Uite unde uiţi să dai cu aspiratorul!

Uite unde uiţi să dai cu aspiratorul!

Degeaba faci curăţenie în casă dacă nu elimini în totalitate praful, acarienii, bacteriile şi impurităţile care se depun în timp. Ştim că aspiri mocheta şi covoarele, că speli pardosela şi ştergi praful. Însă, în locuinţa ta există şi alte obiecte de care ar trebui să ai grijă. Dacă nu le aspiri frecvent, riști să te trezești cu afecțiuni grave precum rinită, alergii sau astm. Uite unde uiți să dai cu aspiratorul!

femeie ventilator bunGrilajul ventilatorului

Ventilatorul pe care l-ai folosit astă vară, când în casă abia reuşeai să respiri de căldură, este plin de praf. Vei observa acest lucru dacă vei privi cu atenţie grilajul, paletele dar şi alte componente vizibile, pe care nu le-ai curăţat niciodată. Ce e de făcut? Ai nevoie de un aspirator la care să ataşezi o perie de dimensiuni mici. Setează o viteză de aspirare medie, pentru a nu deteriora eventuale componente detaşabile. Dacă modelul ventilatorului îți permite, demontează grilajul și aspiră inclusiv piesele care se află dincolo de el.

femeie matura cefacemimi.ro

Mătura

Te-ai gândit vreo clipă câte bacterii, câţi microbi şi germeni se ascund în mătura pe care o foloseşti zilnic atunci când faci curat? Dacă perii acesteia sunt din plastic, lucrurile sunt mai simple: nu trebuie decât să speli mătura cu apă şi detergent. Dar ce te faci dacă ai o mătură din paie? Elimină praful, impuritățile, resturile alimentare şi acarienii folosind aspiratorul setat la o viteză medie. Ataşează o perie de dimensiuni mici, pentru a putea pătrunde cu uşurinţă printre perii măturii.

aspirator tastatura cefacemimi.roTastatura calculatorului

Este dovedit faptul că tastatura calculatorului se numără printre cele mai murdare obiecte pe care punem mâna zilnic. Dacă fumezi în timp ce stai la calculator, vei da pe tastatură scum. Dacă mănânci, vor fi firmituri, iar dacă bei cafea, suc, ceai etc, cu siguranţă vei vărsa din lichide. Pentru a elimina mizeria depusă între taste, foloseşte un aspirator special pentru tastatură, de mici dimensiuni, sau unul de maşină. Curăţă uşor, fără a apăsa foarte tare. Apoi, șterge cu grijă tastatura folosind șervețele umede, sprayuri speciale de curățare sau pur și simplu o cârpă fină și moale înmuiată în spirt medicinal.

femeie curatenie cefacemimi.roSalteaua de pat

Chiar dacă foloseşti husă de protecţie, lenjerie de pat sau cuverturi, în timp, salteaua devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, ţesătura sa înmagazinează o cantitate foarte mare de praf  şi acarieni. Cum nu o poţi spăla la maşina de spălat şi cum nu o poţi scutura sau aerisi, va trebui s-o aspiri. Evident, peria aspiratorului trebuie să fie extrem de curată  (ar trebui folosită numai pentru o astfel de operațiune)  şi de dimensiuni mai mari. Setează aspiratorul la o viteză mare și aspiră salteaua pe lungul apoi latul acesteia. Repetă operațiunea o dată la câteva luni.

calorifer cefacemi.roZonele dintre elemenţii caloriferelor

Degeaba faci curat în toată casa dacă nu elimini praful depus între elemenţii caloriferelor. Ştim, este o operaţiune migăloasă dacă foloseşti cârpe de praf sau pămătuful. Cu aspiratorul însă lucrurile devin foarte simple, iar munca ta va fi floare la ureche: rapidă, ușoară și eficientă. Setează aspiratorul la o viteză mare şi ataşează-i o perie cât mai mică. Aspiră elemenții caloriferului dar și în zonele greu accesibile dintre ei. Un alt truc la care poţi apela: uscătorul de păr! Îndreaptă jetul de aer către elemenţii caloriferului şi, după ce şomoioagele de praf ajung pe podea, foloseşte aspiratorul.

plasa de insecte cefacemimi.roPlasele de insecte

Au stat toată vara la ferestre. Nu crezi că ar trebui şi ele curăţate? Înainte de a le spăla cu apă şi detergent, demontează-le şi aspiră praful depus pe suprafaţa plaselor de insecte. Este recomandat să foloseşti un aspirator mic, de maşină. Sau, poți opta pentru un aspirator normal și o perie de mici dimensiuni. În acest fel, vei colecta tot praful depus peste vară.

femeie aspirator cefacemimi.roFolosește un aspirator performant

O locuință, oricât de curată ți s-ar părea, dacă este plină de parf, te poate îmbolnăvi. Iar copiii, persoanele în vârstă și cele care deja suferă de afecțiuni respiratorii sunt cele mai expuse pericolului. Mai ales dacă anumite obiecte sau anumite zone din casa ta nu au fost niciodată aspirate sau au fost foarte rar. Praful poate declanșa rinite, alergii, astm bronșic dar și afecțiuni ale ochilor. Și să nu ai impresia că o banală cârpă sau un pămătuf vor rezolva situația. Îți trebuie un aspirator performant, cu multe perii ca și accesorii. Asta, pentru a putea pătrunde și în cele mai greu accesibile locuri din casa ta. Specialiștii recomandă modele de aspiratoare cu apă, pentru ca praful să nu ajungă din nou în aerul din încăpere. Dacă optezi pentru un aspirator cu sac, alege saci de unică folosință, din hârtie. După ce vei termina curățenia, îi vei putea arunca la gunoi. Spre deosebire de aceștia, sacii din material textil permit particulelor de praf să „evadeze”. Practic, praful este aspirat pe o parte, iar pe cealaltă parte este din nou expulzat în aer. Nu vei observa acest lucru, deoarece cantitatea este mică, dar crede-ne, se întâmplă. Dacă, totuși, optezi pentru un astfel de model, spală cât mai des sacul!  Nu în ultimul rând, ai nevoie de un aspirator performant, pentru că vorbim, totuși, despre sănătatea ta: cu multe accesorii și viteze de aspirare. În magazine vei găsi o gamă foarte largă de produse precum cele de de la Philips, modele care te vor ajuta să faci curățenie lună, să scapi de praf și să-ți protejezi sănătatea!

Ce aspirator cumperi în funcție de afecțiunile de care suferi

Persoanele care suferă de astm, rinite, alergii sau bronșite cronice ar trebui să aibă în locuință un aspirator cu apă.

Dacă ai ochii sensibili și ai fost diagnosticat cu conjunctivită, poți utiliza un aspirator cu apă sau unul dotat cu sac de hârtie, de unică folosință.

Persoanele care au dureri de spate, în zona bazinului, a șoldurilor și genunchilor pot opta pentru un model vertical, cu mâner înalt. În acest fel, când vor face curățenie, postura corpului lor va fi una dreaptă, nu aplecată.

COMENTARII

Lasă un răspuns