Viața în izolare. 5 activități care previn anxietatea

Viața în izolare. 5 activități care previn anxietatea

0 1125
coronavirus grafica
Izolarea îndelungată te poate împinge spre anxietate și chiar depresie

Deja se împlinesc două săptămâni de când muncesc de acasă, iar viața în izolare își cam spune cuvântul. Motiv pentru care am decis să-mi organizez timpul în așa fel încât să trec cât mai bine peste perioada asta, dar și peste momentele care vor veni. Pentru că vor fi grele… Iată câteva activități care previn anxietatea, plictisala și apatia cu acre ne luptăm cu toții în aceste zile.

Cum spuneam, trebuie să fac ceva, să rămân cu mintea limpede, să-mi păstrez calmul și cumpătul, chiar dacă tot ce se petrece în jurul meu este haos. Așa că am întocmit o listă de activități pe care să le fac zilnic și care să-mi alunge plictiseala, să mă scoată din anxietate, să-mi țină mintea trează și mereu ocupată cu ceva: sunt sigură că și timpul va trece, în felul acesta, mai repede.

Vreau să uit că viața mea nu mai este cea de până acum, că totul e cu susul în jos. Trăim cu toții după alte principii, avem un alt set de valori și de reguli. Trăim cu toții momente istorice, fără precedent, despre care nu auzisem până acum decât din filme sau poate din romane de război. Nu vreau să dramatizez mai mult decât trebuie…dar, la fel ca și tine, nu pot rămâne impasibilă când aud zi de zi despre alte decese, alte sute de persoane bolnave, când ni se pregătesc alte restricții, alte reguli, când văd patrule de poliție pe stradă care-mi strigă din megafon să stau în casă. Sunt momente când parcă nu-mi vine să cred că trăiesc așa ceva..s-au închis magazine, s-au închis parcuri, mii de oameni au intrat în șomaj sau în șomaj tehnic, recesiunea ne bate la ușă și va fi mai grea decât cea din 2008. Da, sunt momente când mă sperii, când realizez că sub ochii mei se schimbă lumea, așa cum o știam. Și nu pot face nimic să opresc asta. Dar, în schimb, pot face ceva pentru a reuși să depășesc momentul cu mintea încă limpede și sănătoasă. Acum depinde numai de mine…

Izolare la domiciliu. 5 activități care previn anxietatea

Țin minte că până acum câteva săptămâni mă plângeam că nu am timp să fac mai nimic prin casă sau pentru mine. Ei, iată că acum am tot timpul din lume. Viața în izolare îmi permite să fac lucruri pe care mi le doream de foarte mult timp.

Femeie care face curat, care are in mana un spray si un lighean cu alte recipiente cu detergent
Curățenia generală îți ia timp, dar e una dintre cele mai relaxante activități casnice

Curățenie cum nu ai făcut niciodată

Am avut timp să fac curățenie în casă așa cum, cred, nu am mai făcut-o niciodată până acum. Am un aspirator pe care îl folosesc zilnic și un mop cu aburi cu care șterg și igienizez gresia din hol, baie și bucătărie, dar mai ales zona de la intrarea în casă, cea din dreptul ușii. Mi-am spălat geamurile, am curățat mobila și aparatura electrocasnică. Chiar nu-mi imaginam cât praf se poate ascunde după și sub frigider!! Am șters praful de după mobilă și de pe cele mai înalte dulapuri. Am sortat haine, am sortat jucării, am sortat medicamente. Am frecat tot ce înseamnă suprafețe: chiuveta și blatul de lucru din bucătărie, aragazul, cuptorul, chiuveta din baie, cada, vasul de toaletă. Am trecut apoi la uși, geamuri și oglinzi. Am făcut curat în rafturi, am aruncat o tonă de reviste, ziare și hârtii, facturi foarte vechi, maculatură adunată de ani de zile în dosare care nu-mi folosesc la nimic. A fost o activitate care s-a întins pe mai multe zile, dar care m-a ținut ocupată și cu mintea focusată. Viața în izolare nu e chiar atât de rea. Trebuie doar să vezi partea plină a paharului.

Gantere, extensor și mingii albastre de fitness asezate pe covor in living
Poți face sport, dacă îți dorești cu adevărat, oriunde și oricând, chiar și la tine în living

Sport în fiecare zi

Faptul că nu mai mergi în această perioadă la sală nu ar trebui să te debusoleze. Sport poți face și acasă. Eu, una, mi-am cumpărat niște gantere și, pe lângă asta, încerc să fac cât mai multe exerciții din cele practicate la sală. Hai să fim seriosi, dar niște amdomene, fandări, genuflexiuni, flotări și stretching putem face oriunde, inclusiv în propriul nostru living. Antrenamentul îl fac cu copilul lângă mine, întins și el pe covor. Mă amuz teribil când încearcă să mă imite ridicând și el piciorușele și mânuțele.

Doua boluri cu supa crema de legume
Supa cremă de legume se prepară simplu, rapid și este una dintre cele mai sănătoase mâncăruri gătite

Încerc să gătesc simplu și sănătos

În perioada aceasta de viață în izolare, pentru că stăm tot timpul în casă, am putea fi tentați să mâncăm din ce în ce mai multe junk-uri și să consumăm alimente extrem de nesănătoase. Suntem plictisiți, anxioși, speriați de veștile proaste care parcă nu se mai opresc și simțim nevoia să ne facem o bucurie. O ciocolată, o prăjitură, ceva gustos de la fast food, cipsuri, pufuleți, pizza, șaorme cu de toate, cartofi prăjiți, cărnuri prăjite…și lista poate continua. Nu uita că, deși suntem izolați, trebuie să avem în continuare grijă de noi, de sănătatea și de silueta noastră. Ce dacă stăm în casă? Ar trebui să ne îngrăsăm pentru că oricum nu ne mai vede nimeni? Eu una, de fiecare dată când mă gândesc la o prăjitură mustind de ciocolată, îmi apar în fața ochilor și momentele de chin de la sală. Și îmi trece pofta de dulce imediat. Și încerc să mă concentrez pe mâncăruri gătite cât mai sănătos. Sunt rețete simple, rapide și ușor de preparat pe bază de legume, carne de viță, pui, porc și curcan. Prepar supe de găluști, supe de pui cu tăiței, corbiță de văcuță, ciorbiță de perișoare, supă cremă de legume, ciorbă de fasole. La felul doi am de ales între ficat de pui sau de curcan la cuptor cu legume pregătiti în vasul de iena, diferite rețete de paste, pilaf de orez cu pui, tocănițe cu legume și carne de curcan sau tot pui,

Farfurie de supa langa tacamuri si un pahar de cristal
Mesele în familie aduc bucurie, liniște, ne dau un sentiment de siguranță și ne fac fericiți

Luăm masa în familie

În această perioadă mă simt mult mai apropiață de familie și încep să apreciez lucruri care înainte mi se păreau firești. Acum, ori de câte ori avem ocazia, cinăm împreună, iar masa este o adevărată încântare. Și nu numai datorită mâncărurilor absolut delicioase pe care le prepar și le servesc, dar mai ales modului în care alegem să ne bucurăm de aceste momente. Mi-e drag să așez masa în living, așa cum o fac de sărbători. Aleg o față de masă albă, scot farfurii, linguri, cuțite, aduc bolul cu supă – dacă luăm prânzul, vasul termorezistent care păstrează friptura caldă, coșul împletit în care țin pâinea, aduc șervețele de masă, scot paharele de vin și să înceapă ospățul! Încercăm să ne bucurăm de orice: de o masă gustoasă, de faptul că suntem împreună sănătoși. Apreciem lucruri și momente pe care le consideram înainte neimportante. Sau, pur și simplu, nu aveam timp pentru ele.

Copil mic care picteaza cu degetele si este murdar de vopsea galbena pe maini
Lui Luca îi plac foarte mult culorile și adoră să picteze cu degețelele. Cărui copil nu i-ar plăcea?

Am tot timpul din lume să stau cu copilul meu

Poate că despre asta ar fi trebuit să vorbesc mai întâi, și anume despre faptul că acum, ducând o viață în izolare, am mult mai mult timp să petrec alături de copilul meu. Poate nu cât mi-aș dori, pentru că lucrez de acasă, dar am mult mai mult. Chiar dacă eu stau în fața unui laptop, măcar îl știu lângă mine și îl supraveghez în continuu. Iar în timpul meu liber sau printre picături, când fac o pauză de scris, inventăm tot felul de jocuri. Și exersăm din greu – dar cu un succes neașteptat – făcutul la oliță. Trebuie să-ți spun, sunt mândră și nu mă pot abține…dar de două zile cere singur olița ori de câte ori are nevoie. Pamperși punem doar la somnul de după-amiază și noaptea.

În rest, peste zi, ne jucăm cât mai mult și, trebuie să recunosc, am ajuns la fundul sacului cu ideile. Încerc să mă gândesc cam ce activități ar fi făcut la grădi în perioada asta. Dar, în afară de colorat, lipit, ascultat cântecele, alergat prin casă, judecat de v-ați ascunselea și dansat nu prea mai știu…Îi place, în continuare, să îmi arate literele magnetice de pe frigider – știe tot alfabetul – și îmi recită ca pe o poezie cifrele: 1, 2,3 ,5, 7, 2, 8 și așa mai departe, în funcție de ce vede. De numărat, știe să numere până la doi. Mă apucă râșul..îl și aud..1,2,4, 7. Îl văd plictisit și uneori chiar apatic. S-a cam săturat de jucării, de cărticele, de „recitat” litere și cifre…dar uite că îi place să stea cu mine în bucătărie, cocoțat pe scăunel, și să mă urmărească cum fac de mâncare. „Ce este asta?” e întrebarea pe care mi-o pune de zece mii de ori pe zi, iar eu sunt fericită că îi pot răspunde, că îl văd activ, curios, interesat. El încă nu știe prin ce vremuri grele trecem, nu știe că ducem cu toții o viață în izolare, departe de rude, prieteni. Dar asta nu-l îmăpiedică să fie fericit. Așa că voi învăța de la copilul meu să apreciez lucrurile simple și să mă bucur de ele din tot sufletul.

Mă bucur de copilul meu în fiecare clipă și-n fiecare moment, este singurul lucru care mă face să uit de tot ce e rău și urât în lumea asta. Nu spun că e ușor. Nu, nu e deoc ușor să și lucrezi, să te și joci cu cel mic, să-i dai să mănânce, să faci și de mâncare și curățenie, să speli, să calci…Nu. Dar asta ne este viața deocamdată și nu ar trebui să-mi plâng de milă. Pentru că, deocamdată, suntem cu toții sănătoși. Ceea ce vă doresc și vouă. Și nu uitați: stați în casă! Viața în izolare este grea, dar există activități pe le putem face să ne distrăm, să ne relaxăm, să ne apropiem unii față de ceilalți, poate chiar să ne reîndrăgostim!

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns