Uite cât de periculos este lacul de unghii pentru sănătate! Ce afecţiuni...

Uite cât de periculos este lacul de unghii pentru sănătate! Ce afecţiuni poate declanşa

Oja de unghii este un must have care nu se va demoda niciodată şi o cerinţă obligatorie pentru orice femeie care se respectă. O manichiură impecabilă va fi întotdeauna completată de un lac de unghii, transparent, colorat sau în nuanţe nude. Însă, acest produs poate fi foarte periculos pentru sănătate şi poate declanşa afecţiuni dintre cele mai grave. Nu te-ai gândit niciodată la asta în timp ce îţi făceai unghiile, nu-i aşa? Iată mai jos cum te afectează, dacă o foloseşti regulat!

Specialiştii din cadrul Universităţii Stanford din California ne sfătuiesc să citim cu mare atenţie eticheta pe care sunt notate ingredientele şi compuşii care au fost folosiţi la fabricarea lacului de unghii. Este recomandat să evităm produsele care conţin foarte multe substanţe chimice şi toxice precum formaldehydele, toluenul şi dibutil-ftalaţii. Acestea sunt foarte periculoase pentru sănătate şi pot declanşa afecţiuni diverse printre care sterilitate şi cancer.

oja 1Toluenul afectează sistemul nervos

Toluenul este un solvent utilizat la fabricarea ojei deoarece ajută moleculele de culoare, pigmenţii, să nu se separe. Specialiştii au descoperit în urma studiilor efectuate că această chimicală poate afecta grav sistemul nervos central dar şi organele reproductive.

oja 2Formaldehydele declanşează cancer

Aceşti compuşi cancerigeni se regăsesc şi ei în compoziţia ojei, fiind folosiţi şi pentru dezinfectarea ustensilelor de manichiură şi pedichiură. Se pare că aceste chimicale ajută la întărirea unghiilor cu toate că pot declanşa diferite tipuri de cancer.

oja 3Ftalaţii afectează fertilitatea

Ftalaţii sunt introduşi în lacul de unghii pentru ca produsul final să fie unul uşor de aplicat, fin, cu o textură mătăsoasă, uşor cauciucată şi nu una adipoasă. Însă, specialiştii au descoperit faptul că aceste chimicale, odată ce au pătruns în organism, pot afecta, în timp, sistemul reproducător şi rişti să rămâi infertilă.

Toate aceste afecţiuni apar în timp, după ani şi ani de folosire a lacului de unghii. De asemenea, trebuie să ştii că există un risc mai mic sau mai mare în funcţie de fiecare persoană în parte. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la lacul de unghii, ci doar să verificăm ingredientele produsului. Medicii ne recomandă să folosim o ojă cât mai puţin bogată în chimicale.

COMENTARII

Lasă un răspuns