Uite asa cumperi cele mai proaspete si sanatoase oua!

Uite asa cumperi cele mai proaspete si sanatoase oua!

0 1733

Sunt alimente foarte sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din meniu. Cu toatea acestea, ouăle pot fi periculoase daca nu stim cum sa le alegem, de unde sa le cumparam si cum sa le depozitam. Mimi iti spune la ce sa fii atent atunci cand mergi la cumparaturi. Ascult-o pe Mimi!

 

Cumpără produse cât mai proaspete

Desi oul are un termen de valabilitate mare, este recomandat să alegi produse cât mai proaspete. Gândeşte-te că nu vei putea sa le consumi pe toate in aceeasi zi! Dacă vei alege ouă proaspete până în 10 zile, le vei mânca proaspete până în 13-14 zile.

Atenţie la ştampilă!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă au sau nu ştampilă. În cazul în care nu sunt inscripţionate sau ştampila nu este vizibila, este recomandat să nu cumperi.

Verifică atent coaja ouălor

Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum. Verifică coaja fiecărui ou din cofraj. Atenţie şi la cofraj! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.

Cum se păstrează?

Oua depozitate in frigiderDacă mergi la cumpărături, ouăle se iau după legume, fructe, conserve, lactate etc. Asta pentru că ouăle trebuie depozitate cât mai repede la rece, în frigider. Nu este deloc recomandat să cumperi un carton de ouă şi să te plimbi cu el încă două ore prin magazin. Când ajungi acasă, depozitează ouăle în frigider, la plus 4 grade Celsius, în ambalajul original. Nu le pune în cofrajele de plastic de pe uşa frigiderului. Aerul cald care pătrunde de fiecare dată când deschzi uşa ar putea să le altereze.

Cum îţi dai seama dacă ouăle sunt proaspete?

Prospeţimea ouălor se apreciază prin introducerea acestora într-un vas cu apă, cu fundul plat. Oul proaspăt până în 4 zile adoptă o poziţie orizontală şi stă pe fundul vasului. Pe măsură însă ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală.

Atenţie la ouăle cumpărate de la ţărani!

Ouăle care provind din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu au încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte. Este indicat ca în acest caz să cumperi, pentru început, o cantitate mică şi să verifici ouăle când ajungi acasă. Apoi, dacă te-ai convins că sunt proaspete, poţi cumpăra fără grijă şi în continuare.

Ouăle conţin Omega 3

Omul poate consuma ouă provenite de la specii de păsări domestice sau sălbatice: găină, curcă, raţă, gâscă, bibilică, prepeliţă, struţ. Oul are o valoare nutriţională excepţională prin calitatea proteinei din albuş considerată ca etalon pentru aprecierea valorii biologice a celorlalte proteine animale sau vegetale. Gălbenuşul de ou este o sursă preţioasă de nutrienţi esenţiali, inclusiv grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul gras esenţial Omega 3.

În ce categorii se încadrează ouăle?

0 – ouă ecologice

1 – ouă provenite de la păsări crescute în aer liber

2 – ouă provenite de la păsări crescute în hale

3 – ouă provenite de la păsări crescute în baterii modernizate

COMENTARII

Lasă un răspuns