Uite cum să calci o cămașă în mai puțin de cinci minute!

Uite cum să calci o cămașă în mai puțin de cinci minute!

Pentru foarte multe dintre noi călcatul cămășilor este o adevărată corvoadă, mai ales când cutele sunt dificil de îndreptat și nu dispar orice-ai face. Iar când crezi că în sfârșit ai terminat, trebuie s-o iei de la capăt, pentru că materialul încă mai este, pe alocuri, șifonat. Cât timp pierzi? Ți se pare o veșnicie! Există însă câteva trucuri pe care trebuie să le încerci pentru a călca o cămașă și bine și repede. Cât de repede? În mai puțin de cinci minute! Uite ce să faci!

fier de calcat philipsCumpără un fier de călcat de calitate

În primul rând, trebuie să ai un fier de călcat de calitate, un produs bun, cu funcții precum jet de aburi, stropire și reglare temperatură. Puterea jetului de aer trebuie să fie mare, iar talpa din ceramică sau teflon. De asemenea, este destul de evident faptul că un fier de călcat care ajunge la o temperatură mai înaltă, îndreaptă mult mai repede cutele față de unul care ajunge la o temperatură mai scăzută. Acesta din urmă este un model mai puțin performant, iar dezavantajul ar fi că procesul de căcare a cămășilor va dura mai mult.

masa de calcatTrebuie să ai o masă de călcat bună

Dacă nu ai o masă specială pentru călcat, vei proceda așa cum făceau mamele și bunicile noastre: vei fi nevoită să calci cămășile pe masa din sufragerie sau bucătărie, iar asta îți va lua mult mai mult timp. Masa de călcat este deci obligatorie. Ea trebuie să fie curată, fără pete, dintr-un material textil foarte rezistent la clădură, dar fin și delicat. Truc: pe masa de călcat poți pune o folie de aluminiu care va reflecta căldura fierului încins și nu vei mai fi nevoită să calci cămașa pe ambele părți.

sticla pulverizatorAi nevoie de o sticlă cu pulverizator

O cămașă uscată este destul de greu de călcat, mai ales dacă e din bumbac. De aceea trebuie să ai la îndemână o sticlă cu pulverizator în care să pui apă și să umezești țesătura. Apa va proteja firele materialului, iar în acest fel previi încrețirea acestuia. În același timp, cutele se vor întinde perfect, fără să fii nevoită să insiști prea mult. Sticla trebuie să fie foarte curată, la fel și apa pe care o folosești pentru pulverizare.

eticheta instructiuni haineCitește cu atenție eticheta cămășii

Fiecare material textil are instrucțiunile sale, iar rezistența la temperaturi înalte diferă foarte mult. De exemplu, o cămașă din mătase nu se va călca la temperatura pe care o setezi când calci o cămașă din bumbac. Așadar, va trebui să citești eticheta și să urmezi instrucțiunile producătorului.  Dacă produsul vestimentar nu are etichetă (ceea ce e puțin probabil) setează fierul de călcat la o temperatură mai scăzută. Dacă totul este în ordine, poți crește temperatura treptat până când ajungi la setarea optimă.

Cum trebuie să procedăm?

Umple rezervorul fierului de călcat cu apă, apoi bagă-l în priză și așteaptă până când se încălzește bine talpa. Pulverizează cămașa cu apă, dar nu o uda foarte tare. În acest fel, nu va trebui să mai folosești aburii fierului de călcat, care au o temperatură înaltă, și care pot deteriora materialele textile delicate.

cum se calca gulerul1. Gulerul – 20 de secunde

Întotdeauna când călcăm o cămașă, trebuie să începem cu gulerul. Acesta este cea mai vizibilă parte, pentru că îți încadrează fața și trebuie să arate impecabil. Materialul gulerului este mai rigid și e foarte puțin probabil să se șifoneze când calci restul cămășii. Acesta se calcă mai întâi pe dos, iar apoi pe față.

cum se calca mansetele2. Manșetele -30 de secunde

După ce ai terminat de călcat gulerul, va trebui să calci manșetele cămășii. Sunt la fel de vizibile mai ales când porți peste cămașă o jachetă sau un sacou. Desfă nasturii și întinde bine materialul pe masa de călcat. Manșetele se calcă la început pe dos, iar apoi pe față, evitând nasturii. Dacă ai trecut cu fierul peste ei, este posibil să se topească din cauza temperaturii foarte ridicate.

cum calci camasa pe fata3. Partea din față a cămășii – 40 de secunde

Descheie nasturii cămășii și calcă cele două părți din față ale acesteia, evitând, de asemenea, nasturii. Încearcă să calci printre ei folosind doar vârful fierului. Ar trebui să începi cu zona de sus, de lângă umeri și să continui apoi în jos. Folosește mișcări stânga – dreapta și niciodată circulare. Calcă materialul mai întâi pe față, iar apoi pe dos.

cum se calca manecile4. Mânecile – 2 minute

Ajungem la partea mai dificilă a procesului de călcat: mânecile. Întinde-le bine pe masa de călcat urmărind cusătura lor laterală și în așa fel încât cutele să fie cât mai fine și cât mai netede. Folosește mișcări stânga – dreapta și calcă mânecile și pe-o parte și pe alta. Ar trebui să începi de la baza umerilor către manșete.

cum calci camasa pe spate5. Partea din spate a cămășii – 1 minut

Întinde cămașa pe lungimea mesei ca în fotografia de mai sus, în așa fel încât mânecile  să atârne de-o parte și de alta. Va trebui să pornești de sus, de sub guler și  să calci materialul pe secțiuni, mai ales dacă ai o cămașă mai mare, XL sau XXL.

camasi pe umerasVerifică atent cămașa!

După ce ai terminat de călcat cămașa, aceasta ar trebui verificată atent. Vezi dacă nu cumva au mai rămas cute sau anumite zone sunt încă șifonate. Inspectează încă o dată mânecile, zonele din față și din spate, gulerul și manșetele. Dacă vezi vreo cută, pulverizeaz-o cu puțină apă și mai treci o dată cu fierul de călcat peste ea.

COMENTARII

Lasă un răspuns