Uite cum folosesti frigiderul intr-un mod sanatos!

Uite cum folosesti frigiderul intr-un mod sanatos!

0 2065

În această perioadă, când sărbătorile bat la uşă, vei fi tentată să cumperi mult mai multe produse alimentare decât în restul anului. Asta, pentru că vei găti mai mult şi mai diversificat. Alimentele îţi vor umple rafturile frigiderului: legume, fructe, lactate, ouă, dulciuri dar si carne de miel sau de oaie. Mimi îţi spune cum să depozitezi corect alimentele pentru masa de Paşte dar şi cum să utilizezi frigiderul pentru a-ţi proteja sănătatea. Ascult-o pe Mimi!

 

Legumele se ambalează în pungi de hârtie

Pentru că în această perioadă cumperi mai multe legume si fructe, trebuie să ştii cum se depozitează şi cum păstrează cât mai proaspete. De obicei, fructele şi legumele se păstrează în lada de plastic special destinată acestora. Amabalează-le numai în pungi de hârtie, pentru că pungile de plastic transpiră, iar produsele se pot strica.

Carnea, în congelator la minus 18 grade Celsius

Dacă ai cumpărat carne proaspătă şi nu vrei să o găteşti în ziua respectivă, aceasta trebuie păstrată la congelator la minus 18 grade Celsius. Înainte însă, carnea trebuie porţionată. Nu o dezgheţa şi recongela! Îşi va pierde toate vitaminele! Împachetează apoi bucăţile în pungi de plastic alimentare. Aşază carnea pe care încă nu doreşti s-o prepari pe raftul din spate al congelatorului. Tot aşa, carnea pe care intenţionezi să o foloseşti zilele urmatoare în mâncăruri se aşază pe raftul din faţă, pentru a ajunge cât mai repede şi mai uşor la ea. Astfel, nu vei ţine uşa congelatorului deschisă pentru foarte mult timp căutând prin tot felul de ambalaje produsul pe care vrei sa-l prepari.

Mezelurile se păstrează la temperaturi scăzute

Mezelurile păstreaza în frigider, cât mai departe de uşă, pentru a evita contactul cu aerul cald din exterior care pătrunde ori de câte ori aparatul frigorific este deschis. Nu uita că unele părţi ale frigiderului au o temperatură mai scăzută decât altele.

Nu depozita ouăle în cofrajele de pe uşă

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul ouălor. Pentru a le păstra prospeţimea cât mai mult timp, ouăle se depozitează în zone cât mai departe de uşa aparatului frigorific, de preferat cât mai în spatele rafturilor. Astfel, aerul cald care intră în frigider atunci când deschidem uşa nu le va altera.

Mâncarea gătită se ţine în recipiente cu capac

Pe un raft separat faţă de cel pe care păstrezi mezelurile, lactalele sau conservele poţi depozita mâncarea gătită. Este recomandat ca aceasta să fie păstrată pe rafturile cele mai de sus ale frigiderului deoarece în această zonă temperatura este mult mai scăzută. De asemenea, este obligatoriu ca produsele preparate termic să fie păstrate în recipiente cu capac. Astfel, eviţi mirosurile neplăcute care îţi pot invada frigiderul şi, în acelaşi timp, eviţi şi contaminarea încrucişată.

Ce să nu congelezi?

–         Nu se congelează fructele care au un conţinut ridicat de apă precum pepenele. La decongelare, acestea se vor înmuia.

–         Cartofii gătiţi îţi vor schimba textura dacă sunt îngheţaţi şi vor avea o consistenţă nisipoasă.

–         Pastele gătite vor avea un aspect moale, de terci.

–         Produsele lactate precum brânza sau laptele, smântâna şi iaurtul, se vor separa din cauza apei şi a grăsimilor pe care le conţin.

 

Atenţie la contaminarea incrucişată!

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Gheorghe Mencinicopschi n dă câteva sfaturi pentru a aranja corect alimentele în frigider.

„Niciodată nu vom aşeza carnea proaspătă lângă legume, mezeluri sau lactate. Nu mai vorbim despre mâncărurile gătite care au locul lor separat în frigider. Motivul este foarte simplu: se evită contaminarea încrucişată. Dacă nu, sucurile lăsate de carnea proaspătă se pot scurge peste alte produse alimentare şi le pot contamina cu diferite bacterii. Mai departe, acestea sunt consumate odată cu  alimentul contaminat şi ne putem îmbolnăvi grav. De asemenea, trebuie să ambalăm produsele alimentare în pungi de hârtie şi recipiente din plastic. Evitaţi folia de aluminiu pentru că este periculoasă pentru sănătate. În schimb, putem folosi folie transparentă din plastic”.

 

CUM INTREŢINEM FRIGIDERUL?

Spală toate părţile demontabile

Înainte de a curăţa şi spăla interiorul, scoate toate părţile demontabile ale frigiderului: rafturi, sertare, grilaje. Acestea se spală separat cu apă şi detergent, iar apoi se lasă la uscat.

Apelează la bicarbonat

Pentru îndepărtarea mirosului poţi folosi cu încredere bicarbonat. După ce ai degheţat frigiderul şi l-ai curăţat bine, aşază în interior un bol în care ai presărat câteva linguri de bicarbonat de sodiu. În câteva ore, mirosul neplăcut şi umezeala vor dispărea.

Şterge frigiderul cu oţet

O altă soluţie pentru a scăpa de mirosul neplăcut din frigider este oţetul de mere.Ai nevoie de o soluţie din oţet de mere şi apă şi un burete curat cu care să ştergi pereţii frigiderului, după ce l-ai dezgheţat. După ce ştergi cu atenţie, nu mai este nevoie să clăteşti.

Foloseşte vanilie sau lămâie

Dacă doreşti ca frigiderul tău să capete un miros proaspăt foloseşte vanilie sau lămâie. Ambele produse au proprietatea de a absorbi şi de a acoperi mirosurile de mâncare. Poţi folosi un pahar în care să adaugi căteva beţişoare de vanilie (crestate uşor) sau câteva felii de lămâie.

Curăţă murdăria de sub frigider

Sub frigider se adună praf, mâncare căzută, urme de lichide scurse sau vărsate din greşeală. Toate acestea sunt o sursă de bacterii, de mirosuri neplăcute dar şi un loc unde se pot aduna gândacii de bucătărie sau furnicile. O dată pe lună este indicat să aspiri şi să cureţi pardoseala.

Nu încărca frigiderul peste limită

Dacă supraaglomerezi frigiderul cu produse alimentare, îi soliciţi la maximum capacitatea de răcire. În aceste condiţii frigiderul va avea o temperatură de răcire mai ridicată, iar produsele elimentare se vor altera.

COMENTARII

Lasă un răspuns