56 de metode ingenioase ca să foloseşti bicarbonatul de sodiu

56 de metode ingenioase ca să foloseşti bicarbonatul de sodiu

0 49365
bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este bun la curăţenie, îndepărtează mirosurile neplăcute, te ajută în ritualul zilnic de frumuseţe şi este un şi bun dezinfectant. Bicarbonatul are o mulţime de utilizări pe care nu le cunoşti. Iată 56 de situații dintre cele mai diverse în care bicarbonatul este aliatul tău numărul 1. Nici nu-ţi imaginezi la ce poate fi folosit! 

 Cum foloști bicarbonatul de sodiu

1. Pastă de dinți – Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Spală-te cu ea și vei avea dantura mult mai albă.

2. Apă de gură – Pune o lingură de bicarbonat într-un pahar cu apă și clătește gura. Vei avea o respirație proaspătă.

3. Dezinfectant pentru aparate dentare și proteze – Ţine peste noapte proteza sau aparatul dentar mobil într-un pahar în care ai pus apă și o lingură de bicarbonat.

4. Scrub facial și exfoliant pentru corp – Masează circular și blând tenul și pielea cu o pastă formată din trei părți de bicarbonat și o parte apă.

5. Deodorant – Aplică bicarbonat la subraț pentru a îndepărta mirosul de transpiraţie.

6. Dezinfectant – Ţine periuța de dinți pentru câteva ore într-o soluție formată din apă și bicarbonat.

7. Curăță peria de păr și pieptănul – Prepară o soluție din bicarbonat și apă și lasă la înmuiat peste noapte peria de păr și pieptănul. Bicarbonatul va curăța sebumul depus și va face ușor de îndepărtat firele de păr rămase.

8. Eficient pentru piele – Când faci baie, adaugă în apă jumătate de cană de bicarbonat. Acesta va neutraliza acizii care se regăsesc pe piele, va îndepărta sebumul și transpirația.

9. Antiacid – Dacă ai arsuri gastrice, bea un pahar cu apă în care ai pus bicarbonat de sodiu.

10. Tratează înțepăturile de insecte – Prepară o pastă din bicarbonat și apă și aplic-o pe zonele afectate.

Bicarbonatul de sodiu, detergent natural

11. Remediu împotriva arsurilor solare – Adaugă în apa călduță în care faci baie o cană cu bicarbonat. Apoi, lasă pielea să se usuce singură, nu te șterge cu prosopul.

12. Tratează mâncărimile – Dacă suferi de o afecțiune dermatologică sau te-a înțepat o insectă, masează locul afectat cu bicarbonat. Mâncărimea și starea de disconfort vor dispărea.

13. Ajută la îndepărtarea mirosului neplăcut de pe mâni – Fumezi mult și mâinile tale miros a tutun? Sau poate ai tăiat ceapă sau usturoi. Freacă palmele cu bicarbonat! Va îndepărta mirosul!

14. Mască pentru păr – Amestecă șamponul pe care îl folosești frecvent cu o lingură de bicarbonat și spală-te pe cap cu noul produs obținut. Bicarbonatul ajută la înlăturarea perfectă a reziduurilor care rămân în urma folosirii produselor de styling.

15. Detergent natural – Presară bicarbonat pe un burete abraziv și freacă ușor obiectele sanitare.

16. Detergent natural pentru vase – Adaugă bicarbonat în detergentul pentru vase atunci când speli farfurii și oale murdare de ulei.

17. Înlătură resturile de mâncare arsă și lipită de pe oale – Toarnă în vasele murdare de resturi alimentare arse apă fierbinte și bicarbonat și așteaptă 15 minute. Apoi, curăță vasele așa cum o faci în mod obișnuit. Bicarbonatul va ajuta ca resturile alimentare arse și petele de mâncare să se curețe mult mai repede.

18. Curăţă buretele de bucătărie – Scufundă pentru 30 de minute buretele de bucătărie într-o soluție formată din bicarbonat și apă fierbinte. Buretele nu va mai mirosi urât.

19. Curăță cuptorul cu microunde – Curăță cuptorul cu microunde cu bicarbonat și folosind un burete ușor abraziv. Bicarbonatul va îndepărta resturile alimentare depuse și nu va lăsa în urmă acel miros chimic pe care îl lasă produsele din comerț.

20. Ajută în sindromul picioarelor obosite – Scufundă timp pe 20 de minute picioarele în apă călduță în care ai turnat bicarbonat de sodiu. Masează ușor și vei vedea cum senzația de picioare grele va dispărea.

21. Lustruiește tacâmurile din argint – Prepară o pastă din trei părți de bicarbonat și una de apă și freacă tacâmurile din argint. Acestea pot fi lăsate peste noapte într-o soluție formată din apă și bicarbonat.

22. Curăță ibricul de cafea și cănile pătate – Freacă ușor ibricul de cafea înnegrit sau cănile pătate cu o pastă formată din apă și bicarbonat. Vor fi ca noi!

23. Curăță cuptorul – Prepară o soluție concentrată din apă și bicarbonat și pune-o într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează soluția în cuptor și las-o să acționeze peste noapte. A doua zi vei curăța cuptorul mult mai simplu și mai repede.

24. Curăță podelele – Prepară o soluție din bicarbonat și apă caldă și curăță cu mopul gresia și podelele din marmură.

25. Înlătură rugina – Freacă folosind bicarbonat obiectele ruginite. Dacă rugina nu a pătruns foarte adânc în metal, aceasta se va curăța imediat.

26. Curăță mobila – Curăță și îndepărtează urmele de creion sau petele de murdărie de pe mobilă și pereți. Pune bicarbonat pe un burete și freacă ușor zonele afectate.

27. Curăță perdeaua de la duș – Îndepărtează mirosul stătut și de umezeală și îndepărtează petele de mucegai apărute pe perdeaua de la duș. Freacă materialul cu bicarbonat de sodiu și un burete sau o perie cu peri moi.

28. Îmbunătățește calitatea detergentului lichid – Amestecă detergentul lichid cu o linguriță de bicarbonat și spală rufele așa cum o faci în mod normal. Detergentul va avea o putere mai mare de curățare.

29. Îndepărtează petele de transpirație de pe haine – Prepară o pastă din bicarbonat și apă și, cu ajutorul unei periuțe mici sau al unui burete, freacă ușor petele galbene de transpirație de pe bluze și tricouri.

30. Îndepărtează petele dificile de pe haine – Este vorba despre pete de ulei, cerneală, fructe. Freacă zona afectată a țesăturii cu o pastă din bicarbonat și apă.

31. Curăță hainele bebelușilor – Adaugă jumătate de ceașcă de bicarbonat peste detergentul lichid cu care speli hainele celor mici sau pune aceeași cantitate în apa cu care clătești rufele. Acestea vor mirosi a proaspăt și a curat.

32. Curăță scutecele bebelușilor – Dacă nu folosești pamperși, află că scutecele bebelușilor pot fi curățate și dezinfectate cu bicarbonat. Lasă scutecele la înmuiat în apă fierbinte în care adaugi o cană de bicarbonat, iar apoi spală-le cum o faci în mod obișnuit.

33. Previne eritemul de scutec – Pune două linguri de bicarbonat în apa în care îl îmbăiezi pe cel mic.

34. Îndepărtează mirosul greu al hainelor sport – Adaugă în apa în care speli echipamentul sportiv o ceașcă cu bicarbonat de sodiu și așteaptă 30 de minute pentru a-și face efectul. Apoi, spală hainele în mod normal.

35. Îndepărtează mirosul din gențile sport – Presară în interiorul genții cu care mergi la sală bicarbonat și lasă-l peste noapte. Scutură bine geanta a doua zi dimineața.

36. Curăță talpa fierului de călcat – Prepară o pastă fină din apă și bicarbonat și freacă ușor, cu un burete, talpa fierului de călcat.

37. Curăță petele de ulei de mașină din garaj – Presară bicarbonat de sodiu peste petele de ulei de motor apărute pe podeaua garajului și freacă apoi pardoseala cu o perie cu peri aspri.

38. Curăță bateria mașinii – Bicarbonatul de sodiu înlătură coroziunea.  Înainte de a o curăța, deconectează bateria de la motor. Prepară o pastă vâscoasă din bicarbonat și apă și curăță cu o perie zonele afectate de coroziune.

39. Curăță interiorul mașinii – Folosește bicarbonat pentru a curăța obiectele din crom, geamurile, pneurile, materialele din piele ecologică și mocheta din interior. Prepară o pastă din apă și bicarbonat și folosește lavete, cârpe curate din bumbac, un burete sau o perie pentru petele mai dificile.

40. De ajutor în îngrijirea parbrizului – Şterge parbrizul cu bicarbonat de sodiu, iar în zilele ploioase pe geam nu se va forma peliculă de apă. Picăturile de ploaie se vor scurge imediat.

41. Îndepărtează mirosul neplăcut din frigider – Aşază în frigider, în spatele unui raft, un recipient în care ai pus bicarbonat. În acest fel, vei scăpa de mirosurile neplăcute din interior.

42. Îndepărtează mirosul neplăcut de pe tocător – Ţine tocătorul în apă fierbinte câteva minute, iar apoi, după ce îl scoţi, presară deasupra bicarbonat. Freacă-l cu ajutorul unui burete abraziv.

43. Îndepărtează mirosul neplăcut din coşul de gunoi – Spală coşul, îndepărtează surplusul de apă şi, înainte de a pune punga de gunoi, presară în interior bicarbonat. Astfel, coşul nu va mirosi urât.

44. Îndepărtează mirosul neplăcut din masca în care ţii coşul de gunoi – Aşază în masca de la chiuvetă un recipient în care ai pus bicarbonat. Acesta va elimina mirosul de gunoi.

45. Elimină mirosul neplăcut care vine de pe ţevi şi conducte – Toarnă pe gaura de scurgere de la cadă, chiuvetă şi cabina de duş apă fiartă în care ai pus câteva linguri cu bicarbonat.

46. Curăţă maşina de spălat vase – Înainte de a folosi maşina de spălat vase, curăţ-o cu bicarbonat de sodiu. Acesta va îndepărta şi mirosul neplăcut din interior.

47. Elimină mirosul neplăcut al caserolelor din plastic – Caserolele din plastic folosite pentru păstrarea alimentelor prind un miros neplăcut şi stătut. Când nu le foloseşti, presară în interior bicarbonat de sodiu pentru eliminarea mirosului greu.

Bicarbonatul de sodiu elimină mirosul neplăcut

48. Îndepărtează mirosul neplăcut din covoare şi mochete – După ce ai aspirat covorul, presară o cantitate mare de bicarbonat de sodiu peste el şi aşteaptă să acţioneze pe timp de noapte. A doua zi aspiră bine.

49. Îndepărtează mirosul neplăcut din aspirator – Aspirând bicarbonatul presărat pe covor, vei elimina mirosul neplăcut din sacul aspiratorului.

50. Păstrează mirosul proaspăt al hainelor – Pune pe un raft din dulap un recipient cu bicarbonat, iar hainele tale vor mirosi a proaspăt şi a curat.

51. Îndepărtează mirosul neplăcut din maşină – Ţine în maşină un săculeţ sau un recipient cu bicarbonat, iar mirosurile neplăcute de tutn, ulei de motor, benzină etc vor dispărea.

52. Îndepărtează mirosul neplăcut al litierei – Presară în litiera pisicii bicarbonat de sodiu, iar apoi pune nisipul. Pentru curăţarea şi împrospătarea litierei, spal-o cu apă caldă în care ai turnat o ceaşcă de bicarbonat.

53. Îndepărtează mirosul neplăcut din culcuşul animalului de companie – Pisicile preferă să doarmă în păturică, însă aceasta prinde un miros neplăcut. Dacă nu este cazul să o speli, presară peste pătură bicarbonat, lasă-l să acţioneze o oră, iar apoi aspiră-l bine.

54. Îndepărtează mirosul neplăcut al adidaşilor sau pantofilor sport – Presară bicarbonat de sodiu în interiorul încălţămintei sport. Când vrei să te încalţi cu adidaşii nu trebuie decât să îndepărtezi bicarbonatul, scuturându-i foarte bine.

55. Împrospătează lenjeria de pat – Adaugă peste lenjeria de pat pe care ai introdus-o în maşina de spălat o jumătate de ceaşcă de bicarbonat şi spală cum o faci în mod obişnuit. Lenjeria va avea, după uscare, un miros proaspăt.

56. Curăţă jucăriile animăluţului de companie – Câinele tău are o jucărie de pluş preferată? Cu siguranţă se joacă toată  ziua cu ea. Pentru a o curăţa şi pentru a o dezinfecta, presară bicarbonat de sodiu, lasă-l să acţioneze 15 minute, iar apoi freacă jucăria din pluş cu o perie.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns