Uite cum să-ţi îngrijeşti cizmele din piele naturală! 11 reguli de aur

Uite cum să-ţi îngrijeşti cizmele din piele naturală! 11 reguli de aur

0 5208

Zăpada, noroiul, umezeala excesivă dar şi sarea şi nisipul pe care drumarii le aruncă pe străzi îţi pot deteriora încălţămintea de iarnă. Astfel, cizmele tale superbe, pe care le adori, ajung să facă imediat „burtă”, se zgârie, devin scâlciate, se pătează, materialul se „ridează” şi îşi pierde strălucirea. Nu mai vorbim despre toc! Acesta începe să joace inestetic, iar talpa se poate dezlipi. Iată ce să faci ca să-ţi păstrezi cizmele ca noi! 

cizme 5Curăţă cizmele după fiecare purtare  – Cizmele din piele naturală, precum cele de pe acest site, trebuie curăţate după fiecare purtare, iar odată ce ai ajuns acasă, va trebui să începi imediat ritualul de îngrijire. Înmoaie o cârpă curată din bumbac în apă călduţă şi şterge noroiul de pe ele. Atenţie! Nu lăsa încălţămintea să se usuce de la sine deoarece apa deteriorează materialul. Recomandat este să elimini umezeala folosind mai multe şervete din hârtie absorbantă cu care să tamponezi uşor pielea.

 Cum cumperi cea mai bună pereche de încălţăminte

Cumpără cizme din piele naturală – Dacă vrei ca cizmele să te ţină cât mai mult fără să pară vechi şi ponosite, recomandat este să cumperi produse din piele naturală. Asta, cu atât mai mult cu cât în această perioadă magazinele oferă preţuri reduse şi discount-uri la colecţiile de iarnă. Profită şi tu şi cumpără-ţi o pereche comodă şi călduroasă.

Alege firme şi branduri cunoscute – Nu cumpăra încălţămintea din magazinele aflate la colţ de stradă sau din magazine universale, care vând de toate şi pentru toţi. Optează doar pentru firmele şi brandurile cunoscute. Marii producători nu îţi vor vinde decât încălţăminte de calitate.

Citeşte cu atenţie eticheta – Pe eticheta produsului există informaţii cu privire la materialul din care este confecţionată încălţămintea: piele naturală, piele sintetică sau material textil. Dacă vrei să cumperi o pereche de cizme din piele naturală dar nu observi semnul distinctiv pe etichetă, renunţă chiar dacă vânzătoarea insistă. Vei lua ţeapă!

Hidratează materialul cu cremă de faţă –După ce cizmele s-au uscat, aplică pe suprafaţa acestora o cremă specială pentru ghete sau, mai bine, puţină cremă de faţă. Freacă pielea uşor, cu un disc demachiant sau cu o cârpă uscată din bumbac. Vei observa că cizmele tale vor prinde un luciu frumos şi vor părea noi nouţe. Crema hidratează materialul şi ajută pielea să nu crape. Dacă nu vrei să foloseşti cremă de faţă, poţi unge pielea cu ulei de măsline sau unt de cocos.

Nu purta zilnic aceeaşi pereche de cizme – La fel ca orice altă pereche de încălţăminte, şi cizmele trebuie purtate o dată la câteva zile. Cu alte cuvinte, au nevoie de o pauză între purtări, pentru ca materialul să se odihnească şi să „respire”.  Dacă le vei purta zilnic, mai ales pe zăpadă, ele se vor deteriora mult mai repede. Încearcă să alternezi purtările: într-o zi încalţi cizmele, în altă zi bocancii, în altă zi o pereche de ghete de iarnă. Dacă nu ai mai multe perechi de încălţăminte de iarnă, ar trebui să dai o tură prin magazine şi să-ţi cumperi, mai ales că acum le vei lua la reduceri. De exemplu, noi am găsit aici cizme din piele naturală, înalte, cu toc mediu sau talpă plată.I mportant e să alegi ceva confortabil, în care să te simţi bine. Şi, evident, nu uita să cumperi produse de calitate!

cizme si bananaRedă-le luciul cu coajă de banană – După ce ai curăţat cizmele de orice impuritate şi după ce ai eliminat umezeala de pe suprafaţa acestora, freacă materialul cu o coajă de banană. Apoi, lustruieşte-le cu o cârpă uscată şi curată din bumbac. În acest fel, le vei reda luciul, iar încălţămintea va părea nou-nouţă. Acelaşi efect îl are şi uleiul de ricin. Încearcă şi nu vei regreta!

Ţine cizmele pe calapod –Mai ales dacă ai cizme înalte până la genunchi acestea trebuie ţinute pe un calapod în aşa fel încât să-şi păstreze forma. În interiorul încălţămintei spre vârf pune puţină hârtie de ziar mototolită sau o pereche de şosete făcute ghem. Dacă nu ştiai, află că hârtia atrage umezeala, iar în acest fel încălţămintea se va usca mult mai repede. Evident, acest lucru îi va prelungi şi durata de viaţă. Dacă nu ai un calapod care să se potrivească, poţi pune în interiorul cizmelor două reviste făcute sul sau chiar două sticle de plastic goale.

Foloseşte produse care te protejează de umezeală– În magazine vei găsi o mulţime de spray-uri şi creme care, dacă sunt aplicate pe suprafaţa materialelor din piele naturală, formează o peliculă protectoare împotriva apei. Iată cât de uşor cizmele tale pot deveni impermeabile. Însă, poţi folosi şi un truc: freacă suprafaţa încălţămintei cu o lumânare mică (pastilă), iar apoi lasă cizmele câteva secunde sub jetul de aer cald al uscătorului de păr. Ceara se va topi şi va pătrunde în material, iar în acest fel cizmele vor deveni impermeabile.

Nu ţine cizmele în balcon – Multe persoane îşi ţin încălţămintea în balcon pentru a se aerisi. Însă, cizmele din piele naturală se vor deteriora din cauza umidităţii crescute. Acestea trebuie depozitate în cutia lor originală sau puse în pantofar. Dacă sunt înalte, nu vor încăpea aici, deci nu le forţa să intre.

flecuriVerifică flecurile – Dacă sunt din plastic, este foarte posibil ca flecurile să nu reziste mult. Motivul? În timpul mersului acestea se deteriorează prin frecarea cu asfaltul. Astfel, dacă încalţi zilnic aceeaşi pereche de încălţăminte, vei observa că, într-un timp relativ scurt, ai rămas fără flecuri. Mergi la o cizmărie şi pune cizmelor flecuri noi, din cauciuc, antiderapante.

Nu usca încălţămintea pe calorifer – Umezeala este duşmanul cel mai de temut al cizmelor din piele naturală. Însă, asta nu înseamnă că vei usca încălţămintea pe calorifer sau deasupra aragazului! Căldura excesivă usucă pielea, o „strânge”, iar aceasta se va crăpa. Mai mult, şi talpa va avea de suferit: la temperaturi înalte cauciucul se crapă.

Cum previi dezvoltarea bacteriilor – Din cauza umezelii, este foarte posibil ca în interiorul cizmelor, pe talpă, să se dezvolte colonii de bacterii. Înlătură umezeala îndesând în cizme ghemotoace de hârtie şi foloseşte spray-uri speciale antibacteriene. Mai poţi pune în cizme bicarbonat de sodiu. Lasă-l să acţioneze peste noapte, iar apoi scutură bine încălţămintea. În acest fel, elimini şi umezeala, dar şi mirosul neplăcut, dacă există.

Uleiul de măsline „şterge” zgârieturile – Oricât de mult le-ai feri, cizmele se zgârie, iar aspectul de nou dispare instantaneu. Nu contează că sunt lucioase şi fără „riduri”, cizmele zgâriate intră în categoria vechi şi uzat. Ce e de făcut? Dacă zgârieturile sunt fine, le poţi masca folosind puţin ulei de măsline. După ce le-ai curăţat şi şters de apă, aplică pe zona afectată o picătură de ulei de măsline şi freacă uşor, cu mişcări circulare, folosind un disc demachiant.

COMENTARII

Lasă un răspuns