Vrei o locuinţă într-un bloc nou? Iată 8 lucruri la care să...

Vrei o locuinţă într-un bloc nou? Iată 8 lucruri la care să fii atent!

Dacă vrei să te muţi în casă nouă şi te-ai decis să cumperi un apartament într-un ansamblu rezidenţial, pentru a nu lua ţeapă va trebui să fii foarte atent. Nu te lăsa păcălit de preţul mic pentru că, de multe ori, acesta vine la pachet cu anumite inconveniente şi dezavantaje. Iată 8 lucruri la care să fii atent înainte de a semna contractul de vânzare cumpărare!

apartament 11. În ce zonă este construit blocul?

De obicei, blocurile nou construite se află în ansambluri rezidenţiale aflate la marginea oraşelor. Dezvoltatorii imobiliari au construit acolo din simplul fapt că au avut la dispoziţie foarte mult spaţiu. Acest lucru poate avea atât avantaje, cât şi dezavantaje. Un avantaj de luat în considerare este faptul că un apartament dintr-un bloc nou, ridicat la periferia oraşului, este mult mai ieftin decât unul aflat într-o clădire din buricul târgului. Mai mult, vei avea surpriza să constaţi că locuinţa cea nouă costă mai puţin decât una aflată într-un bloc ridicat în anii ’70, ’80. Însă, faptul că te afli departe de centru vine la pachet şi cu dezavantaje. Ar trebui să cântăreşti foarte bine oferta ca să nu-ţi pară rău mai târziu. Interesează-te dacă în zonă există mijloace de transport în comun, dacă în apropiere sunt spitale, farmacii, policlinici sau cabinete medicale, dacă sunt parcuri, locuri de joacă pentru copii şi magazine. Gândeşte-te şi la cât de departe vei sta de actualul tău loc de muncă. Dacă nu-ţi convine situaţia, nu face compromisuri pentru că vei regreta mai târziu. Mai bine cumperi un apartament într-un bloc vechi, dar construit după anul 1977, sau te îndrepţi către o locuinţă într-un cartier care se află în oraş, precum acest ansamblu rezidenţial în sector2.

parcare subterana2. Există suficiente locuri de parcare?

În ansamblurile rezidenţiale au fost ridicate foarte multe blocuri care au parcare subterană sau în faţa scării. Însă, din păcate, aceste locuri de parcare nu sunt suficiente şi nu fac faţă numărului mare de autoturisme. Există, astfel, situaţii în care pur şi simplu nu ai unde să-ţi parchezi maşina când vii seara acasă. Înainte de a cumpăra locuinţa, interesează-te despre acest aspect. Nu semna actele până când nu dai o tură prin cartier şi vezi exact cum stă treaba. Asta, ca să nu ajungi să te cerţi în fiecare zi cu vecinii pe un colţ amărât de trotuar. În cazul în care blocul este prevăzut cu parcare, recomandat este să-ţi cumperi un loc. Dacă ai noroc şi mai găseşti ceva liber. Însă, atenţie! Verifică dacă maşina ta nu cumva este prea mare, iar spaţiul alocat parcării – prea mic. Au existat cazuri în care pe un loc de parcare de la subsolul blocului nu intra decât o maşină de dimensiuni foarte mici.

contract3. Viciile ascunse trebuie trecute în contract

În contractul de vânzare cumpărare al unui apartament nou trebuie obligatoriu specificat faptul că în cazul în care cumpărătorul constată vicii ascunse, vânzătorul se obligă să le remedieze. Dacă ignori acest sfat, s-ar putea să plăteşti din buzunarul tău. Pe înţelesul tuturor, viciile ascunse sunt acele stricăciuni care apar în timp şi care nu au putut fi prevăzute de către cumpărător. Legea este destul de stufoasă însă, la modul general vorbind, aceste vicii ascunse sunt cunoscute de către vânzător dar trecute sub tăcere.

apa de la robinet4. Apa potabilă, de la reţeaua publică sau din puţ?

Multe blocuri noi sunt racordate la reţeaua publică de alimentare cu apă, iar altele nu. Acestea din urmă au un puţ, iar locatarii folosesc apa care vine din pământ. În anumite situaţii, mai ales pe timp de vară, puţul, dacă este mic, nu face faţă numărului mare de locatari. Mai mult, în perioadele caniculare de vară se întâmplă ca apa din puţ să sece şi, implicit, se ard pompele. Uite cum rişti să rămâi fără apă potabilă! Încă o problemă care poate apărea ţine de calitatea apei potabile: uneori, este prea dură, iar acest lucru îţi poate afecta maşina de spălat şi chiar ţevile. Înainte de a semna contractul de vânzare cumpărare, interesează-te despre capacitatea puţului şi cere analiza apei.

tevi de apa5. Blocul este racordat la canalizare?

Dacă blocul nu este racordat la canalizare, el este dotat cu o fosă septică. În mod normal, locatarii nu ar trebui să fie deranjaţi în nici un fel de mirosuri neplăcute. Însă, nu se întâmplă mereu aşa. Înainte de a cumpăra, vorbeşte cu vecinii sau cu adminsitratorul. Vei afla tot ce trebuie să ştii. Mai trebuie să iei în calcul faptul că fosa septică are nevoie de mentenanţă, iar acest lucru se va observa în factura la întreţinere. Vorbim despre sume modice dar care, la un moment dat, pot conta pentru buzunarul tău.

6. Din ce material sunt pereţii interiori?

Este foarte important materialul din care sunt construiţi pereţii interiori. Chiar dacă blocul e din beton sau cărămidă, uneori se întâmplă ca pereţii din interiorul locuinţelor să fie din rigips. Acest lucru este de neacceptat! Imaginează-ţi câte zgomote vei auzi de la vecini. Nu mai vorbim despre faptul că, în general, aceşti pereţi nu prezintă deloc siguranţă. Este adevărat că nimeni nu se va apuca să dea cu picioarele în ei dar..totuşi…pereţii trebuie să fie solizi.

7. Infiltraţii de apă la subsol

Încă un lucru pe care trebuie să-l verifici cu atenţie înainte de acumpăra locuinţa: infiltraţiile de apă! Coboară la subsol şi verifică bine instalaţiile. Nu trebuie să fii un profesionist ca să-ţi dai seama că ţevile sunt ude, iar pe jos este apă. Umezeala atrage igrasia, mucegaiul, gândacii şi chiar şobolanii. Vei avea mult de pătimit dacă stai la demisol sau la parter. Priveşte cu atenţie şi peretele interior de sub pervazul geamului. Dacă pervazul nu este montat corect, vei observa pete de umezeală. Acest lucru poate fi descoperit mai ales primăvara şi toamna, în sezonul ploilor.

cizme8. Străzile sunt asfaltate?

Şi capitolul infrastructură este important, mai ales dacă aleile sau străzile de printre blocurile ansamblului rezidenţial nu sunt asfaltate. La prima ploaie, vei rămâne blocat în casă. Sau, vei avea nevoie de cizme de cauciuc pentru a răzbate prin bălţi şi noroaie. De obicei, acest lucru se rezolvă, dar în timp.

Ce tip de credit alegi?

Pentru a achiziţiona o locuinţă, ai două variante, asta în cazul în care nu cumva dispui de bani cash: un credit prin programul naţional „Prima Casă” sau un credit imobiliar standard – două posibilităţi care au însă avantaje şi dezavantaje.

În ceea ce priveşte împrumutul prin programul naţional „Prima Casă”, avantajul îl reprezintă avansul de 5% din preţul locuinţei – foarte mic în comparaţie cu cel perceput de bănci în cazul în care apelezi la un împrumut imobiliar standard. Dezavantajul ar fi că cel puţin în această perioadă băncile au epuizat garanţiile oferite de către stat, iar creditele sunt, deocamdată, blocate. Până când vor fi alocate noi fonduri – adică la jumătatea lunii septembrie – va trebui să te înarmezi cu răbdare. În acelaşi timp, va trebui să te pregăteşti pentru eventualele modificări care vor fi aduse legii, deoarece se anunţă schimbări importante. Riscul este să nu te mai încadrezi în acest program.

Dacă nu ai timp de aşteptat şi nici nu vrei să-ţi asumi riscul de a fi exclus din programul „Prima Casă” pe criterii de necompatibilitate, poţi opta pentru un credit imobiliar standard. Însă, va trebui să fii atent la avansul pe care ţi-l percep băncile. Acesta a crescut de la 15% până la 25, 35 şi chiar 40% pe fondul intrării în vigoare a legii dării în plată. Însă, la doar câteva luni de la majorarea avansului, băncile au făcut pasul înapoi şi l-au micşorat. Aşa că ai avea şanse reale să contractezi un astfel de împrumut.  Recomandat este să compari cu foarte mare atenţie ofertele şi să alegi după ce te-ai gândit de mai multe ori. Pentru că alegerea făcută va fi una pe o perioadă îndelungată de timp – 30 de ani.

COMENTARII

Lasă un răspuns