Uite cum să cumperi cea mai potrivită hotă de bucătărie!

Uite cum să cumperi cea mai potrivită hotă de bucătărie!

bucatarie utilata modern

Dintr-o bucătărie modern utilată nu poate lipsi hota de aragaz, mai ales că acest aparat electrocasnic îţi este de foarte mare ajutor. Însă, pentru că în magazine găsim o mulţime de modele, de multe ori suntem derutaţi, nu ştim la ce să fim atenţi şi alegem mai mult în funcţie de aspect, şi mai puţin de nevoile noastre reale. Iată mai jos motivele pentru care ar trebui să ai şi tu o hotă de aragaz în bucătărie şi ce reguli să respecţi când mergi la cumpărături!

Înainte de toate, hai să vorbim despre avantajele unei hote de bucătărie şi despre motivele pentru care ar trebui să cumperi un astfel de produs.

Elimină mirosul de mâncare

Hota de aragaz este recomandată mai ales dacă ai o familie numeroasă şi găteşti foarte des. În acest fel, vei putea elimina mirosurile de mâncare gătită din bucătărie şi le vei împiedica să pătrundă în întreaga locuinţă. Imaginează-ţi că prăjeşti cârnaţi, peşte şi chiftele, iar apoi coci vinete. Fără o hotă, mirosul va persista în casa ta zile întregi. Mai mult, acesta va pătrunde în materialele textile pe care le ai bucătărie precum perdeaua, covoraşul de pe jos dar şi în lemnul din care este fabricată mobila. Nu mai spunem că şi hainele pe care le ţii în cuierul de pe hol vor mirosi.

Împiedică apariţia condensului

Ai observat că atunci când afară este foarte frig, iar tu găteşti la cuptor sau la aragaz, pe geamuri, mobilă şi chiar pe pereţi apare condens? O hotă de bucătărie va preveni apariţia umezelii excesive, eliminând vaporii de aer care se formează atunci când găteşti. În acest fel, toate suprafeţele din bucătărie vor rămâne uscate, varul de pe pereţi nu se va scoroji, iar mobila nu se va umfla.

Previne igrasia şi mucegaiul

Şi, pentru că tot vorbim despre umezeală, află că aceasta poate duce la apariţia igrasiei sau a petelor de mucegai. Igrasia şi mucegaiul apar, de obicei, în încăperile în care există un nivel înalt de umiditate, care se află orientate către nord sau au unul sau doi pereţi exteriori. Lipsa unei hote amplasate deasupra aragazului sau a plitei duce la o acumulare de vapori care, în timp, pot afecta zugrăveala. Odată ce au apărut primele pete maronii pe tavan, va fi destul de greu să mai scapi de ele.

Evacuează fumul

Hota de bucătărie evacuează, odată cu aburii şi mirosul, şi fumul, în cazul în care ai ars puţin mâncarea sau, Doamne fereşte, ai uitat o oală pe foc. În acest fel, protejezi mobila dar şi perdeaua, deoarece atât suprafeţele din lemn, pal sau inox, cât şi materialele textile se murdăresc.

Conferă un aspect modern bucătăriei

Hota de bucătărie este un produs electrocasnic pe care trebuie musai să-l cumperi, fie că alegi un model încastrat în mobilă, o hotă-insulă, care se fixează în tavan, sau una clasică, de perete. Dacă nu, bucătăria ta va fi incompletă. Printre alte produse pe care ar trebui să le achiziţionezi se numără maşina de spălat vase, cuptorul electric, cuptorul cu microunde, aparatul de făcut sandvişuri, cel pentru prăjit pâine, etc.

Protejează mobila

Atunci când prăjeşti carne şi legume sau când pregăteşti mâncăruri gătite, aburii care se formează conţin particule de grăsime ce se depun pe mobilă, pereţi şi alte suprafeţe. Dacă vei avea curiozitatea, poţi verifica acest lucru. Nu trebuie decât să încerci să cureţi deasupra dulapurilor şi vei observa o peliculă fină, închisă la culoare şi lipicioasă care se şterge destul de greu.

La ce să fii atent când cumperi hota

În magazine vei găsi foarte multe modele însă, înainte de a cumpăra, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Cei de la Arctic de exemplu, au în ofertă modele care evacuează aerul dar şi modele care îl filtrează şi îl reintroduc în încăpere.

Hota de evacuare – Absoarbe aerul viciat din bucătărie şi îl evacuează printr-un burlan care comunică cu exteriorul. Dacă optezi pentru acest model, aragazul şi hota vor trebui să fie amplasate în apropierea unui geam sau a unui perete exterior prevăzut cu gură de aerisire. Cu cât aragazul sau plita sunt mai aproape de geam, cu atât burlanul va fi mai scurt, iar dacă hota este încastrată în mobilă, poate fi cu uşuriţă mascat.

Hota cu filtrare – Se potriveşte într-o bucătărie în care aragazul nu se află în apropierea geamului şi nici lângă un perete exterior. Aceste modele nu prezintă burlan, ele funcţionând după un alt principiu: aerul este absorbit şi trecut prin nişte filtre care îl curăţă şi îl reintroduc în încăpere.

Atenţie la dimensiunile hotei – Dacă alegi un model care se încastrează în mobilă, va trebui să măsori foarte bine locul în care vei fixa hota, atât pe lungime, cât şi pe înălţime. Un alt sfat: aparatul trebuie să fie la fel de lat ca şi aragazul. Când montezi hota, aceasta trebuie să se afle la o înălţime de 65-70 de centimetri faţă de plită.

Verifică numărul de viteze – Cu cât aparatul este dotat cu mai multe viteze, cu atât mai bine. În acest fel, vei avea posibilitatea să le reglezi în funcţie de nevoile tale. În general, hotele au între trei şi şase viteze.

Ce capacitate alegi – Capacitatea hotei de bucătărie este la fel de importantă deoarece ai nevoie de un aparat care să poată absorbi sau filtra o cantitate mare de aer. Capacitatea hotei de bucătărie se măsoară în metri cubi de aer.

Unul sau două motoare? – Depinde. În primul rând, trebuie să ştii că există modele cu un singur motor, iar puterea acestuia poate egala puterea a două motoare mai mici. În al doilea rând, o hotă cu două motoare va fi mai zgomotoasă. Însă, poţi opta şi pentru un model cu două motoare. Depinde de preferinţele tale.

Atenţie la filtre – Filtrele pot fi lavabile sau de unică folosinţă. Filtrele lavabile sunt metalice, pe când cele de unică folosinţă sunt din hârtie specială sau pâslă. Acestea vor trebui înlocuite frecvent şi vei fi nevoit să cheltuieşti ceva bani. Hotele care filtrează aerul sunt prevăzute cu filtre speciale din carbon.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns