Tu ce pui pe masa de Crăciun? Iată cum se prepară cozonacul...

Tu ce pui pe masa de Crăciun? Iată cum se prepară cozonacul împletit!

0 1973

Pe  masa Sărbătorilor de iarnă cozonacul este vedeta culinară și completează meniul de Crăciun. Rețetele după care se prepară sunt foarte multe, însă ingredientele principale sunt aceleași: făina albă 000, lapte, zahăr, ouă, unt, drojdie, nucă, cacao, iar pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau portocale. Dacă în acest an te-ai hotărât să pregătești cozonaci împletiți, iată mai jos o rețetă delicioasă de te vei linge pe degete!

cozonac final

În religia ortodoxă, cozonacul este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală. În prezent, cozonacul s-a transformat într-o prăjitură tradițională românească și bulgărească (deși denumirea provine din termenul bulgăresc kozunak, etnologii bulgari consideră că produsul a fost importat din România, la începutul secolului XX), fiind în mod tradițional preparat cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Cozonacii pot avea formă dreaptă sau rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți. Umplutura poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat,  turcesc, fructe zaharate, cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente: nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, nuci, stafide și rahat etc. De regulă, cozonacii împletiți nu au o umplutură propriu-zisă, ci doar bucățele de fructe confiate, nuci, rahat, stafide, înglobate în aluat.

reteta cozonac

Ingrediente pentru aluat:

1 kg făină Gold Maya BL00, 350 g zahăr, 6 ouă, 60 g unt, 1 linguriță sare, 75 g drojdie, 400 ml lapte, coajă de lămâie, esențe de vanilie și rom.

Ingrediente pentru umplutură:

Jumătate de kg de miez de nucă, 100 g zahăr, 50 g cacao, albuș de ou, esență de rom.

Mod de preparare:

Se pregătește plămădeala astfel: într-un vas se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă 150 ml lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute până își dublează volumul.

După ce a dospit se adaugă restul de lapte, ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g zahăr. Aluatul se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâna 15 minute, treptat se pune și untul topit, se frământă până când se desprinde de pe vas și se lasă la loc cald să crească.

cozonac5

Între timp, nuca măcinată se va amesteca cu 50 g cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr – compoziție care va căpăta consistența unei creme de ciocolată.

După ce aluatul a crescut suficient, se împarte în două părți egale. Se întinde aluatul cu un sucitor și se adaugă umplutura pe fiecare dintre cele două părți. Se rulează aluatul cu umplutura spre interior, se împletește în două, se așază în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se lasă la crescut.

După ce au crescut cozonacii, se ung cu albuș de ou și se presară cu zahăr tos. Se încinge cuptorul la temperatură medie și se lasă aproximativ 45 de minute.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns