Uite cum te pot îmbolnăvi hainele!

Uite cum te pot îmbolnăvi hainele!

Rochiţe vaporoase, bluze colorate, fuste dar şi sandale, balerini sau pantofi…magazinele îţi fac cu ochiul şi nu te decizi ce să cumperi mai întâi? Dar ştii că produsele textile te pot îmbolnăvi? Ţesăturile conţin coloranţi şi chimicale, detergenţi şi balsamuri antişifonare, sodă caustică şi chiar acid sulfuric. Hainele pot fi infestate cu microbi şi bacterii încă din cabina de probă. Ce trebuie să facem să ne protejăm sănătatea bucurându-ne, totuşi, de rochiţa noastră preferată? Mimi îţi spune tot ce trebuie să ştii! Ascult-o pe Mimi!

 

 

Pentru că suntem în plin sezon al shopping-ului estival, nu vei putea rata momentul da-ţi reînnoi garderoba şi vei da iama în hăinuţele din magazine. Atenţie mare însă de unde cumperi şi cum probezi îmbrăcămintea la cabina de probă. Nu mai punem la socoteală faptul că, odată ajunsă acasă, trebuie să speli foarte bine hainele cumpărate. Iată cum ne putem îmbolnăvi şi cum să prevenim afecţiunile care ne dau târcoale.

Materialul textil conţine chimicale

În procesul de fabricaţie, hainele sunt tratate chimic pentru a fi delicate la atingere, moi, pufoase, pentru a nu se şifona sau pentru a se călca foarte uşor. Ţesătura este vopsită şi poate conţine adezivi. Toate acestea ne pot declanşa afecţiuni dermatologice dar şi hormonale. Asta, dacă nu sunt spălate şi clătite foarte bine înainte de a fi scoase pe piaţă, la vânzare. Însă, chiar şi aşa, produsele toxice nu sunt total îndepărtate din ţesătură. Ce-i de făcut? Când ai ajuns acasă, înainte de a îmbrăca rochiţa cea nouă, spal-o foarte bine! În funcţie de recomandările producătorului o poţi spăla de mână sau la maşina de spălat, la programul potrivit. Calcă apoi hainele deoarece căldura degajată de fierul de călcat mai ucide din bacterii sau microbi. Pentru că produsele textile pe care le cumperi au mai fost probate înaintea ta şi de alţii.

Microbii din cabina de probă

Mare atenţie cum probezi hainele la cabina de probă. Nu uita că acestea au fost probate şi de către alte persoane înaintea ta deci, ar trebui să nu le pui direct pe piele. În ţesătură se pot regăsi secreţii ale aparatului respirator (salivă, secreţii nazale), bacterii care îţi provoacă afecţiuni ale pielii, chiar şi Stafilococul auriu care, se ştie, este foarte rezistent la medicamente. Indicat este să ceri vânzătorului haine pe mărimea ta şi să le probezi doar dacă este necesar! De exemplu, dacă vrei să cumperi un tricou şi porţi mărimea M sau L cere vânzătoarei acea mărime şi măsoară-l apoi la ochi. Evident, ca să faci asta şi să nu dai greş trebuie să-ţi cunoşti foarte bine corpul. Nu proba niciodată lenjerie intimă ca să nu te trezeşti cu cine ştie ce afecţiuni ginecologice!

 Poartă materiale naturale

Sunt recomandate nu numai pe timp de vară însă, vara sunt obligatorii! Bumbacul absoarbe umezeala, lasă pielea să respire, o lasă uscată şi nu provoacă iritaţii sau alergii. Alege produse din bumbac, in, mătase. Evită să cumperi haine din materiale sintetice. Acestea păstrează umezeala la nivelul pielii – un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Vei suferi iritaţii, dermatite…nu mai vorbim despre disconfortul de a sta o zi întreagă cu rochia umedă pe tine.

Atenţie la materialele care îţi provoacă alergii!

Ţi s-a întâmplat să porţi blugi, iar în zona nasturilor să te iriţi frecvent? Ai alergie la nichel! Cumpără produse de îmbrăcăminte care nu prezintă accesorii din metal sau care să nu aibă accesorii ce intră direct în contact cu pielea.

Şi încălţămintea este periculoasă!

Materialul din care este fabricată încălţămintea trebuie foarte bine tratat înainte de a fi scos la vânzare. În caz contrar, pielea naturală, de exemplu, îţi poate produce eczeme, iritaţii şi chiar afecţiuni dermatologice grave. Atenţie şi la pantofii sau balerinii pe care îi porţi vara. Nu ţi s-a întâmplat niciodată ca seara, când ajungi acasă şi te-ai descălţat, să observi că ai picioarele pătate cu vopseaua din interiorul pantofilor? În acest caz, trebuie să ştii că încălţămintea nu se este de foarte bună calitate. În contact cu transpiraţia, vopseaua iese din material şi pătează. Însă, le lângă aspectul inestetic pe care îl lasă pe picioarele tale, colorantul îţi poate provoca iritaţii şi eczeme.

COMENTARII

Lasă un răspuns