Uite ce trebuie să faci dacă te atacă un câine! 16 sfaturi...

Uite ce trebuie să faci dacă te atacă un câine! 16 sfaturi de la specialiștii în dresaj canin

0 6533

Chiar dacă mușcăturile lor sunt destul de frecvente, un atac furios este un comportament destul de rar întâlnit. Da, un câine te poate mușca, dar să te atace la fel ca un animal sălbatic nu se întâmplă decât rar. Însă, mulți dintre noi am trecut prin astfel de situații. Ce este de făcut? Cum să ne comportăm în aceste cazuri extreme? Specialiștii unui site de dresaj canin ne spun cum să reacționăm pentru a calma animalul. Uite ce ai de făcut!

 

Care este comportamentul unui câine înainte de a ataca?

Înainte de a ataca, un câine, de obicei, mârâie, își dezvelește dinții, te latră. Există cazuri în care stă pe loc, te privește fix, rămâne câteva secunde blocat, iar apoi atacă brusc. Ferește-te de câinii care îți țin coada paralel cu solul, au urechile date pe spate și blana zburlită la ceafă. Ferește-te de câinii care par speriați sau sunt răniți.

 

Ce faci când te latră?

– Evită contactul vizual;

– Nu sta față în față cu câinele, întoarce ușor corpul într-o parte;

– Încrucișează-ți bratele;

– Ignoră complet câinele;

– Rămâi nemișcat câteva secunde, iar apoi îndepărtează-te încet;

– Încearcă să găsești un loc unde există o barieră între tine și câine: un copac, o bancă din parc, o mașină parcată etc.

 

Ce faci dacă nu funcționează, iar câinele are clar intenția de a te ataca?

– Stai nemișcat;

– Fără să țipi, cheamă cu o voce cât mai calmă pe cineva în ajutor;

– Dacă ești singur, nu e nimeni în jur culcă-te la pământ, ghemuiește-te cu genunchii cât mai lipiți de bărbie și acoperă-ți gâtul și fața cu mâinile pentru a te proteja în cazul unei eventuale mușcături;

 

Ar trebui să fiu prietenos cu câinele și să-i vorbesc?

Ignoră complet câinele! Cu cât devii pentru el mai plictisitor, fără a avea vreo reacție, cu atât se va plictisi și el și, la un moment dat, nu vei mai prezenta nici un interes. Dacă încerci să comunici cu el va înțelege din atitudinea ta că îl provoci.

caine care latra

Este recomandat să ne apărăm folosind spray cu piper?

Dacă animalul doar te latră dar nu te-a atacat, să-l ataci tu cu spray este o idee foarte proastă. Îl va înfuria foarte tare. Nu trata agresiunea cu agresiune pentru că nu vei ajunge nicăieri. Nu vei rezolva conflictul, dimpotrivă.

 

Ce faci dacă un câine sare la tine să te muște?

– Încearcă să găsești o barieră între tine și animal – o geantă, o jacheta sau un pulover, un băț. Aceste obiecte trebuie să redirecționeze mușcătura către ele.

– Încearcă să găsești un loc mai înalt unde să te refugiezi precum o bancă, un gard. Vei putea supraveghea câinele de sus, iar lui îi va fi foarte greu să te muște aflându-se la o înălțime mai mică.

– Nu țipa! Dacă țipi, îl vei face să devină și mai agresiv.

– Încearcă să acoperi capul animalului cu o haină, obturându-i, astfel, pentru câteva secunde, câmpul vizual. Aceste secunde sunt foarte prețioase pentru că îți vor da răgazul să te îndepărtezi.

 

Este bine să lovim câinele cu bățul?

Nu! Este o mare greșeală. Loviturile îi vor ridica și mai mult nivelul de adrenalină, iar furia lui pur și simplu va exploda. Încearcă să rămâi calm, ignoră-l, nu-i vorbi și îndepărtează-te încet, dar nu cu spatele la el.

COMENTARII

Lasă un răspuns