8 sfaturi pentru gurmanzi: uite cum să faci cel mai bun grătar!

8 sfaturi pentru gurmanzi: uite cum să faci cel mai bun grătar!

0 14496
carne la gratar carnati si ceafa de porc

Deşi poate părea exagerat, află că prepararea cărnurilor la grătar este o adevărată artă. Nu e suficient să încingi grătarul şi să arunci pe el pulpele de pui, ceafa de porc, micii sau cârnaţii. Pentru că o friptură cu adevărat savuroasă şi sănătoasă se prepară după reguli stricte. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii as în bucătărie.   

1. Grătar electric, clasic sau cu cărbuni?

Înainte de orice, important este să vorbim despre tipul de grătar pe care îl vei folosi pentru prepararea cărnurilor şi a legumelor. Dacă ieşi la iarbă verde, lucrurile sunt destul de simple: va trebui să foloseşti un grătar care funcţionează cu cărbuni. Însă, dacă alegi să stai acasă şi să pregăteşti un prânz delicios în familie, ai de ales între un grătar clasic, din fontă, ce poate fi pus direct pe flacăra aragazului sau un grătar electric. Evident, între cele două modele este o diferenţă uriaşă. Grătarul electric este mult mai scump, însă face toţi banii. Motivul? Îţi permite să setezi temperatura dorită, să găteşti fără ulei, prezintă o tavă care colectează excesul de grăsime, suprafaţa de gătit este antiaderentă, iar produsul ar trebui să se regăsească în bucătăria oricărei gospodine. Aici am găsit modele cu plită dublă – o suprafaţă netedă perfectă pentru peşte, legume sau creveţi – şi o suprafaţă cu striaţii pentru prepararea cărnii, a cârnaţilor sau hamburgerilor. Interesant este că poţi seta temperatura în funcţie de alimentele pe care le prepari, iar în acest fel te poţi bucura de arome autentice.

2. Încinge bine grătarul 

Un sfat care te va ajuta să obţii cele mai bune rezultate şi un prânz pe cinste: înainte cu 15 minute de a pune alimentele pe grătar, acesta trebuie preîncălzit. În acest fel, carnea se va pătrunde mult mai bine, dar vor fi eliminate şi eventualele bacterii care s-au dezvoltat pe suprafaţa grătarului. Acest lucru este recomandat dacă ai un grătar din fontă. Dacă ai unul electric, nu mai este nevoie să-ţi baţi capul, pentru că acesta se va încinge aproape instant. Dacă te-ai decis să achiziţionezi un astfel de produs, alege să cumperi dintr-un magazin specializat, precum acesta, care comercializează numai aparatură electrică şi electrocasnică. În caz contrar, dacă optezi pentru magazine necunoscute s-ar putea să ai parte de surprize neplăcute.

3. Curăţă grătarul cu soluții speciale

Înainte de a fi folosit, grătarul se curăţă foarte bine, pentru a elimina urmele de arsură şi eventualele resturi alimentare. Dacă nu procedezi întocmai, vei avea surpriza neplăcută să constaţi că legumele sau carnea se ard sau se lipesc. Recomandat este să foloseşti o perie specială cu peri duri, din sârmă, şi să efectuezi această operaţiune când grătarul este foarte fierbinte.

carne si legume la gratar

4. Unge grătarul cu puţin ulei sau untură

După ce l-ai curăţat, va trebui să ungi grătarul cu foarte puţin ulei sau untură, cât să se formeze o peliculă foarte fină, tocmai pentru ca alimentele pe care le vei găti să nu se lipească şi să fie mai savuroase. În cazul în care ai turnat prea mult, scurge surplusul. Nu-ţi doreşti carne prăjită, nu-i aşa?

5. Evită contaminarea încrucişată!

Pentru cine nu ştie, contaminarea încrucişată apare în momentul în care bacteriile din carne contaminează alte alimente precum brânzeturi, fructe, legume etc, iar acest lucru poate duce la apariţia unor grave afecţiuni digestive. Salmonella şi E-coli sunt două dintre motivele pentru care multe persoane ajung de urgenţă la spital. Cum trebuie procedat? După ce ai tranşat cărnurile, spală foarte bine tocătorul, masa de lucru şi cuţitul pe care l-ai folosit. Abia apoi poţi toca, mărunţi sau tăia alte alimente. Şi încă un sfat: dacă ţii pentru câteva ore carne crudă la frigider, depoziteaz-o într-un recipinet cu capac. În acest fel, sucul nu se va scurge peste alte alimente sau chiar mâncăruri gătite şi, în acest fel, nu există nici un risc de îmbolnăvire. Tot pentru a evita contaminarea încrucişată, specialiştii în nutriţie recomandă să nu spălăm carnea pe care urmează s-o gătim. Bacteriile şi microbii care se regăsesc la suprafaţă vor fi eliminaţi în totalitate prin preparare la temperaturi foarte înalte. Dacă nu procedezi aşa, există riscul ca stropii de apă contaminaţi deja cu germeni să ajungă pe vasele din jurul chiuvetei, tacâmuri, farfurii, lavete etc.

6. Cum pregăteşti carnea

Înainte de a fi pusă pe grătar, carnea se porţionează şi se lasă la marinat, în frigider, câteva ore. Pe lângă faptul că oferă o savoare căreia nimeni nu-i rezistă, sosul marinat împiedică foarmarea unor compuşi cancerigeni extrem de periculoşi. Este vorba despe aminele heterociclice (HCA) care se formează în mâncărurile bogate în proteine când acestea sunt expuse unor temperaturi de peste 162 de grade Celsius. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, sosul marinat reduce considerabil cantitatea acestor compuşi.

7. Foloseşte ustensilele potrivite

Dacă faci un grătar în curtea casei sau ieşi la iarbă verde, vei avea nevoie de ustensile speciale pentru această activitate: palete, furculiţe, o mănuşă de protecţie, cuţite etc. Dacă preferi grătarul făcut acasă, poţi renunţa la tot acest arsenal. În schimb, în ambele situaţii va trebui să foloseşti un termometru care să-ţi indice temperatura alimentelor, mai ales a cărnurilor. În acest fel, vei şti dacă sunt sau nu preparate suficient.

friptura de porc la gratar

8. Friptura nu se mănâncă imediat

Bucăţile de friptură nu se consumă imediat ce-au fost scoase de pe grătar. Ele se aşază timp de 10 minute  într-un recipient cu capac pentru ca sucul să se distribuie uniform, iar aroma să fie cu adevărat unică.

Sursa: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns