Uite cum dezveţi copilul să mintă. 6 sfaturi de la psihologi

Uite cum dezveţi copilul să mintă. 6 sfaturi de la psihologi

0 6088

Procesul de dezvoltare al copiilor include asimilarea limbajului, gesturilor şi deprinderilor pe care le văd în jur. Pentru că de multe ori facem greşeala de a-i păcăli sau de a-i minţi, ei ajung să imite aceste mici scăpări şi nu înţeleg că este greşit să minţi. Chiar dacă nu ne dăm seama, de multe ori ei realizează că au fost minţiţi şi ajung să creadă că acesta este un comportament nomal, de om mare. Astfel, cresc cu ideea că, în anumite situaţii, este permis să minţi, fie pentru a te proteja pe tine, fie pe cei din jur. Acest lucru este deosebit de periculos pentru dezvoltarea personalităţii lor.

Obiceiul de a minţi încă de la vârste fragede şi incapacitatea de a face diferenţa între ce e bine şi ce e rău pot avea consecinţe negative asupra modului în care va fi acceptat copilul în societate. Însă, mai mult decât atât, va afecta capacitatea lui de a fi sincer, de a dezvolta relaţii afective bazate pe sinceritate atât cu membrii familiei sale, cât şi cu cei din jur. Aşa că, dacă ai observat că cel mic spune minciuni, trebuie să iei măsuri din timp pentru a-l dezvăţa de acest obicei. Cum poţi face acest lucru? Iată 6 paşi recomandaţi de psihologi.

1. Adevărat sau fals?

Copiii trebuie învăţaţi de mici că există o diferenţă elementară între minciună şi adevăr. Poţi începe prin a prezenta două versiuni ale aceleiaşi poveşti. Prima versiune trebuie să fie reală şi credibilă, iar a două trebuie să aibă un detaliu desprins de realitate. De exemplu, „Azi, bunica s-a dus la piaţă pe jos” şi „Azi, bunica a zburat călare pe o pasăre uriaşă până la piaţă”. Întreabă-l ce părere are. Care versiune este adevărată şi care este falsă?

copil mincinos

2. Învaţă cum să reacţionezi atunci când greşeşte

Copiii se tem de pedepse, de certuri interminabile şi de neplăcutele momente în care părinţii sunt supăraţi şi refuză să le vorbească. Încearcă să nu transformi consecinţele unei greşeli într-un calvar insuportabil pentru copilul tău. Acest lucru îl va determina să facă tot posibilul pentru a-şi acoperi greşelile. Asta nu înseamnă că va evita să le mai comită, ci doar că tu vei afla tot mai puţine dintre acestea pe măsură ce el devine tot mai bun la minţit şi ascuns lucruri. Nu vrei aşa ceva. În schimb, încearcă să-i arăţi că trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru fiecare greşeală şi că a corecta-o este mult mai dificil decât comiterea ei. Dacă acesta se joacă cu pisica în timp ce ea mănâncă şi varsă laptele, spune-i calmă „Nu cred că pisica a reuşit să verse laptele de una singură. Cred că a avut puţin ajutor. Din moment ce ea nu poate să cureţe laptele vărsat, corect ar fi să faci tu acest lucru”.  CuCopii.ro îţi prezintă cele mai bune metode pentru a aplica corect o pedeapsă copilului tău. Cu calm şi perseverenţă vei reuşi să-i arăţi că tentativele lui de minciună nu au succes şi, cu timpul, se va dezobişnui şi va începe să-şi asume responsabilitatea pentru greşelile sale. De asemenea, explică-i că-l iubeşti indiferent de greşelile pe care le face şi că de fiecare dată când e sincer şi suficient de puternic pentru a le corecta te face fericită şi mândră de el. Toţi copiii caută să obţină aprobarea şi mândria părinţilor.

3. Arată-i care sunt consecinţele minciunii

Atunci când ai prins copilul minţind, arată-i imediat care sunt consecinţele acestui fapt. Aşa va înţelege că a greşit. De exemplu, dacă mănâncă dulciuri fără permisiunea ta şi minte despre acest lucru, nu-i mai da dulciuri timp de o săptămână. De asemenea, ai grijă cum îi vorbeşti. Spune-i „Nimeni nu are voie să mintă. Este foarte greşit”, dar nu îi spune că este mincinos.

4. Nu permite minciunile nevinovate

De multe ori, minciunile pot părea nevinovate şi arată lucruri pe care cei mici şi le doresc, însă cu timpul pot evolua în minciuni grave. Exagerări de tipul „Eu am 10 maşini adevărate” sau „Eu vin doar cu avionul la şcoală” pot părea inofensive, însă nu trebuie ignorate. Sunt minciuni care sunt menite să-i facă să se simtă superiori celor din jur. Este indicat ca în aceste situaţii să eviţi să-i spui că este mincinos. Copilul trebuie luat deoparte pentru a-i explica cu calm că indiferent de cât de mult îşi doreşte să impresioneze nu este corect să spună lucruri care nu sunt adevărate. Trebuie să înţeleagă că minciuna nu este o soluţie pentru a fi mai bun decât ceilalţi.

copil mincinos 1

5. Demonstrează-i ca nu are nici un motiv să se teamă de sinceritate

Copiii îi copiază pe adulţi şi, de multe ori, dacă părinţii le oferă un model de sinceritate atunci cei mici îl vor adopta. Recunoaşte-ţi greşelile şi arată cât de importantă este onestitatea pentru tine. Nu încerca să pari perfect. Nimeni nu este, iar copiii sesizează greşelile sau scăpările părinţilor indiferent cât ne chinuim să le acoperim. Arată-i că oricine, chiar şi tu, poate greşi şi că cel mai important lucru este să-ţi recunoşti erorile. Lucruri de tipul „Am uitat că azi trebuia să mergem la cumpărături” sau „I-am dat bunicii cartea greşită” îl vor învăţa că nu există nici un motiv pentru a te teme să recunoşti că ai greşit sau că ai uitat să faci un lucru.

6. Fă-l să înţeleagă că minciuna este distructivă

Atunci când el sau cineva cunoscut minte, explică-i partea neplăcută a minciunii, faptul că vor exista consecinţe mult mai neplăcute decât asumarea responsabilităţii. De exemplu, atunci când copiază la o lucrare , spune-i că astfel înşeală încrederea profesorului, a colegilor şi a părinţilor şi că rolul şcolii şi al testelor este de a-l învăţa lucruri frumoase şi utile pentru a deveni mai bun. Copiatul este o piedică în calea dezvoltării sale. O astfel de acţiune îi face mai mult rău decât bine. O altă modalitate ar fi să-i arăţi la ştiri cum oamenii corupţi ajung la închisoare pentru că au minţit. Societatea nu tolerează un astfel de comportament, iar consecinţele sale pot fi distructive.

COMENTARII

Lasă un răspuns