Vacanță Muntenegru. 10 sfaturi de călătorie
Te pregătești pentru o vacanță în Muntenegru? Sunt anumite lucruri pe care e bine să le cunoști înainte de a pleca la drum. De exemplu, știi cum e vremea acolo? Cunoști prețurile? Dar locurile cele mai atractive? Plaje, orașe, stațiuni montane, obiective turistice, bucătăria locală…iată deja o mulțime de informații care te vor ajuta să ai un sejur de poveste.
Vacanță Muntenegru. Ghid de călătorie. Ce trebuie să știi despre „perla” Adriaticii
De fiecare dată când planifici o vacanță, mai ales dacă este pentru prima oară când ajungi în acele locuri, încearcă să afli cât mai multe informații despre drum, cazare, prețuri, dar și obiective turistice și locurile ce merită vizitate. Mai mult, înainte de a pleca de acasă, vei fi curios să știi cum e vremea în regiune, care e moneda națională, unde se mănâncă ieftin etc. Iată mai jos un ghid complet de călătorie într-una din cele mai spectaculoase țări balcanice!
Muntenegru, o destinație sigură pentru turiști
Muntenegru este o țară în care poți călători în siguranță, cu toate că mulți turiști încă sunt sceptici. Motivul? Istoria politică a acestui stat balcanic ce a aparținut în trecut fostei Iugoslavii. Află însă că aici, în Muntenegru, localnicii sunt foarte sociabili, primitori, prietenoși și comunicativi. Regiunea este la fel de sigură ca oricare altă țară balcanică, iar poveștile pe care poate le-ai auzit de-a lungul timpului țin, multe dintre ele, de domeniul fantasticului. Însă, fie că pleci pe cont propriu într-o anumită localitate sau stațiune, fie alegi un circuit printr-o agenție, măsurile de siguranță pe care ar trebui să le iei sunt cele de bun simț și pe care le ai în vedere oriunde ai merge în Europa.

Oriunde te-ai uita, priveliștea este uimitoare
Muntenegru este o țară spectaculoasă, poate cu cele mai impresionante peisaje din Europa. Aici, munții se pravalesc în mare, iar văile adânci și canioanele îți taie răsuflarea și te lasă fără grai. Locurile parcă sunt rupte din povești cu împărați, zâne și zmei, decorul fiind unul sălbatic, dur și abrupt, dar de o frumusețe absolut incredibilă.
Pentru o vacanță în Muntenegru cu adevărat de neuitat, trebuie amintite plajele întinse, cu nisip fin și auriu, apa limpede a Adriaticii, stațiunile cochete de la malul mării, cetățile fortificate, bisericile vechi de sute de ani – toate aceste locuri superbe, încărcate de istorie și pe care le vei purta în suflet toată viața. Pentru că o vacanță în Muntenegru este, înainte de toate, o experiență de viață unică.
Bucătăria tradițională, o îmbinare perfectă de stiluri culinare
Bucătăria tradițională este rezultatul istoriei bogate pe care o are această țară balcanică. Aici variază două mari stiluri culinare: cel mediteranean și cel cu tente orientale. Cele mai mari influențe provin din Italia, Turcia, Imperiul Bizantin/Grecia, dar și din Ungaria. Preparatele tradiționale muntenegrene variază, deci, geografic. În zona de coastă se servesc mai mult preparate mediteraneene, fructele de mare fiind un fel de mâncare comun, în timp ce partea de nord are un specific mai degrabă oriental.
În Muntenegru plouă mult
Muntenegru înseamnă în limba localnicilor „Muntele Negru”, căci țara are ca formă predominantă de relief muntele. Și, la munte, știm cu toții, plouă mult. Prin urmare, dacă te decizi să vizitezi aceste locuri, nu uita acasă hainele adecvate!
Interesant este faptul că aici vremea se schimbă cu repeziciune – ca în oricare altă zonă montană, nu vei ști niciodată ce surprize îți va rezerva prognoza de la o oră la alta.
Însă, în general, în Muntenegru plouă foarte mult pe tot parcursul anului, sezonul umed situându-se între lunile aprilie și septembrie. În zona montană, ai putea avea parte de ploi torențiale, în aversă, însoțite – mai ales vara – de intensificări ale vântului și descărcări electrice. Dacă pe coastă plouă destul de rar, la munte ar putea apărea din senin furtuni violente sau ceață densă. De obicei, vremea se strică după-amiază, deci atenție la drumurile pe care vrei să le faci în a doua parte a zilei!
În ceea ce privește temperatura, iarna este extrem de rece în munți, în timp ce pe coastă vremea este mult mai blândă. În Kotor, de exemplu, mercurul din termometre scade rar sub 12 grade Celsius chiar și în luna ianuarie.
Verile la malul mării sunt și ele la fel de blânde, cu temperaturi medii ce se situează în jurul valorii de 30 de grade Celsius în orașe pe timp de zi. Seara, temperatura scade la 17-20 de grade. Apa mării se încălzește și ea, iar în iulie are deja o temperatură ideală pentru înotat.
Este, deci, destul de dificil să alegi un moment ideal pentru o vacanță în Muntenegru, mai ales dacă vrei să mergi și la munte, dar și în stațiunile de pe plajă. Însă, ca sfat general, primăvara târzie și toamna sunt cele mai bune perioade în care poți ajunge pe coastă, la malul Adriaticii, în timp ce vara poți vizita regiunile montane.

Rezervă o casă de vacanță sau caută o pensiune într-o zonă rurală
Dacă pleci la drum alături de prieteni, în grup, recomandat este să închiriați o casă de vacanță, fie pe malul mării, fie la munte. Este mai avantajos din punct de vedere financiar față de un hotel all inclusive. Un aspect de luat în calcul: cu cât pătrunzi mai adânc în interiorul țării, cu atât și prețurile vor fi mai mici. Mai mult, vei avea parte de priveliști absolut uimitoare. Imaginează-ți doar cum e să stai întins pe canapele și să privești în zare munții care se prăvălesc în mare! O casă de vacanță este opțiunea ideală și dacă dorești să stai mai mult în zonă și să vizitezi anumite obiective turistice sau orașe din împrejurimi.
În ceea ce privește pensiunile, acestea sunt case private. Practic, locuiești în casa în care locuiește și gazda. De obicei, prețul perceput include doar cazarea, nu și masa, însă poți opta pentru mic dejun, prânz și cină la prețuri convenabile.
Avantajul cazării la pensiunie este acela că poți interacționa direct cu localnicii. Ei sunt cei mai buni ghizi, de la ei poți afla o mulțime de lucruri interesante despre zonă: povești, legende, tradiții și obiceiuri, locuri ce merită vizitate etc. Evident, să nu uităm că la o pensiune vei putea să faci cunoștință cu unele dintre cele mai gustoase preparate culinare tradiționale, nu așa cum sunt prezentate ele la restaurant, ci așa cum sunt pregătite în realitate. Impactul cultural este copleșitor!
În general, Muntenegru îți oferă o gamă foarte variată de unități de cazare: case de vacanță, pensiuni, hoteluri și moteluri, campinguri, atât în stațiuni de lux cât și în zone mai puțin turistice, dar și apartamente. Acestea sunt recomandate a fi închiriate de către persoane care călătoresc singure, de cupluri sau familii reduse ca număr. Apartamentele sunt fie garsoniere, fie cu două sau mai multe camere. Însă toate aceste unități de cazare sunt utilate și mobilate complet: paturi matrimoniale sau single, bibliotecă living, televizor, mașină de spălat, frigider, aragaz, bucătărie complet utilată, aer condiționat..practic te vei simți ca la tine acasă. Deosebire o face doar priveliștea de vis de care te poți bucura ieșind pe terasă.
Moneda națională este Euro
Trebuie să știi că Muntenegru nu are o monedă proprie. Euro a fost introdus în anul 2002, chiar dacă statul nu face parte din Uniunea Europeană, iar înainte de acest moment moneda oficială a fost marca germană. Și, spre deosebire de ceilalți membri ai zonei euro, Muntenegru nu-și imprimă monedele cu motive distincte naționale.
Recomandat este să ai la tine cardul bancar, dar și ceva bani cash în cazul în care nu vei găsi imediat un ATM. Bancomate există, dar în orașe. Să nu-ți imaginezi că vei găsi unul pe marginea drumului ce șerpuiește printre sate și așezări de munte.
Vacanță Muntenegru. Cele mai frumoase destinații
Muntenegru este o țară spectaculoasă, care încântă privirea și bucură sufletul oricărui călător. Muntele abrupt și sălbatic, plajele întinse și marea de un albastru infinit fac din Muntenegru o destinație pe care nu trebuie s-o ratezi și care poate fi chiar următoarea ta experiență turistică. Iată ce locuri este obligatoriu să vizitezi dacă ajungi pe aceste meleaguri!

Kotor – Orașul Vechi
Dacă nu vizitezi cea mai populară destinație din Muntenegru, Kotor, degeaba ai venit până aici. Se poate spune, pe bună dreptate, că ai pierdut aproape toată frumusețea și distracția. Iar centrul vechi al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, este principalul punct de atracție. Bisericile medievale romane, palatele venețiene, dar și falnicele turnuri bizantine dezvăluie moștenirea multor imperii diferite care au ocupat Kotor de-a lungul secolelor.
Sub umbra legendarului Fort Sf. Ioan miturile și poveștile din trecut par a prinde din nou viață, iar tu trăiești senzația unui adevărat salt în timp. Vei fi captivat de frumusețea caselor cu acoperiș portocaliu, de simplitatea cu care își trăiesc viața localnicii, de pacea și liniștea unui adevărat colț de rai. Vei fi uimit să descoperi străduțe înguste și pietruite care șerpuiesc de-a lungul Orașului Vechi și care te poartă până la baza fortului. De aici, de sus, priveliștea îți taie răsuflarea. Vei avea parte de o imagine panoramică asupra orașului, dar și a golfului cu ape turcoaz.

Vacanță Muntenegru. Canionul Tara
Parte din Parcul Național Durmitor, canionul râului Tara este una dintre cele mai frumoase zone naturale din Muntenegru. Iar unul dintre punctele de atracție este Podul Durdevica. Construit în perioada interbelică, atunci când Muntenegru făcea parte din Iugoslavia, acesta era cel mai mare pod arcuit din beton din Europa acelor vremuri. Însă, câțiva ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, podul a fost aproape complet distrus. Motivul? S-a încercat atunci, într-un gest disperat, împiedicarea înaintării forțelor armate italiene. Edificiul a fost însă foarte repede reconstruit.
Podul are o lungime de 365 de metri și este format din cinci arce de beton. Înălțimea sa este de 172 de metri și oferă o priveliște extraordinară asupra întregului ținut: râul Tara, canionul și pădurile seculare în care acesta se pierde.
Canionul Tara este un ținut sălbatic, format din terase stâncoase, mici porțiuni de nisip, vegetație abundentă și peste 80 de peșteri, multe dintre ele deschise vizitatorilor. Râul Tara străbate zona muntoasă pe o distanță de 140 de kilometri și se revarsă în peste 40 de cascade asurzitoare, cu înălțimi și de 60 de metri.

Vacanță Muntenegru. Orașul Budva
Budva este cea mai vizitată destinație turistică din Muntenegru. Aici se află cel mai cunoscut port maritim de unde vin și pleacă navele de croazieră. Plajele Jaz și Riviera sunt locul preferat de cei bogați și faimoși. Vorbim despre o stațiune aglomerată, mai scumpă, despre o regiune a luxului, care nu este pentru toate buzunarele. Însă, chiar și așa, Budva este o perlă pe plaja Adriaticii pe care e musai s-o „bifezi” măcar în treacăt.
Orașul Vechi te va încânta cu aleile sale înguste, cu zidurile străvechi în spatele cărora se ascunde o istorie absolut uimitoare. Orașul este mai mic decât Kotor, dar cărările pietruite și zidurile venețiene sunt la fel de impresionante. Aici poți vizita celebrul muzeu și Galeria de Artă Modernă – un loc fermecător unde vei obține informații despre istoria de demult a locurilor.

Cetinje, capitala istorică a Muntenegrului
Orașul Cetinje este considerat capitala istorică a Muntenegrului, aici aflându-se și reședința oficială a președintelui muntenegrean: Palatul Albastru, construit între anii 1894-1895. Cetinje a fost fondat în secolul al XV-lea, iar în prezent este un centru cultural și religios al Bisericii Ortodoxe Sârbești.
Odată ajuns aici, vei descoperi frumusețea unui orășel cochet, aflat într-o depresiune, undeva în munții Lovcen, ce adăpostește un număr impresionat de monumente istorice, biserici, piețe și piațete. Numele său a împrumutat numele râului Cetina, care străbate localitatea.
Palatul Regal sau Palatul Regelui Nikola este una dintre atracțiile principale cu care se poate lauda capitala antică a Muntenegrului. Clădirea în stil Art Nouveau abundă cu detalii decorative și forme originale, fiecare dintre sălile sale fiind realizate în stil individual.
Aflată la poalele Muntelui Orlov Krs, Mănăstirea Cetinje, este cel mai important aşezământ monahal din Muntenegru, fiind scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru.

Printre alte destinații turistice pe care nu ar trebui să le ratezi într-o vacanță Muntenegru se numără Perast, un oraș maritim de o frumusețe absolută, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care ai putea să le vizitezi măcar o dată-n viață. Urmează Durmitor National Park, lacul Skadar, orașl istoric Stari Bar, aflat pe coasta de sud a țării, Mănăstirea Ostrog, aflată în apropierea orașului Niksic, insula Sveti Stefan, stațiunea Tivat, de la malul mării și altele.
Sursa foto: Pixabay