Vinete murate. Cea mai simplă rețetă de conserve

Vinete murate. Cea mai simplă rețetă de conserve

0 6684
Femeie care ține în mână un borcan cu vinete murate
Vinetele murate se păstrează pentru iarnă în borcane închise ermetic și ținute la rece

Vinete murate…ai mâncat vreodată? Dacă nu, este musai să încerci pentru că nu știi ce pierzi! Sunt atât de delicioase încât vei dori să prepari cantități mai mari pentru a te bucura de savoarea lor și la iarnă. Căci, ai ghicit, vinetele murate înlocuiesc cu succes tradiționalii castraveți și gogoșari în oțet. 

Ești fan murături dar te-ai săturat de rețetele clasice? Ai încerca pe lângă varză, gogonele, pepeni, gogoșari și castraveți și ceva inedit? Află că vinetele murate sunt pe cât de sănătoase, pe atât de gustoase! Iată ce ai de făcut!

Cum alegi cele mai bune vinete

Dacă te-ai decis ca în acest an să prepari vinete murate, luna septembrie este luna perfectă pentru a merge la piață și pentru a cumpăra câteva kilograme. Alege legume de mărime medie, nici prea mici, dar nici foarte mari. Acestea au semințele la fel de mari. Cumpără vinete cu coaja tare și lucioasă, fără puncte negre, maronii, pete sau porțiuni moi. Caută-le pe cele de culoare aproape neagră și evită-le pe cele verzui, căci sunt amare. Alege legumele care ți se par – odată ce le-ai strâns puțin în mână – elastice. Uită-te puțin și la codiță: aceasta trebuie să fie cât mai verde. Legumele cu codiță maronie sau chiar uscată sunt „trecute”, culese prea târziu de pe vrej și au un gust amar. 

Două vinete coapte pe grătar
Vinetele coapte pe grătarul de grădină sunt mult mai gustoase și aromate decât cele preparate la aragaz

Vinete murate? Vinete coapte? Tu ce alegi?

Vinetele pot fi conservate pe termen lung și păstrate în borcane închise ermetic sau în pungi vidate și date la congelator. La modul general vorbind, aceste legume se pot coace pe un grătar de grădină, în cuptor sau pe aragaz. Din vinetele astfel gătite, vei obține o salată gustoasă care poate fi servită întinsă pe pâine prăjită sau pe o felie proaspătă și pufoasă. De salata de vinete te poți bucura chiar și acum, la un picnic, alături de prieteni, sau în timp ce leneviți în curte, întinși comod în hamace și mâncând direct din borcane. Este gustoasă, aromată, delicioasă și plină de vitamine, minerale și nutrienți. Iar fără maioneză este și mai sănătoasă! O altă variantă de a păstra vinetele până la iarnă este să le murezi în apă cu oțet sau să le marinezi. Iată ce ai de făcut!

Vinete murate. Ingrediente 

După ce ai cumpărat vinetele – 10 bucăți de mărime medie – acestea se spală bine sub jet de apă rece și se lasă la scurs. Între timp, pregătește și celelalte ingrediente:

  • O ceașcă și jumătate de oțet alb; 
  • O ceașcă și jumătate de apă;
  • 2-3 linguri de sare grinjoasă; 
  • 7 căței de usturoi;
  • 7 fire de mărar cu floare;
  • 7 frunze de dafin;
Vinete proaspete tăiate felii
Poți folosi vinetele cu tot cu coajă, dacă vrei. Este foarte sănătoasă!

Vinete murate. Mod de preparare

  • Curăță vinetele de coajă și taie-le codița. Apoi, taie fiecare vânătă pe lung, în bucăți de grosimea unui morcov. Dacă aceste felii sunt prea lungi taie-le pe jumătate.
  • Pune vinetele astfel tăiate într-o strecurătoare așezată deasupra unui vas. Presară sare grunjoasă și amestecă bine legumele în așa fel încât să se săreze fiecare bucată în parte. Va trebui să aștepți câteva ore pentru ca zeama lăsată de legume să se scurgă bine în vas. Poți să mai amesteci bucățile de vinete din când în când, ajutând astfel la scurgerea mai rapidă a sucului. 
  • După expirarea timpului, clătește bine legumele sub jet de apă rece.
  • Toarnă într-un vas mai adânc apa și oțetul, amestecă de câteva ori și pune vinetele înăuntru. Adaugă foile de dafin și cățeii de usturoi, așteaptă ca apa să înceapă să clocotească, iar după 15-20 de minute stinge aragazul.
  • Scoate vinetele, dafinul și usturoiul din apă cu o spumieră și scurge-le bine. 
  • Următorul pas: pune feliile de vinete în borcane sterilizate. Printre bucățile de legume strecoară cățeii de usturoi, dafinul și florile de mărar. Apoi, după ce ai presat bine toate ingredientele, adaugă în borcane amestecul de apă și oțet. Dacă legumele nu sunt acoperite în întregime, mai adaugă apă cu oțet. 
  • Înainte de a fi consumate, vinetele murate trebuie să stea în borcanele închise ermetic cel puțin trei zile. Cu cât legumele vor sta mai mult timp în borcanele sigilate, cu atât și aroma va fi una mai puternică. Dacă vrei să le consumi peste iarnă, pune borcanele în frigider. 

Pe lângă vinete murate, la iarnă te poți bucura și de savoarea altor rețete ce au la bază această legumă. O idee ar fi să încerci vinete gratinate cu roșii și brânză sau vinete umplute.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns