Vase din fontă: cum le foloseşti la gătit, cum se întreţin şi...

Vase din fontă: cum le foloseşti la gătit, cum se întreţin şi cum se spală

0 2467

Cu toţii avem în casă un grătar din fontă, un ceaun sau alte vase din acest material şi, de multe ori, se întâmplă ca alimentele preparate să se ardă sau să se lipească. Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute s întreţii corespunzător vasul pentru a te bucura de mâncăruri delicioase!

Vase din fontă: sfaturi pentru întreţinere

Înainte de prima utilizare, spală vasul din fontă în apă fierbinte cu detergent de vase.

Clăteşte bine vasul şi usucă-l imediat cu o lavetă de şters vase sau cu un prosop.

După fiecare utilizare, spală-l cu un burete de vase sau cu o cârpă moale pentru a îndepărta resturile alimentare şi grăsimea.

Nu folosi spălătoare din metal sau inox pentru a evita zgârieturile.

Clăteşte bine şi usucă imediat vasul pentru a îndepărta bine fiecare pată.

Nu spăla vasul de fontă în maşina de spălat vase! Temperatura ridicată şi detergenţii îl pot decolora.

În timp, pe suprafaţa vasului din fontă pot apărea dungi şi pete albe. Acestea pot fi îndepărtate cu un burete sau cu o perie care au fost înmuiate în prealabil în suc de lămâie sau în oţet alb. Apoi, spală, clăteşte şi usucă vasul imediat.

gratar din fonta 1Vase din fontă: cum le pregăteşti pentru gătit

Spală şi curăţă vasul folosind o pudră sau detergent degresant;

Clăteşte şi usucă foarte bine vasul, apoi acoperă-l în interior cu un strat de ulei sau grăsime.

Lasă-l la foc mic în jur de 2-3 ore, acoperindu-l din 25 în 25 de minute cu un strat de ulei sau grăsime.

Foloseşte o lavetă sau un prosop din hârtie pentru a îndepărta grăsimea, spală bine vasul în apă fierbinte cu detergent, clăteşte-l şi apoi usucă-l imediat.

Vase din fontă: cum le speli

Vasul de fontă se spală în apă fierbinte cu detergent şi apoi se clăteşte.

Dacă mâncarea se lipeşte sau se arde în vasul de fontă, scufundă-l în apă fierbinte cu detergent de vase. În cazul în care alimentele arse nu s-au curăţat, pune vasul pe foc cu apă şi detergent.

Asigură-te că vasul din fontă este uscat complet înainte de a-l depozita, pentru a evita formarea ruginei.

Dacă vasul este depozitat mult timp fără a fi folosit foarte des, unge-l cu ulei mineral sau parafină pentru a forma un strat protector împotriva ruginei.

Vase din fontă: cum îndepărtăm petele de rugină

Freacă vasul cu un spălător din plastic. Poţi, de asemenea, să pui pe vas puţină pudră degresantă dacă rugina persistă.

Taie un cartof în două, pulverizează în interiorul vasului puţin detergent sau pudră degresantă, iar apoi freacă zonele afectate cu partea tăiată a cartofului.

După fiecare utilizare, unge interiorul vasului cu grăsime sau ulei. În acest fel, va fi protejat împotriva ruginei.

gratar din fonta 2Vase din fontă: trucuri de la bunica

Foloseşte sare de bucătărie sau pudră degresantă pentru a curăţa vasul din fontă;

Dacă găteşti cu grăsimi sau ulei, în timp vasul va dezvolta o suprafaţă non-stick.

Nu curăţa vasul din fontă cu substanţe chimice puternice.

Pentru a îndepărta petele de rugină, scufundă vasul într-o soluţie formată din 50% apă şi 50% oţet.

Pentru suprafeţele arse, solicitate foarte mult, pune vasul la încălzit în cuptor, iar apoi freacă-l cât timp este fierbinte. Mare atenţie însă să nu te arzi!

COMENTARII

Lasă un răspuns