult poți, evită mersul mult pe jos, efortul fizic, fă sport (există anumite exerciții speciale pentru gravide) și nu ridica greutăți.

COMENTARII

Lasă un răspuns