Păpădia. Cum se culege, cum o folosești și ce beneficii are

Păpădia. Cum se culege, cum o folosești și ce beneficii are

0 1769
păpădia

Suntem în plin sezon al păpădiei și, din fericire, întâlnim această minunată plantă de leac aproape oriunde. În grădinile însorite din fața blocului, în parcuri, în aproape orice zonă verde a orașului. Chiar și pe marginea drumurilor găsim păpădie. Nu mai vorbim despre pajiști sau pășunile din afara localităților unde păpădia crește spontan și din abundență.  

Pe cât de banală și de des întâlnită, pe atât de apreciată este firava păpădie. Beneficiile ei pentru sănătate sunt arhicunoscute, de la rădăcină, până la frunze și flori. 

Papadia contine vitaminele A, B1, B3, C, E, K, dar și minerale precum: fier, calciu, zinc, fosfor, magneziu, sodiu, seleniu și potasiu. Păpădia conține betacaroten, colină, inulina, acid cafeic, flavonoide, taninuri, uleiuri volatile și substante amare.

Cum se consumă păpădia

Planta se folosește mai ales la prepararea ceaiurilor, tincturilor, ca ingredient în salate sau dulcețuri. Din păpădie se pot pregăti și cataplasme care ajută în diferite afecțiuni dermatologice, în special eczeme sau afecțiuni ale pielii de care suferă mai ales persoanele diabetice. Se știe, păpădia are proprietăți anti-diabetice.

Ceaiul de păpădie ajută în multe afecțiuni, dar este foarte bun și pentru prevenție. Iată doar câteva exemple: licoarea are puternice efecte antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare. Păpădia este un diuretic naturală, însă atenție, nu trebuie consumată dacă urmezi un tratament cu produse diuretice! Ceaiul de păpădie are proprietăți calmante și ajută la ameliorarea durerilor reumatice. 

Tinctura de păpădie se prepară din rădăcina plantei și este recomandată, printre altele, în curele de detoxifiere a ficatului. Persoanele care suferă de afecțiuni renale, care sunt anemice, au probleme cu digestia sau cu retenția de apă pot consuma, de asemenea, tinctură de păpădie sau ceai. 

Frunzele de păpădie se consumă în salate, alături de rucola și diferite sortimente de salată verde. 

Dacă vrei să pregătești o cataplasmă, toacă mărunt întreaga plantă și pune preparatul astfel obținut în zona pe care dorești s-o tratezi. Este cel mai bun remediu!

Florile de păpădie pot fi folosite ca ingredient principal și în dulcețuri. Nu ai auzit de dulceață de păpădie? Atunci, este cazul să afli cum se prepară acest desert inedit! 

Dulceață de păpădie 

Dulceața de păpădie se prepară extrem de simplu. Ai nevoie de 250-300 grame de flori de păpădie, 1 kg de zahăr, o lămâie mare și un litru de apă pentru fiert. 

Florile se spală și se păstrează în apă timp dd 12 sau chiar 24 de ore Apoi. se scurg, se amestecă bine cu lămâile tăiate cubulețe și se fierb 15-20 de minute. Compoziția se strecoară, iar în lichidul obținut se adaugă zahărul. Se pune din nou la fiert până când compoziția începe să semene cu mierea. Se stinge focul, se acoperă 15 minute, iar apoi se toarnă în borcane sterilizate. 

păpădia

Cum se culege păpădia

Păpădia înflorește începând cu luna martie până în aprilie, mai. Caută plante sănătoase, viguroase și tinere. Dacă locuiești la oraș, evită zonele poluate din preajma marilor bulevarde sau intersecții. Alege, în schimb, locuri mai retrase, unde noxele mașinilor pătrund mai greu sau, de ce nu, dă o tură în afara localității. 

Alege frunze tinere și de mici dimensiuni

Cele mai bune frunze de păpădie sunt cele tinere și mici. Cele mari, bătrâne au un gust foarte amar. Privește-le cu atenție și alege frunze sănătoase, de un verde intens, fără pete maronii sau ruginii. Frunza trebuie să fie întreagă. Dacă vezi că este ciupită din loc în loc sunt două variante. Ori a fost bătută de grindină ori mâncată de insecte. În acest caz, este bine să o lași floarea acolo unde este. 

Alege flori mari, de un galben intens 

Florile de păpădie se culeg dimineață, în zilele însorite. Alege flori mari, sănătoase, de un galben intens. Acestea se rup cu grijă și se adună într-o pungă de hârtie. Atenție cum le manevrezi, să nu le strivești. Nu se alarma dacă se vor veșteji imediat. Căci, odată cufundate în apă rece – apă cu care ar trebui să le speli înainte de a le consuma – florile se vor deschide din nou. 

păpădia

Cum se culege rădăcina de păpădie

Se scoate pur și simplu din pământ cu mana, iar dacă nu reușești așa, folosește o ustensilă de grădină. Nu este deloc dificil. Iar dacă dorești s-o transplantezi la tine în grădină, află că păpădia iubește mult soarele. Deci, alege un loc însorit unde planta să se dezvolte în voie.  

Ceai de păpădie, tinctură, pulbere din rădăcină, sirop sau dulceață poți găsi în magazinele naturiste, acolo unde se vând și alte plante medicinale. Menta, de exemplu. Căci are ceaiul de mentă beneficii pentru sănătate cum rar întâlnești la o plantă. La fel și mușețelul, sunătoarea sau gălbenelele. 

Vorbim despre plante de leac, tămăduitoare care, uneori, pot înlocui cu brio medicamentele clasice.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns