Uite cum alegi și întreții hota de bucătărie! 10 sfaturi utile

Uite cum alegi și întreții hota de bucătărie! 10 sfaturi utile

Bărbatcare dă drumul la hota de aragaz

Hota de aragaz este obligatorie în orice bucătărie modernă, dar mai ales dacă este vorba despre o bucătărie open-space. Te va ajuta să scapi de aburi, fum, miros de mâncare, dar și de căldura degajată atunci când gătești. Iată cum s-o alegi pe cea mai potrivită nevoilor tale!

Hotele de bucătărie sunt de mai multe feluri: de perete, tip insulă, hotă de colţ sau încorporabilă. Hota este compusă dn corpul principal (carcasa), unitatea de aspirare (motorul), filtrul metalic antigrăsime sau filtrul de cărbune activ (pentru absorbţia mirosului).

Hotă de evacuare sau de filtrare?

Hota în versiune aspirantă sau de evacuare absoarbe aerul şi-l elimină din bucătărie prin tubul de evacuare. În acest caz, aragazul trebuie să fie plasat foarte aproape de geam, astfel încât tubul de evacuare să nu ocupe un spaţiu foarte mare. Se recomandă pentru bucătăriile clasice. Hota în versiune filtrantă absoarbe aerul şi-l purifică trecându-l prin filtre de cărbune activ înainte de a-l elibera, curat, înapoi în bucătărie.

hoto singer, 239,92 lei flanco

Hotă de aragaz Singer, magazin Flanco, Preț: 239,92 lei

Cum măsori dimensiunea hotei de aragaz

Pentru ca hota să poată face faţă la tine în bucătărie, ea trebuie cumpărată în funcţie de dimensiunile aragazului. Pe de altă parte, nu uita că, dacă, de obicei, foloseşti aragazul sau plita la putere maximă, întreaga suprafaţă de gătit va emana aburi. Deci, hota va trebui cumpărată şi în funcţie de acest aspect. Ea trebuie să aibă o putere de absorbţie mare şi mai mult de două viteze. Se recomandă alegerea unei hote de bucătărie cu 5-10 cm în plus pentru fiecare latură a aragazului.

hota beko altex 529,90 lei

Hotă de aragaz Beko, magazin Altex, Preț: 529,90 lei

Verificați capacitatea de evacuare

Dacă ne referim la hote care absorb aerul, atunci trebuie să ne intereseze capacitatea de evacuare a acestora. Capacitatea de evacuare se măsoară în metri cubi de aer aspirat şi evacuat în exteriorul bucătăriei în decursul unei ore.  Randamentul este dat de numărul de motoare dar şi de puterea aparatului. O hotă de bucătărie performantă poate evacua între 300 şi 700 metri cubi de aer pe oră.

Mai multe viteze de ventilaţie

Posibilitatea de reglare a ventilaţiei este foarte importantă. În cazul în care foloseşti aragazul pentru a pregăti un singur fel de mâncare, este ineficient să foloseşti hota la capacitate maximă. O viteză redusă implică un consum mai mic de electricitate şi un zgomot mai redus.

hota domo whirlpool, 499,90 leiHotă de aragaz Whirlpool, magazin Domo, Preț: 499,90 lei

Atenţie la filtre!

Poţi alege o hotă cu filtru lavabil din aluminiu sau metal pe care să îl poţi spăla periodic. De asemenea, poţi alege un model cu filtru de unică folosiţă din plasă sau hârtie pe care le vei schimba o dată la 2-3 luni.

Verifică nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot al unei hote de bucătărie se încadrează, de obicei, între 40 şi 70 dB. O hotă mai puţin performantă va avea un nivel de zgomot mai ridicat.

Dacă este folosită frecvent, hota de aragaz se va murdări foarte repede din cauza aburilor și a grăsimii acumulate. Deci, curăț-o cât mai des! Uite cum să procedezi!

Curăţă filtrele

Filtrele din metal se demontează şi se pot spăla cu apă şi detergent. Foloseşte un produs puternic de curăţat aragazul şi pulverizează pe fiecare filtru în parte. Aşteaptă câteva minute, timp în care produsul acţionează, iar apoi clăteşte cu apă. Filtrele din hârtie sau cărbune se înlocuiesc periodic.

Nu uita de paletele ventilatorului

Dacă sunt detaşabile, paletele ventilatorului trebuie demontate şi spălate fie de mână, fie în maşina de spălat vase. Nu uita că şi acestea pot fi murdare, pătate cu grăsime sau picături de ulei întărite.

hota whirlpool, emag.ro, 379,99 lei

Hotă de bucătărie Whirlpool, magazin emag.ro, Preț: 379,99 lei

Nu folosi bureţi abrazivi 

Exteriorul hotei de bucătărie este, de cele mai multe ori, metalic. Nu folosi la curăţarea lui bureţi abrazivi sau din sârmă pentru că acest material va produce zgârieturi, iar inoxul va avea un aspect mat, vechi.  După ce pulverizezi cu detergent obişnuit de vase, şterge cu o lavetă umedă până îndepărtezi atât murdăria cât şi spuma.

Şterge piesele din sticlă

Geamul hotei şi becurile trebuie şi ele întreţinute. Şterge-le cu o cârpă curată şi umedă, iar apoi îndepărtează surplusul de grăsime acumulat folosind un burete. Şterge apoi geamul şi becurile cu soluţie pentru curăţat sticla.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns