Tu cum te prezinţi la târgul de joburi?
Târgurile de joburi sunt oportunităţi foarte bune să descoperi posibile joburi şi să afli mai multe despre companiile care sunt active pe piaţa locurilor de muncă. Mimi îți spune cum să te prezinți la un târg de joburi și cum să te porți în fața unui posibil angajator. Ascult-o pe Mimi!
Mulţi oameni le privesc ca pe ceva la fel de serios ca un prim interviu, în timp ce alţii o văd doar ca pe o şansă de a testa piaţa. Indiferent de motivul pentru care participi la un asemenea târg, sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să le iei în considerare înainte, în timpul şi după un asemenea eveniment, pentru a profita la maxim de posibilităţile pe care ţi le oferă.
Înainte de târg:
Află ce companii vor fi prezente. Cu cât te informezi mai mult înainte, cu atât o să fie mai bine. Interesează-te despre companiile participante şi află mai multe detalii despre ele. Ce tipuri de joburi au disponibile? Ce fel de oameni caută? Care sunt aptitudinile preţuite de acei angajatori?
Gândeşte-te la câteva întrebări pe care ţi le-ai dori să le adresezi angajatorilor. Limitează-te doar la câteva companii prezente la acel târg de joburi şi gândeşte-te la câteva întrebări pe care le-ai putea adresa. Trebuie să te gândeşti la cum poţi să ajuţi compania respectivă, dar cel mai imporatant, cum te pot ajuta ei pe tine.
Verifică-ţi CV-ul. Dacă nu ai deja unul, fă-ţi! Este un mod simplu de a le oferi angajatorilor informaţii despre aptitudinile tale şi de a le lăsa datele de contact. Dacă ai deja unul, actualizează-l şi verifică-l de două ori pentru a nu avea greşeli de tipar sau de gramatică. Un CV corect şi bine redactat este cel mai bun atu al tău: un CV bun poate fi sinonim cu un interviu şi o oportunitate de angajare.
La târg:
Ai răbdare şi petrece-ţi cât mai mult timp cu angajatorul. Nu îţi lăsa CV-ul şi pe urma să treci la următorul stand. Fă-ţi timp şi află mai multe informaţii, astfel le vei forma o impresie bună despre tine. Scopul unui târg nu este să vezi câte CV-uri poţi să depui în cel mai scurt timp, ci de a descoperi potenţiali angajatori. De asemenea, nu aborda posibili angajatori când sunt înconjuraţi de o mulţime de oameni. Dacă vei face asta, lor le va fi greu să îţi răspundă la întrebările tale şi de asemenea, cel mai probabil nu ai nici o şansă să te recunoască dacă revii pentru un interviu.
Îmbracă-te potrivit. Ca şi la un interviu, prima impresie este foarte importantă la un târg de joburi. Cum te arăţi trimite un semnal clar angajatorilor despre cât de serios eşti în căutarea ta. Nu trebuie să te îmbraci neapărat la costum, asta în cazul în care nu ţinteşti o slujbă care cere un anumit cod vestimentar, dar evită blugii şi tricourile.
Foloseşte-ţi cunoştiinţele pentru a îi arăta angajatorului că eşti bine informat. Dacă ai făcut nişte cercetări acasă, la târg nu vei fi nevoit să pui întrebarea „Compania dumneavoastră cu ce se ocupă?”. În schimb, poţi să pui întrebări despre departamente sau despre poziţia despre care te interesează. Companiile vor să angajeze oameni care sunt deja familiarizaţi cu politica lor, aşa că fă-ţi temele!
După târg:
Trimite un mail de mulţumire. Experţii sunt de acord că această parte este una foarte importantă în cadrul unui târg de joburi. Dacă ţi s-a înmânat o carte de vizită sau ţi s-a dat un pliant cu datele de contact ale companiei, trimite-le un mail de mulţumire. Nu numai că este un gest de politeţe, dar aşa le arăţi că ai fost cu adevărat interesat de companie, eşti serios în ceea ce priveşte jobul şi eşti persoana potrivită pentru respectiva companie.
Întrebări focusate pe ceea ce un angajator îţi poate oferi:
– Ce vă atrage în munca în companie?
– Câţi angajaţi aveţi?
– Ce beneficii oferă compania?
– Ce oportunităţi de avansare oferă compania?
– La ce nivel speraţi să ajungă compania în următorii ani?
– Ce altceva mai pot şti despre companie?
– Cum vă pot contacta dacă mai am întrebări mai târziu?
Întrebări focusate pe ceea ce tu poţi oferi companiei:
– Ce fel de persoană căutaţi pentru acea poziţie?
– Ce tip de background educaţional preferaţi?
– Ce experienţă anterioară de muncă este necesară?
– Ce alte abilităţi, ca de exemplu limbi străine sau cunoştinţe PC, sunt căutate?
Când vorbeşti, nu uita să…
– Fii prietenos şi deschis
– Rămâi pozitiv şi la subiect
– Vorbeşti clar şi încrezător.