Uite cum te poţi îmbolnăvi dacă nu-ţi speli des pijamalele!

Uite cum te poţi îmbolnăvi dacă nu-ţi speli des pijamalele!

În urma unui studiu efectuat în Marea Britanie, pe un eşantion de 2.410 cupluri, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, specialiştii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au descoperit un fapt destul de îngrijorător: pijamalele cu care dormim seară de seară ne pot îmbolnăvi, în unele cazuri chiar foarte grav, dacă nu le spălăm la timp.

În urma sudiului efectuat, specialiştii britanici au ajuns la concluzia că cei mai mulţi dintre bărbaţi îşi spală pijamalele o dată la două săptămâni, în timp ce femeile – o dată la 17 zile. Acest obicei, deloc sănătos, ne poate îmbolnăvi grav, a declarat pentru MailOnline profesorul Sally Bloomfield.

Poţi contacta diferite infecţii
„Pijamalele pot deveni unul dintre cei mai de temuţi duşmani ai sănătăţii noastre şi pot declanşa afecţiuni precum infecţii, cistite şi chiar boli provocate de Stafilococul Auriu”. Motivul este destul de simplu. Celulele moarte ale pielii conţin o cantitate uriaşă de microorganisme, care sunt, de cele mai multe ori, inofensive. Însă, dacă acestea se transferă din ţesătura pijamalelor în sânge şi în organism (prin mici tăieturi, zgârieturi, înţepături etc) ele pot declanşa afecţiuni grave. „De exemplu, în intenstine se găsesc e-coli, mulţi dintre ei nefiind periculoşi pentru sănătatea noastră. Însă, dacă aceştia pătrund în tractul urinar, vor declanşa cistita. Alte persoane pot fi purtătoare ale Stafilococului Auriu care, odată ajuns în organism, declanşează, de asemenea, afecţiuni grave. Cel mai rău este faptul că Stafilococul Auriu este extrem de rezistent la antibiotice”, a mai explicat profesorul Sally Bloomfield.

pijama 1

Femeile îşi spală pijamalele o dată la 17 zile
54% dintre femeile care au participat la studiu au declarat că îşi spală pijamalele o dată la 17 zile pentru că pur şi simplu nu mai ţin minte când au purtat ultima pereche. „Având mai multe perechi de pijamale, este mai greu să ne amintin când le-am spălat ultima oară. Unele femei poartă o pijama într-o seară, altă pijama în altă seară şi tot aşa. Deci, le spală mai rar în ideea în care au fost purtate rar şi doar câteva ore pe noapte. În plus de asta, nici nu miros urât”, a mai spus Sally Bloomfield. 73% dintre bărbaţii chestionaţi au declarat că nu ei se ocupă cu spălatul rufelor în familie şi nu pot aprecia cât timp a trecut de la ultima spălare a pijamalelor lor. 61% dintre ei au spus că nu au multe perechi de pijamale, aşa că nu le pot spăla foarte des pentru că nu ar mai avea ce să îmbrace seara, la culcare.

Microbii pot infesta hainele curate
Profesorul Bloomfield a atenţionat cu privire la faptul că microbii de pe pielea noastră, pe lângă faptul că ne pot îmbolnăvi pe noi înşine, îl pot îmbolnăvi şi pe partenerul nostru. „Dacă îmbraci pijamale curate, iar cele deja purtate sunt aşezate din nou în dulap, ele pot infesta şi alte haine, de exemplu ale partenerului tău. De asemenea, dacă în textura pijamalelor tale există o cantitate foarte mare de microbi (cu cât speli pijamalele mai rar, cu atât cantitatae de microbi va fi mai mare) ei pot infesta şi celelalte haine alături de care îţi speli lenjeria. Află că, de multe ori, temperaturile înalte la care setezi maşina de spălat rufe nu reuşesc să distrugă toţi microbii.
Pentru a prevei infecţiile, cistita dar şi afecţiunile provocate de Stafilococul Auriu, pijamalele trebuie spălate cel puţin o dată pe săptămână, a atenţionat profesorul Bloomfield.

COMENTARII

Lasă un răspuns