Am trecut prin experiența unei schimbări de look și îți spun și...

Am trecut prin experiența unei schimbări de look și îți spun și ție cum a fost

femeie la salonul de frumsete

Tunsoarea care mă avantajează cel mai mult este tunsoarea bob și, de cele mai multe ori, am ales bobul scurt pentru a masca lipsa de volum a părului. Însă, după câțiva ani, timp în care încerci toate variantele acestui look, parcă simți nevoia unei schimbări. Iar eu am decis zilele trecute că este momentul să iau măsuri radicale.

Nu mi-a fost niciodată frică de schimbare. Dimpotrivă. Mi-am dorit-o uneori cu înverșunare, asta mai ales în copilărie, când mama mă ducea la frizer și mă tundea castron. Mai ții mintea tunsoarea aceea ridicolă cu breton și păr peste urechi? Oribil!! Părea că am în cap o cască de pe timpul războiului. Părul meu este fin și subțire, din acest motiv este lipsit de volum, iar acea tunsoare îl făcea să pară și mai rar, și mai pleoștit. Până pe la 14-15 ani am îndurat corvoada. Și, poate pentru că am urât din tot sufletul acea tunsoare, atunci când am avut ocazia să iau propriile decizii am optat pentru variante cât mai nonconformiste și ieșite din tipare. Așa am ajuns să mă tund cât mai scurt, chiar periuță, să port părul cât mai ciufulit, uneori îmi făceam țepi, alteori șuvițe colorate, iar odată mi-am vopsit părul portocaliu – o culoare șmecheră care nu a mai ieșit decât după șase luni. Însă, în ultimii ani am adoptat o tunsoare mai cuminte, mai feminină, mai la locul ei, dar care să mă și avantajeze. Bobul mi-a părut cea mai potrivită alegere. Însă, vin momente când îți dorești în viață o schimbare, iar cum la mine schimbările au fost întotdeauna drastice, nici tunsoarea nu putea fi altfel. Îți voi povesti mai jos la ce să fii atent când alegi o schimbare de look și care a fost experiența pe care care am trăit-o la salon.

Gândește-te bine înainte! Poate te-ai săturat de vechea ta tunsoare și îți dorești o schimbare, dar dacă nu ai curaj, nu opta pentru ceva radical. De exemplu, dacă ai părul lung, nu te tunde foarte scurt, eventual băiețește. Sau, dacă toată viața ta ai fost blondă, nu te vopsi acum brunetă. Trebuie să fii foarte hotărâtă și să știi foarte bine ce vrei. Ce te faci dacă, atunci când te privești în oglindă, nu-ți place ce vezi? Sau ce te faci dacă tunsoarea respectivă nu îți este potrivită, nu-ți încadrează bine fața, îți scoate în evidență trăsăturile pe care ai dori să le maschezi? Gândește-te dacă vrei să-ți asumi aceste riscuri și nu te compara niciodată cu acele modele tunse, vopsite și coafate perfect pe care le vezi în reviste!

Alege o tunsoare care ți se potrivește! E cam dificil să alegi ceva care să ți se potrivească perfect și, de obicei, pentru că nu ești un profesionist, te lași pe mâna stilistului. Asta, în cazul în care ai încredere că știe ce face. La modul general vorbind, tunsoarea se alege în funcție de forma feței, dar și de tipul de păr pe care îl ai. De exemplu, dacă ai fața ovală, poți opta cam pentru orice stil. În schimb, persoanele care au fața rotundă vor trebui să găsească o modalitate de a o face să pară mai lungă. În acest caz, îți este recomandat părul lung și drept, bretonul și tunsorile lungi în scări. Evită tunsorile scurte! Dacă ai fața pătrată, ar trebui să te orientezi către tunsori care să-ți mascheze maxilarele proeminente. Optează pentru un păr lung sau mediu, o tunsoare bob – lung și nu purta părul strâns în coadă de cal. Nici tunsoarea pixie nu ți se potrivește. Consultă-te și cu stilistul, cere-i părerea! Imaginează-ți cât de mult își dorește ca tu să fii mulțumită, iar munca lui apreciată. S-ar putea să aibă idei foarte bune. Până la urmă, este un profesionist, asta este meseria lui.

Atenție la salonul pe care îl alegi! Pentru o schimbare de look, trebuie să alegi un salon cât de cât renumit, nu te poți duce oriunde. Eu am ales un salon Geta Voinea, pe care îl frecventam într-o vreme. Însă, de atunci și până acum, lucrurile s-au cam schimbat. Am sunat să fac o programare și norocul meu a fost că am întrebat înainte cât mă costă toată această „experiență”. M-am interesat doar de un tuns – nici măcar nu am pomenit de vreo schimbare de look – iar răspunsul m-a făcut să izbucnesc în râs. 150 de lei!! Trebuie să-ți spun că marea schimbare pe care mi-o doream era, de fapt, ca părul meu tuns bob să fie scurt, aproape băiețește și cu cărare pe o parte. Un stil pixie – garcon. Nimic dificil, nimic ieșit din comun. Nici o filosofie! În 10 minute stilistul ar fi terminat cu mine. Dar…La saloanele de fițe, care se respectă, să te tunzi nu înseamnă numai să te tunzi. O tunsoare presupune obligatoriu un spălat pe cap și un coafat din perie. Să te tunzi costă în jur de 50 de lei, să te speli pe cap cam 40 de lei, iar de restul îți bagă peria rotativă de două ori. Degeaba spui tu că vii proaspăt spălată, cu șamponul și balsamul preferat, sau că nu ai nevoie de coafat pentru că te întorci acasă, nu te duci la nuntă…E obligatoriu și gata! Ți se spune că stilistul, pentru un rezultat perfect, lucrează doar pe părul ud. Iar o tunsoare presupune musai și un coafat care să o scoată mai bine în evidență. Pentru că vorbim despre un salon care se respectă.  Culmea, am acceptat acum câțiva ani regula asta, iar a doua zi, din cauza șamponului și a balsamului folosit la salon, m-am umplut de mătreață de nu mai știam cum să scap. De atunci refuz categoric astfel de servicii de care nu numai că nu am nevoie, dar care îmi fac și rău…Buun. I-am spus politicos domnișoarei cu care am vorbit la telefon că vreau să anulez programarea. Eu nu dau atâția bani pentru o banală tunsoare. În primul rând, din principiu. În al doilea rând, mi se pare că-mi bat joc de mine și de banii mei. Deci, înainte de toate, sfatul meu este ca odată ce ai ales salonul să întrebi care este costul total. Să nu te trezești că în loc de 40-50 de lei trebuie să dai triplu. Sau, măcar, ia mai mulți bani cu tine. Eventual, cardul.

Da, vreau să punctez și acest lucru foarte important: nu te lăsa pe mâna oricui pentru că s-ar putea să regreți! Sunt puțini stiliștii care chiar se pricep să facă o schimbare de look în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că asta nu înseamnă doar să te tundă, înseamnă să-și pună imaginația la contribuție, dar și măiestria, înseamnă să te transforme într-o apariție fabuloasă, înseamnă să-ți schimbe cu totul înfățișarea. Iar asta cere talent, foarte mult talent, cere exercițiu, cursuri de pregătire, o școală în spate, studii de specialitate. Un bagaj de cunoștințe pe care nu îl are oricine…Să nu-ți imaginezi vreo clipă că tăntica de la frizeria din colț va face din părul tău o operă de artă. Ți-o spun din proprie experiență pentru că am coborât stacheta și de la salonul Geta Voinea m-am orientat către unul de la mine din cartier. Mi-am spus că ceea ce-mi doresc eu nu este deloc dificil și mă poate tunde așa aproape oricine. O mare greșeală pe care sper că tu nu o vei face.

Explică stilistului exact ceea ce vrei. În mod normal, ar trebui să te lași pe mâna specialistului, iar tunsoarea să nu fie ceva dinainte stabilit, decât în linii mari. Stilistul va decide cum îți stă mai bine, ce te avantajează, care sunt trăsăturile feței pe care ar dori să le scoată în evidență sau să le mascheze. Ideal ar fi să lași profesionistul să decidă. Dar, lucrurile nu prea stau așa. De obicei, spunem cam ce ne dorim. Pe de-o parte nu e bine, tocmai ți-am explicat mai sus de ce, pe de altă parte stilistul trebuie să știe cam ce-ți dorești. De exemplu, dacă ai părul lung și-l vrei scurt, nu vei fi foarte mulțumită să-l vezi tuns mediu. Este foarte importantă comunicarea. Așa că nu-ți fie frică să-i spui ce vrei și să-l întrebi și pe el ce părere are. Dacă îți spune că ideea ta nu este cea mai inspirată și îți și explică motivul, ai încredere în el!

Dar, să-mi continui povsetea…În primul rând, trebuie să-ți spun că am ajuns la salonul din cartierul meu, salon unde de obicei mă duc pentru manichiură și pedichiură. M-a întâmpinat manichiurista care mi-a zâmbit și mi-a spus să iau loc. Pe scaunul de lângă mine era un domn între două vârste. Sincer, l-am invidiat pentru că ceruse un tuns scurt, clasic și părea foarte mulțumit cu alegerea făcută. Pentru bărbați totul pare mult mai simplu, orice aparat de tuns fiind perfect! Nici nu știu ce căuta la salon, atâta vreme cât astfel de produse de styling se găsesc în aproape orice magazin – de exemplu aiciși le poți folosi acasă, singur, fără nici un ajutor, în fața oglinzii. La fel și aparatele de bărbierit precum cele de pe acest site. Pentru ce te-ai duce la salon să ceri o tunsoare clasică atâta vreme cât te poți tunde singur, nu am înțeles niciodată. Probabil pentru socializare.

Cum spuneam, manichiurista m-a invitat amabil să iau loc și m-a întrebat cam la ce tunsoare m-am gandit. Sincer, în acel moment am simâit cum mă cuprinde brusc un val de panică, mi-a crescut tensiunea și dacă aș fi stat în picioare, sigur aș fi cerut un scaun. Se pare că doamna respectivă avea și alte talente, de care nu știam. Mai cunoscusem eu una care făcea manichiura, pedichiura, tundea și era și cosmeticiană. Imaginează-ți profesionalism la femeia aceea! M-am blocat. Am bâiguit ceva de neînțeles și am cerut un pahar cu apă. Nu-mi venea să cred că am nimerit pe mâna unei persoane care habar nu are să țină forfeca în mână. Dar ce era să fac? S-o întreb dacă se pricepe? Dacă a urmat niște cursuri de styling? Dacă a urmat o școală de profil? Aș fi jignit-o foarte tare. Și m-am lăsat pe mâna ei. Iar când m-am ridicat de pe scaun, îmi venea să plâng. Seios. Nu știam cum să mă abțin să nu observe. I-am mulțumit frumos și aproape că am alergat spre casă, pentru a mă aranja cât de cât în oglindă. Din păcate, nu prea mai era nimic de făcut decât să caut un alt salon și pe cineva care să mă „repare”. În jumătate de oră eram deja pe mâna altei doamne. Care, de bine de rău, a reușit să dea părului meu o formă. Concluzia? Ai mare grijă pe mâna cui te lași! Dacă persoana nu-ți inspiră încredere, fără nici o rușine caută în altă parte. Eu nu am făcut așa și am regretat după.

 

Fii realistă! Fotografiile din reviste sunt doar fotografii din reviste! Degeaba vii tu la salon și vrei să fii tunsă așa cum ai văzut in pozele de pe net sau în reviste. Părul tău nu va sta niciodată așa. Poate, în cel mai fericit caz, imediat după ce ai ieșit de la salon. Însă, începând cu a doua zi, vei reveni brusc cu picioarele pe pământ. Vei pierde efectul de volum dacă în realitate părul tău nu are volum, vei pierde efectul de păr întins dacă tu îl ai ondulat sau efectul de bucle dacă tu ai părul drept, subțire și fin.

Gândește-te la ce șoc vor avea persoanele care te cunosc atunci când te vor vedea pentru prima oară. Nu știu cât contează pentru tinwe părerea celor din jur, dar eu m-am simțit foarte prost când, acum câțiva ani, după ce m-am tuns scurt, cineva m-a întrebat „Doamne, ce ți-ai făcut la păr?” Tu ești pregătită să înfrunți cu capul sus astfel de reacții? Pentru că dacă unora le va plăcea noul tău look, altora nu. Și, cu siguranță, acepștia din urmă vor avea grijă ca tu să afli părerea lor. Poți să faci față unei astfel de răutăți? Dacă nu, mai bine renunță la schimbări radicale.

Odată ce ai hotărât că ai nevoie de o schimbare de look și ai ales și tunsoarea pe care ți-o dorești, asigură-te că noua coafură te reprezintă, asigură-te că te simți bine în pielea ta, mult mai frumoasă, mai sexy, mai atrăgătoare, mai încrezătoare. Ăsta este scopul până la urmă, nu? Nu o alege doar pentru că ți-a plăcut s-o vezi într-o revistă. În același timp, fii pregătită să-ți asumi și niște riscuri. De exemplu, dacă părul necesită decolorare, produsul folosit ar putea să-ți ardă firele, să ți le deterioreze. Mai mult, decolorantul și vopseaua pot duce la căderea părului. Și, dacă tot vorbim despre vopsea, de multe ori se întâmplă că nuanța de pe cutie să nu corespundă deloc cu nuanța de pe părul tău. Te aștepți la un roșcat viu ca focul și te trezești cu o culoare ternă și mult mai închisă.

După o experiență neplăcută în ceea ce privește prețul piperat de la un salon de fițe și după o altă experiență neplăcută la un salon obișnuit, de cartier, pot să-ți spun că am rămas cu un gust foarte amar. Dacă te duci la saloane fițoase plătești triplu și nici nu ești sigură de rezultat, dacă te duci la un salon oarecare ieși de acolo plângând. Ce e de făcut? Probabil că varianta ar fi să cauți un stilist adevărat, nu angajați care-și spun stiliști, și să strângi ceva bani. Nu te tunzi în fiecare zi, nu te coafezi în fiecare zi, iar o schimbare de look o faci poate o dată pe an. Deci, să spunem că merită să plătești mai mult pentru un rezultat pe măsură. Trebuie să recunosc, eu nu am reușit nici până în ziua de azi să rămân fidelă unui singur salon și unui singur stilist. Deși ceream mereu aceeași tunsoare, stilistul – ca să nu spun frizerița – dădea rateuri peste rateuri și niciodată o tunsoare nu semăna cu alta. Nu știu de ce este atât de greu…poate o fi și nu mă pricep eu..Și încă un lucru care m-a uimit de-a lungul timpului. Dacă ceri o tunsoare pixie se uită la tine luuung și grav, dau din cap aprobator, dar nu înțeleg nimic.

COMENTARII

Lasă un răspuns