6 remedii naturale împotriva gripei sezoniere

6 remedii naturale împotriva gripei sezoniere

0 1009
remedii gripă
Un ceai cald te va ajuta să treci mai bine peste simptomele gripei și răcelii

Ne aflăm în plin sezon de gripă sezonieră, însă despre acceastă afecțiune nu se mai vorbește în ultima vreme. Motivul? Pandemia de Covid ne-a lovit atât de puternic, încât o banală răceală trece aproape neobservată. Cu toate acestea, există multe persoane care vor contacta virusul gripal sezonier.

Bea cât mai multă apă 

Când ai gripă, recomandat este să bei cât mai multă apă și să consumi cât mai multe fluide. În acest fel, vei preveni deshidratarea organismului slăbit de boală. Consumul de apă previne senzația de nas, gât și gură uscată, dar ajută și la eliminarea mucusului acumulat în exces în nas și gât. 

Așadar, încearcă să rămâi hidratat consumând apă, ceaiuri, sucuri naturale, supă dar și fructe și legume proaspete și zemoase precum castraveți, roșii, pepene, mere, pere, struguri, prune sau piersici.

Vei ști că ai un organism suficient hidratat dacă urinezi regulat, iar culoarea urinei este una limpede, de un galben pal. Dacă, dimpotrivă, culoarea este galben închis, înseamnă că ești deshidratat. 

Mănâncă supă de pui sau ciorbă de văcuță

Supa de pui și în general supele și ciorbele cu carne sunt printre cele mai recomandate mâncăruri pe care le poți servi când ai gripă. Pe lângă faptul că te mențin hidratat, proteinele pe care le conțin îți vor ajuta organismul să lupte împotriva bolii căci ajută și protejează sistemul imunitar al celulelor. Carnea conține și minerale importante precum potasiu și zinc, elemente care susțin sistemul imunitar. 

Și carnea slabă la grătar este indicată dar consum-o alături de o salată ușoară din legume fără sosuri și fără prea multă sare. 

Ia suplimente cu zinc

Zincul este foarte important pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și capabil să facă față bolii. Caută produse răceală și gripă care conțin zinc sau consumă alimente bogate în acest mineral: carne roșie, crustacee, fasole, nuci, semințe, lactate, ouă, linte, năut. Studiile au demonstrat că zincul încetinește multiplicarea virușilor și diminuează simptomele cu care te confrunți când ai gripă. 

Folosește un umidificator

Aerul uscat este contraindicat atunci când ai gripă dar chiar și o ușoară răceală. Motivul? Aerul uscat permite multiplicarea virușilor, este un mediu propice dezvoltării lor. Mai mult, îți va irita și mai tare gâtul, nasul, ochii. Prin urmare, vei avea nevoie de un umidificator care să umezească aerul din cameră sau din locuință. Acest apartat ar trebui folosit nu numai când ești răcit sau gripat ci pe tot parcursul anului când în casă funcționează radiatoare, calorifere sau aparatul de aer condiționat, pe timp de vară.  

Gargara cu apă sărată

Este un remediu de pe timpul bunicii însă te va ajuta să expectorezi și să elimini mucusul. De asemenea, apa caldă sărată calmează durerea de gât. Cum trebuie să procedezi? Fierbe o cană cu apă, lasă-o la răcit, iar când este caldă adaugă o lingură cu sare. Amestecă bine până când sarea se dizolvă în totalitate și fă gargară cu această soluție salină. Vei observa o ameliorare a simptomelor.

Remedii naturale împotriva gripei: ceaiurile din plante

Există câteva ierburi cu efect calmant, antivirale naturale cu proprietăți antibacteriene. De exemplu, anason stelat este un condiment din care se extrage în mod tradițional oseltamivirul. Această substanță, oseltamivir fosfat – este cunoscută și sub denumirea de Tamiflu, un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală și utilizat pentru a accelera recuperarea sau pentru a preveni apariția gripei. Proprietățile sale antivirale sunt eficiente împotriva mai multor tulpini de viruși. 

Există, însă, și alte ierburi și plante care te ajută să lupți împotriva bolii precum: ceai verde sau ceai negru, ceai de ghimbir proaspăt sau uscat, ceai în care ai pus câteva cuișoare sau chiar usturoi. Aceste ceaiuri pentru răceală pot fi îndulcite cu miere naturală. Se știe că mierea are proprietăți antibacteriene dar și antivirale foarte puternice.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns