Cum să slăbeşti fără să-ţi dai seama: iată 36 de trucuri rapide...

Cum să slăbeşti fără să-ţi dai seama: iată 36 de trucuri rapide şi uşoare!

0 4255
femeie care se masoara in talie cu un centimetru si tine in mana un bol cu salata

De cele mai multe ori, să dai jos kilogramele acumulate, iar apoi să-ţi menţii silueta poate fi un proces extrem de chinuitor. O cură de slăbire presupune schimbări majore în stilul tău de viaţă, iar aceste modificări, dacă survin brusc, îţi ridică nivelul de stres la maximum. Dar ce e de făcut? Iată mai jos mai multe sfaturi care te vor ajuta să slăbeşti fără să-ţi dai seama.

1. Păstreză un jurnal! Specialiştii în nutriţie au descoperit faptul că persoanele care îşi notează tot ce mănâncă peste zi ajung să consume cu 15% mai puţină mâncare faţă de persoanele care nu ţin un astfel de jurnal alimentar. În urma unui studiu realizat la Universitatea din Carolina de Nord s-a constatat că în weekend consumăm cu 115 calorii în plus faţă de celelalte zile ale săptămânii. Aceste calorii provin în cea mai mare parte din alcool şi grăsimi.

2. Adaugă încă 10% peste numărul de calorii pe care crezi că le consumi zilnic.  Dacă estimezi că în fiecare zi consumi 1.700 de calorii dar nu slăbeşti nici un gram, mai adaugă acestui număr încă 170 de calorii. Abia în acest moment te vei apropia de valoarea reală a caloriilor pe care le consumi. Apoi, modifică-ţi meniul în funcţie de acest nou rezultat.

3. Încearcă să gândeşti optimist! Se pare că dacă începi să te gândeşti că nu poţi face un anumit lucru, chiar că nu vei avea nici o şansă să-l duci la bun sfârşit. De exemplu, dacă te gândeşti că nu vei putea rezista în faţa unei bucăţi de ciocolată, că nu te vei putea urma un program strict de mişcare şi exerciţii fizice, că nu vei putea să renunţi la alimentele tale preferate etc, într-adevăr, şansele de reuşită sunt extrem de mici. Încearcă să gândeşti pozitiv, să-ţi spui mereu că tu eşti în stare de orice sacrificiu.

4. Bea cât mai multă apă! La micul dejun poţi bea un pahar cu fresh de portocale, însă peste zi încearcă să consumi cât mai multă apă. Evită băuturile acidulate, limonada şi sucurile deoarece conţin o foarte mare cantitate de zahăr!

5. Mănâncă cu trei dumicaţi mai puţin. Nu mânca tot din farfurie! Sau, dacă nu, măcar renunţă la un pahar de suc din cele pe care le bei zilnic sau la o porţie din ronţăielile cu care eşti obişnuită. Dacă respecţi această regulă, vei consuma în fiecare zi cu aproape 100 de calorii mai puţin.

6. Uită-te mai puţin la televizor! În urma unui studiu la care au participat 76 de studenţi, specialiştii au ajuns al concluzia că, cu cât ne uităm mai mult la televizor, cu atât mai mult avem tendinţa de a ronţăi ceva. Evident, dacă renunţi la emisiunile şi filmele tale preferate, vei mînca mai puţine seminţe, cipsuri, popcorn, snaksuri etc. E şi normal dacă, de exemplu, în loc să stai întins pe canapea, ieşi afară la o plimbare scurtă. Recomandat este să ne uităm la televizor o oră pe zi.

7. Spală ceva din locuinţa ta o dată pe săptămână. De exemplu, într-o săptămână poţi spăla geamurile din dormitor, în altă săptămână poţi spăla geamurile din living, iar în altă săptămână poţi spăla cabina de duş. Continuă cu podelele din locuinţa ta, cu maşina personală, cu obiectele sanitare etc. În caz că nu ştiai, află că o persoană care cântăreşte 68 de kilograme va arde în jur de 4 calorii pe minut.

8. Mănâncă doar atunci când ţi-e foame. Cei mai mulţi dintre noi mâncăm de plictiseală, atunci când suntem nervoşi sau stresaţi. Alte persoane mănâncă pentru a ieşi din depresie sau pentru că au tot felul de pofte. Indiferent de motiv, un lucru este cert: sunt din ce în ce mai puţini cei care mănâncă doar atunci când le este foame.

9. Ţi-e foame la ore nepotrivite? Miroase mere, banane sau mentă. Cam pare o prostie, însă nu este deloc aşa. Potrivit studiilor, se pare că atunci când mirosim mâncarea creierul nostru poate fi uşor păcălit să creadă că, de fapt, o mâncăm. Încearcă acest experiment şi vezi cum funcţionează în cazul tău.

10. Culoarea bleu taie pofta de mâncare. Există un motiv pentru care restaurantele şi pub-urile nu sunt decorate cu obiecte bleu şi nici zugrăvite în această nuanţă. Se pare că acest ton deschis de albastru ne taie pofta de mâncare. Aşadar, serveşte mâncarea din farfurii bleu, îmbracă-te în bleu şi pune pe masă o faţă de masă în această culoare.

cantar electronic pe care este asezat un centimetru

11. Mănâncă în faţa oglinzii! Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că persoanele care mănâncă în faţa oglinzii consumă o cantitate mai mică de alimente şi reuşesc să slăbească. Motivul este destul de simplu. Atunci când ţii dietă sau eşti la cură de slăbire nu suporţi să te vezi înfulecând şi ghiftuindu-te cu mâncare. Ţi se face ruşine, îţi scad respectul şi stima faţă de tine însăţi.

12. Nu mai folosi liftul! Când pleci sau te întorci acasă, renunţă la a mai lua liftul şi urcă pe scări. Studiile au demonstrat faptul că dacă petreci zilnic câte 10 minute urcând scările, într-un an vei da jos aproape 4,5 kilograme (asta în ideea în care nu începi să mănânci mai mult decât o faci deja).

13. Fă mişcare la birou! Dacă lucrezi la birou şi nu te ridici cu orele de pe scaun, va trebui să te gândeşti la un program care să-ţi permită să te mişti puţin. Astfel, după două ore de stat în faţa calculatorului, fă 5 minute de mişcare.  Practic, e ca şi cum ai face o pauză. Du-te şi ia o cafea, cumpără nişte fructe de la magazinul din colţ sau fă-ţi lucru în aşa fel încât să fii obligată să mergi cât mai mult.

14. Vei slăbi dacă mergi pe jos 45 de minute pe zi. Se spune că dacă vrei să dai jos kilogramele acumulate, trebuie să mergi pe jos o jumătate de oră în fiecare zi. Se pare că, de fapt, timpul este de 45 de minute. De fapt, potrivit unui studiu realizat la Duke University, 30 de minute de mers pe jos te ajută să-ţi menţii greutatea iniţială. Mai mult de jumătate de oră de mişcare te va face să slăbeşti.

15. Nu mânca alimente semipreparate. Evită produsele alimentare semipreparate, zahărul, fructoza, siropul de porumb. Caută alimente care nu conţin aceste ingrediente. Evită, de asemenea, grăsimile hidrogenate. În meniul tău nu trebuie să existe cartofi congelaţi pentru prăjit, mâncare de la fast food, batoane congelate de peşte sau dulciuri care se fac în cinci minute la cuptor. Evident, lista poate continua.

16. Pune lingura jos atunci când mesteci mâncarea. Este un truc ce te va ajuta să mănânci mai puţin. În timp ce mesteci mâncarea, pune lingura sau furculiţa în farfurie. În acest fel, vei mesteca bolul alimentar mai încet şi mai bine, iar timpul care se scurge între înghiţituri va fi puţin mai mare. În acest fel, după 15 – 20 de minute, creierul va transmite organismului semnalul de saţietate.

17. Aruncă sau scapă de hainele largi. Odată ce ai început să slăbeşti, hainele tale largi îţi sunt mari şi stau pe tine ca pe gard. Sfatul nostru? Aruncă-le sau donează-le cuiva care are nevoie de ele. În nici un caz nu le mai păstra în garderobă. În acest fel, vei rămâne motivată să ţii dietă şi să mănânci mai puţin.

18. Nu mai intra în bucătărie. După ce ai luat cina, spală vasele şi încearcă să nu mai intri în bucătărie până a doua zi dimineaţă. În acest fel, nu vei mai fi tentată să deschizi frigiderul pentru a-ţi lua porţia de rontăieli.

19. Trezeşte-te de dimineaţă! Dacă îţi faci o obişnuinţă în a te trezi dimineaţa devreme, te vei culca seara la fel de devreme. În acest fel, nu vei mai simţi senzaţia de foame în toiul nopţii. De exemplu, dacă iei cina la ora 20.00 şi adormi la ora 22.00, organismul nu va avea timpul necesar pentru a i se face iar foame. Însă, dacă mănânci la ora 20.00 şi te culci după miezul nopţii este normal să vrei să iei o gustare.

20. Evită mersul la cinema! De fiecare dată când mergi la film, mănânci popcorn şi bei sucuri acidulate. Data viitoare când vrei să te întâlneşti cu prietenii mergeţi într-un parc, la plimbare cu bicicletele sau rolele, la o partidă de tenis sau la shopping.

femeie tanara care mananca o felie de pepene rosu

21. Serveşte mâncarea în farfurii mai mici. Cu cât farfuriile sunt mai mici, cu atât cantitatea de mâncare pe care o vei servi va fi mai mică. Şi, foarte important de reţinut, după ce vei mânca tot, chiar dacă e mai puţin, te vei simţi sătulă. Totul ţine de psihic şi de cum poate fi „păcălit” creierul să dea organismului senzaţia de saţietate.

22. Mănâncă acasă! Vei observa că dacă vei lua masa acasă, vei mânca mai puţin şi mai sănătos decât dacă vei continua să ieşi la restaurant sau terasă, în oraş. Mai mult, prânzul sau cina luate în oraş conţin mult mai multe calorii, grăsimi, prăjeli decât ceea ce-ţi pregăteşti în propria ta bucătărie.

23. Mânâncă mai puţin la cină! Cele mai multe dintre noi, consumăm o cantitate mai mare de mâncare la cină decât la micul dejun. Asta, probabil şi pentru că venim acasă înfometate şi dăm iama în frigider. Recomandat este să nu sari peste micul dejun, să iei un prânz consistent şi să rontăi alimente sănătoase între mese. Vei vedea că seara nu-ţi va mai fi atât de foame. Astfel, vei reuşi să mănânci mai puţin la cină.

24. Mănâncă singură! Studiile efectuate au demonstrat faptul că atunci când mâncăm cu prietenii sau colegii de serviciu avem tendinţa de a mânca mai mult. Motivul? Petrecem mai mult timp la masă, deoarece ne place compania. Când suntem singuri consumăm mai puţine alimente. Unul dintre aceste studii a fost publicat în Journal of Physiological Behavior.

25. Comandă cele mai mici porţii. Când ieşi în oraş şi vrei să iei o gustare, comandă porţii mici de cartofi prăjiţi, salată, popcorn, suc etc. Încă o dată, studiile au demonstrat faptul că avem tendinţa de a mânca tot din farfurie sau tot ce avem în faţa noastră chiar dacă suntem, de fapt, sătui.

26. Alimentele bogate în apă îţi taie foamea. Specialiştii de la Universitatea din Pennsylvania au ajuns la concluzia că alimentele bogate în apă precum castraveţii, roşiile, zucchini, supele sau salatele reduc senzaţia de foame, iar tu vei mânca mai puţin. Atenţie, însă! Nu vei obţine acelaşi rezultat dacă vei bea doar apă, iar asta pentru că organismul percepe senzaţiile de foame şi sete în mod diferit. Astfel, foamea nu va putea fi păcălită doar cu lichide.

27. Evită alimentele albe. Carbohidraţii care se regăsesc în făină albă şi zahăr alb duc la destabilizarea nivelului de zahăr din sânge, iar acest lucru te va face să iei în greutate. Recomandat este să consumi făină din cereale integrale, orez brun, paste integrale şi zahăr brut (nu alb, nu brun deoarece acesta din urmă este colorat cu caramel). În urma unui studiu realizat la Harvard şi la care au participat 74.000 de femei, s-a descoperit faptul că persoanele care au consumat mai mult de două porţii de cereale integrale pe zi au prezentat un risc de peste 49% mai scăzut de a lua în greutate faţă de cele care au mâncat carohidraţi albi.

28. Bea doar cafea simplă. Ştim că-ţi plac cafelele cu tot felul de arome, cu frişcă şi alte topping-uri însă aceste băuturi sunt pline de zaharuri, chimicale şi calorii. Practic, nu mai putem vorbi despre cafea în adevăratul sens al cuvântului. Dacă ţi-a intrat în obişnuinţă ca în fiecare dimineaţă să-ţi cumperi o astfel de băutură, ar trebui să te opreşti! Costă mult şi te mai şi îngraşă!

29. Nu renunţa de tot la micile plăceri culinare! Dacă îţi place îngheţata, pune puţin peste salata din fructe pe care o mănânci la micul dejun. Sau, dacă ţi-e poftă de ciocolată, un pătrăţel nu-ţi va face nici un rău. Important este să nu exagerezi cu cantităţile.

trei mere rosii pe fundal alb

30. Mănâncă cereale integrale în fiecare dimineaţă! Cel puţin cinci zile pe săptămână la micul dejun ar trebui să consumi cereale integrale. În urma studiilor efectuate, medicii au ajuns la concluzia că persoanele care consumă regulat cereale integrale sunt supuse unui risc mult mai mic de a deveni obeze sau de a suferi de diabet, faţă de cele care nu beneficiază de un astfel de regim.

31. Optează pentru sosuri iuţi. Sosurile iuţi nu au calorii, nu conţin grăsimi şi-ţi grăbesc metabolismul şi arderile interne. Organismul tău va arde mai multe calorii într-un timp mult mai scurt.

32. Mănâncă fructe în loc să bei sucuri. Să nu ai impresia că dacă ai stors câteva portocale şi bei sucul acest lucru este şi sănătos pentru organismul tău. Dacă nu ştiai, află că toate vitaminele, mineralele şi elementele nutritive se regăsesc în pulpa şi coaja fructelor şi nu în sucul acestora. Practic, tu arunci la gunoi ce ar trebui să consumi. Pe de altă parte, trebuie să ştii că sucul conţine apă şi multe zaharuri. Recomandat este să consumi fructele întregi, nu stoarse.

33. Bea lapte degresat. Dacă bei lapte cu 2% grăsime, renunţă la acest tip şi optează pentru un produs mai slab, cu doar 1% grăsime. Dacă bei deja lapte slab, încearcă o variantă cu doar 0,5% grăsime. Laptele degresat te va ajuta să tai din numărul de calorii pe care le consumi zilnic.

34. Mănâncă nuci sau migdale. Studiile au demonstart faptul că persoanele supraponderale care consumă moderat nuci sau migdale slăbesc mai repede şi mai uşor faţă de cele care nu au în meniu oleaginoasele. Dacă le vei mânca o dată sau de două ori pe zi, între mese, nucile sau migdalele îţi vor ţine de foame. Poţi încerca şi o combinaţie de nuci, migdale, fructe dezhidratate şi diferite seminţe.

35. Ia-ţi cele mai multe calorii din micul dejun! Caloriile pe care ţi le furnizează micul dejun, indiferent cât de multe sunt, vor fi arse pe parcursul zilei şi transformate în energie. În schimb, dacă vei consuma o cantitate mare de calorii seara, la cină, ele nu vor mai fi metabolizate şi se vor transforma în grăsimi.

36. Spală-te pe dinţi după fiecare masă. Spălatul pe dinţi, pe lângă faptul că-ţi asigură o igienă orală corespunzătoare, transmite un mesaj creierului: că masa a luat sfârşit. Astfel, nu va mai apărea senzaţia de foame peste noapte, de exemplu.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns