Uite de ce te dor dinții! 7 afecțiuni dentare și cauzele acestora

Uite de ce te dor dinții! 7 afecțiuni dentare și cauzele acestora

Dinții se mișcă, au cazut, te dor, și-au schimbat coloritul, simți un disconfort în zona gingiilor? Nu ignora aceste simptome! Sunt semnale de alarmă care ar trebui să te trimită imediat la medicul stomatolog. Mimi îți spune care ar putea fi cauzele care duc, de obicei, la astfel de probleme. Ascult-o pe Mimi!

 

 

 

Dureri puternice

O durere puternică, localizată în zona unei măsele sau dinte, care durează mai mult de două zile și care ajunge să fie insuportabilă, trebuie să-ți dea de gândit. Este foarte probabil să ai un abces dentar – o infecție la rădăcină, spune Sherri Worth, medic stomatolog în cadrul unei clinici specializate din California. Pe de altă parte, dacă durerea nu trece într-o săptămână, este posibil să suferi de bruxism – încleștarea dinților și măcinarea, în timp, a acestora. În acest caz, ar fi bine să folosești o gutieră specială sau să încerci să elimini din viața ta stresul. Însă, în cazul în care observi și o inflamație în zona gingiei, probabilitatea unui abces este extrem de mare.

 

dinti galbeni

Dinți galbeni, maro sau gri

Nu ar trebui să te îngrijorezi decât în ceea ce privește aspectul danturii tale.

Dinți galbeni – Dinții galbeni sunt pătați de cafeaua, fructele de pădure, vinul roșu, ceaiul, alimentele sau sucurile colorate pe care le consumi. „O pastă de dinți cu efect de albire sau o vizită la medicul stomatolog ar trebui să rezolve problema”, spune medicul stomatolog Sherri Worth. O idee bună ar fi, pentru prevenirea îngălbenirii dinților, să te speli pe dinți după consumul acestor alimente.

Petele de pe dinți sunt maro – Acest lucru poate fi cauzat de un tratament cu antibiotice pe care l-ai urmat în copilărie. Coloritul danturii se rezolvă printr-o albire a dinților în cabinetul stomatologic.

Dinte foarte închis la culoare, gri spre negru – Acest lucru poate fi cauzat de o mai veche obturație de canal, necorespunzătoare. Dintele nu mai are rădăcină, practic este un dinte mort. Dacă nu a fost tratat corect, în timp se poate înnegri. Și acest lucru se rezolvă tot în cabinetul stomatologic.

 

Durere de dinți când muști

Dacă atunci când muști dintr-un aliment mai tare – un măr de exemplu – și simți brusc o durere acută de dinți sau măsele, este foarte probabil să ai o carie. Sally Cram, medic periodontist în cadrul unei clinici din Washington, a explicat faptul că există bacterii care transformă zahărul din mâncărurile pe care le consumi în acid, iar acidul atacă dantura cauzând carii dentare. Dacă durerile sunt extrem rare și nu sunt concentrate doar într-un singur loc, atunci nu ar trebui să-ți faci prea multe griji. Dar, mai spune medicul, dacă acestea durează mai mult de câteva zile, ar trebui să mergi la dentist pentru o consultație stomatologică.

Dinții se mișcă sau cad

Dacă dinții se mișcă sau chiar au căzut, nu trebuie să-ți spună nimeni cât de grav este. S-ar putea să suferi de paradontoză. Gingiile se retrag, dintele rămâne descoperit și, nemaiavând un punct de susținere puternic, pur și simplu cade. Dacă nu te speli pe dinți corect, bacteriile care se formează duc la apariția plăcii dentare. Placa dentară va cauza tartru, iar acesta se va răspândi în zona gingiilor afectându-le, de cele mai multe ori, iremediabil. Dacă te afli într-o astfel de situație, mergi de urgență la medic!

Gingii sângerânde, iritate sau umflate

Se întâmplă mai ales în cazul femeilor gravide ca gingiile să sângereze și să fie iritate. Însă, la modul general vorbind, gingiile sângerează din cauza acumulării de bacterii. Dacă acest lucru nu durează mai mult de o zi, două nu ar trebui să ne facem griji. Însă, dacă problema persistă mai mult de o săptămână, putem vorbi despre un nou simptom de paradontoză.

Răni în cavitatea bucală

Sunt dureroase și apar din cauza unui consum exagerat de citrice, condimente sau alimente firbinți. Dacă problema dispare după două, trei zile nu te îngrijora. Însă, dacă rănile persistă în timp, asta poate însemna o carență de vitamina A în organism. Schimbă dieta și consumă cartofi dulci, spanac, morcovi – toate aceste legume conțin cantități mari de vitamina A. În cazul în care nu observi nici o schimbare, fă o vizită medicului tău dentist.

Dureri în zona gingiei

Dacă simți durere în zona gingiilor atunci când consumi alimente reci, dulci, acre sau fierbinți ai putea avea o carie dentară. Însă, în același timp, se poate ca gingiile tale să se fi retras și să fi descoperit rădăcina dintelui. Motivul retragerii gingiilor? Bacteriile acumulate, paradontoza, bruxismul sau un periaj prea puternic cu o periuță de dinți aspră. Dacă această durere este însoțită și de apariția unor pete roșii sau albicioase este posibil să suferi de o iritație foarte puternică provocată de consumul anumitor alimente sau de o proteză dentară montată incorect. De asemenea, în unele cazuri putem vorbi chiar despre cancer oral.

COMENTARII

Lasă un răspuns