Uite cum păstrezi căldura în casă în sezonul rece!

Uite cum păstrezi căldura în casă în sezonul rece!

0 3576

Sezonul rece aduce ploi, ninsoare, umezeală, temperaturi scăzute, mai ales noaptea și dimineața. Nu este suficient să ai caloriferele încălzite pentru o temperatură confortabilă în casă, trebuie să știi și cum să împiedici aerul rece să pătrundă în locuința ta. Dacă nu, îți va fi frig și vei plăti și mult la întreținere. Iată câteva sfaturi de care să ții cont pentru a păstra căldura în casă!

Acoperă podelele – Cumpără un covoraș gros pentru hol, o traversă pentru podeaua din bucătărie și o mochetă antiderapantă, din material textil pe care s-o ții pe gresia din baie. În acest fel, nu-ți va mai fi frig la picioare. Este recomandat să faci acest lucru mai ales dacă stai la etajul unu, iar una dintre camere, de obicei bucătăria, are podeaua comună cu plafonul scării de bloc.

Montează draperii groase – Este momentul să montezi draperii groase la ferestre sau, dacă nu ai, este timpul să dai o tură prin magazine și să cumperi un set. Noaptea sau când afară bate vântul ține draperiile trase. Asta, dacă nu ai geamuri de tip termopan prin care nu pătrund curenții de aer. Poți cumpăra, de asemnea, jaluzele sau rulori exterioare.

Schimbă lenjeria de pat – Pentru nopțile friguroase de toamnă și iarnă ai nevoie de o pilotă groasă și o lenjerie de pat din bumbac. Mătasea este un material răcoros. În schimb, bumbacul păstrează căldura corpului, iar tu vei avea un somn liniștit și odihnitor.

Cumpără suluri de pus la ușă – Pare un truc de pe vremea bunicii, dar funcționează! Curenții de aer rece pătrund în încăperi pe sub uși, chiar dacă acestea sunt prevăzute cu prag. Niște suluri colorate, din material textil, sunt mai mult decât recomandate în sezonul rece. Le vei găsi în magazinele de bricolaj și în cele cu decorațiuni pentru casă.

Aerisește în cursul zilei – Dimineața și seara este destul de frig afară pentru a mai aerisi locuința, așa cum o făceai vara. Acum poți deschide geamurile doar în cursul zilei, când temperaturile sunt mai ridicate. Dacă și peste zi este la fel de frig sau plouă, vei fi nevoită să aerisești mai puțin și de mai multe ori pe zi.

Reglează corect repartitoarele – Multe persoane închid caloriferele înainte de a pleca de acasă, iar seara le dau, din nou, drumul. Peste zi însă, temperatura din locuință scade, iar ca să reîncălzești camerele ai nevoie de ceva timp. Vei ajunge să stai întreaga seara în frig și abia peste noapte să te bucuri de căldură. Caloriferele din fontă se încălzesc mai greu, însă au avantajul că păstrează agentul termic mai mult timp decât cele din aluminiu.

Cumpără un termostat – Termostatul te va ajuta să păstrezi în locuința ta o temperatură constantă. Anumite modele care se folosesc la centralele termice pot fi setate în așa fel încât să crească temperatura cu câteva ore înainte de a veni tu acasă. Când ajungi seara, zgribulit de frig, în locuință va fi cald. Peste zi însă, termostatul coboară temperatura la minimum sau la câte grade l-ai setat.

Cumpără pături groase – Acoperă fotoliile și canapelele din piele cu pături și cuverturi groase. Alege modele din lână sau material flaușat, moale și pufos. Îți vor oferi tot confortul de care vei avea nevoie. Căci, ce poate fi mai plăcut decât să te așezi pe canapea, învelită cu o pătură și delectându-te cu un ceai cald și o carte bună?

Lasă soarele să pătrundă în casă – Chiar dacă afară este frig, soarele care va pătrunde în casă va încălzi puțin camerele. Trage draperiile și perdelele și lasă lumina să pătrundă. Atenție! Ușile trebuie să fie închise și prevăzute cu suluri textile ce împiedică aerul rece.

Mută mobila de lângă calorifere – Cădura degajată de caloriferele încălzite poate fi împiedicată să se distribuie uniform în încăpere de obiectele de mobilier, așezate prea aproape: o canapea, niște fotolii, chiar draperia sau perdeaua. Lasă un spațiu mai mare între calorifere și mobilă și nu uita să tragi draperiile și perdeaua. De asemenea, nu usca hainele pe calorifer!

Atenție la umezeală – Aerul umed dă senzația de frig, așa că ai grijă să cumperi un dezumidificator. Nu usca hainele în cameră și nu uda excesiv plantele din ghiveci. Când afară plouă, nu uita geamurile deschise sau rabatate. Evident, ai grijă la eventuale scurgeri de apă în zona pervazului și a geamurilor. În bucătărie și baie, evită condensul și aburii. Deci, folosește cu încredere hota de aragaz și ventilatorul.

COMENTARII

Lasă un răspuns