Uite cum îţi ajuţi copilul să înveţe bine la şcoală!

Uite cum îţi ajuţi copilul să înveţe bine la şcoală!

0 3125

Copilul tău este scolar  şi zi de zi trebuie sa invete, sa-si faca temele si sa mearga la ore. Un program solicitant, obositor, de care cel mic s-ar putea plictisi foarte repede!  Fie că este în clasa întâi, în clasa a opta sau la liceu, trebuie să ştii cum să procedezi pentru a-l motiva să înveţe. Mimi iti spune cum sa procedezi in functie de varsta copilului tau. Ascult-o pe Mimi!

 

Clasele I-V

Învaţă-l să socotească mergând la cumpărături

Ca să înveţe mai bine să socotească, mergi cu el la cumpărături şi faceţi împreună calculul cheltuielilor. Copilul tău se va simţi responsabil şi mândru că îţi este de ajutor. Mulţumit că ai încredere şi te bazezi pe el, cel mic va încerca să nu te dezamăgească niciodată.

Nu-l încuraja să tocească lecţia

Pune-l pe cel mic să citească lecţia cu voce tare, iar apoi să îţi povestească ce a reţinut. Nu-l încuraja să înveţe pe dinafară! El trebuie să spună ce a reţinut cu propriile lui cuvinte pentru a-şi exersa şi îmbogăţi vocabularul.

Laudă-l când merită

De fiecare dată când merită, copilul trebuie lăudat şi încurajat. Trebuie să ştii că cei mici sunt extrem de motivaţi mai ales atunci când sunt lăudaţi în faţa  unor oameni străini. Când primiţi musafiri, în loc să vorbiţi despre ce jucărie a mai stricat poţi să-l lauzi şi să spui ce mândră eşti de el.


Clasele V-VIII

Stabiliţi un program strict

Încearcă să faci din studiu o rutină zilnică. Atunci când există reguli dinainte stabilite, copilul va protesta mai puţin când va veni timpul de făcut temele. Lasă-l pe el să stabilească ora şi asigură-te că o respectă întocmai.

Repetaţi împreună

Când vine de la şcoală, repetaţi împreună lucrurile care i-au fost predate în acea zi. Acolo unde nu a înţeles corect, explică-i folosind cuvinte simple şi oferindu-i exemple cât mai concrete.

Lasă-l să experimenteze

Dacă al biologie a învăţat despre tipurile de plante, uşurează-i lecţia şi fă-l asistentul tău în bucătărie. Tăiaţi o roşie sau o ceapă şi las-l pe copil să studieze, cu ajutorul unei lupe, structura internă a legumelor.

 


Clasele VIII-XII

Învaţă-l să comunice

La liceu, deja copilul este mai mare şi mai responsabil. Acum nu este nevoie să-l mai ajuţi la teme sau să îl verifici în fiecare zi dacă a învăţat lecţia. Cu toate acestea, nu trebuie să-l scapi din mână. Încurajează-l să vorbească despre problemele pe care le are la şcoală. El trebuie învăţat să comunice şi să spună dacă are nevoie de ajutor la anumite materii.

Atenţie la jocurile pe calculator

Adolescenţii sunt captivaţi de jocurile pe calculator. Fă-i copilului tău un program îm aşa fel încât să nu neglijeze şcoala. Păstrează o legătură permanentă cu profesorii lui şi interesează-te cu privire la notele şi mediile pe care le are în catalog.

Nu îl compara cu alţi colegi!

Este momentul în care adolescentul îţi formează personalitatea şi trece prin perioade mai delicate din punct de vedere emoţional. Nu-l jigni comparându-l cu alţi colegi şi nu-i inocula ideea că el este mai puţin capabil decât alţii.

Pastreaza-ti calmul şi răbdarea!

Copiii din clasele primare au nevoie de o grijă sporită din partea părinţilor. Şcolarii care se află în clasele I-V trebuie îndrumaţi, ajutaţi şi supravegheaţi îndeaproape, faţă de cei din clasele superioare. Dacă nu te ocupi de copilul tău, dacă nu îl susţii când are nevoie de sprijin, atunci elevul se va simţi abandonat, va da repede semne de oboseală, de stres, va refuza să mai participe la activităţile şcolare şi îţi va pierde interesul.  Într-un cuvânt, şcoala i se va părea o corvoadă.

Copilul trebuie lăudat şi încurajat

Ca părinţi, trebuie să ştim să-i atragem către învăţătură, iar această activitate trebuie să fie pentru elev cât mai plăcută. De asemenea, părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că elevul nu va asimila materia, nu va învăţa mai bine şi nu va lua note mai mari dacă este ameninţat, dacă se tipă la el sau chiar i se aplica corecţii fizice. Trebuie ca opărinţii să fie calmi, să aibă răbdare şi să explice şi de 10 ori dacă este nevoie. Cel mai important lucru este să nu jignim copilul, să nu-l face să se simtă inferior altor colegi. Dimpotrivă. Trebuie lăudat atunci când ia note mari şi încurajat dacă a suferit un eşec.

Temele nu se fac niciodată seara

Acum, că a început şcoala copilul trebuie să-şi intre în ritm şi să-l respecte cu sfinţenie. Astfel, temele şi învăţatul se fac în cursul zilei, după ce copilul vine de la şcoală şi niciodată seara când cel mic este obosit. În acelaşi timp,  să nu uităm că elevul are nevoie şi de odihnă. Recomand să se respecte orele de somn dar şi regulile alimentaţiei. Camera de lucru a elevului este foarte importantă. Copilul are nevoie de un ambient plăcut, de cât mai multă lumină naturală, de linişte.

COMENTARII

Lasă un răspuns