Latră? Mușcă? Nu ascultă? Uite cum să rezolvi problemele!
Mulți dintre noi avem acasă un prieten patruped, iar când vorbim despre câini, vorbim despre o prietenie pe viață. De multe ori însă, din diferite motive, comportamentul lor nu este tocmai așa cum ne-am dori să fie. Jurnalistii de la webMd.com au întocmit o listă cu 12 dintre cele mai nesuferite obiceiuri pe care le poate avea un câine și ne spun și cum să le corectăm.
Sapă și face gropi în grădină
Câinilor le place foarte mult să sape, iar obiceiul acesta trebuie cât mai repede corectat. În caz contrar, dacă locuiești la curte și nu ții câinele legat, s-ar putea să te trezești cu grădina plină de gropi sau cu straturile de flori distruse. Ce trebuie să faci? Să-l prinzi în fapt și să-i spui răspicat ”NU!”. Atenție! Arată-i că nu este voie atunci când sapă, nu după ce a făcut déjà groapa! Păcălește-l apoi cu o jucărie. Truc: poți cumpăra un sac de nisip unde poate săpa și-și poate ascunde acolo jucăriile preferate.
Roade tot ce prinde
Câinii, mai ales puii, au obiceiul să roadă tot ce prind: pantofi, mobilă, covorul etc. În felul acesta, ei explorează mediul înconjurător. Pe de altă parte, le place să roadă pentru că acest lucru îi relaxează și în calmează. Însă, pe lângă stricăciunile pe care le pot face în locuința ta, câinele este supus unui mare risc: acela de a înghiți obiecte periculoase care să le afecteze sănătatea. Multe resturi din obiectele ronțăite se pot bloca în intestine, iar câinele este în pericol. Acest obicei trebuie să dispară cât mai repede! Cumpără-i câinelui cât mai multe jucării speciale pe care să le roadă.
Cerșește mâncare
Poți preveni cerșitul foarte simplu! Nu-i da câinelui mâncare din farfuria ta sau de pe masă. Niciodată! El trebuie să știe că mâncarea ta nu este pentru el. Dacă nu îi dai, nu va învăța să cerșească. Nu mai punem la socoteală faptul că alimentele pe care le consumăm noi nu sunt recomandate pentru animale. Câinele trebuie să aibă hrana lui specială pentru a evita îmbolnăvirile. Și încă un sfat: când iei masa, poți scoate câinele din încăperea respetivă.
Nu vine când îl chemi
De multe ori, se întâmplă să ieși cu câinele la plimbare, să-l lași liber, să-l chemi și să observi că nu te ascultă. Ce-i de făcut? De fiecare dată când vine la tine, fie că este chemat sau nu, trebuie să-l lauzi, să-l mângâi. Astfel, va învăța că a veni și a sta în preajma ta este un lucru bun. Dacă îl strigi și nu vine, nu te duce după el, nu-l alerga! Strigă-l din nou dar în timp ce te îndepărtezi de el. S-ar putea să funcționeze. Câinele își va da seama că pleci, că rămâne singur și își va dori să te urmeze. Nu-l striga, însă, pe nume. Spune-i ”Vino!” sau ”Hai!” Dacă îl strigi pe nume s-ar putea să nu își dea seama ce vrei de la el. Dacă nici această soluție nu funcționează, strigă ”Șezi!” iar apoi du-te după el.
Trage în lesă
Ajută-ți câinele să meargă în lesă la pas, calm. Nu-l lăsa niciodată să tragă în ham. Când o face, opune rezistență! În nici un caz nu fugi tu după el, cu lesa în mână. Pentru că nu câinele te-a scos pe tine la plimbare, ci tu pe el! Ține lesa scurtă dar lejeră. Oprește-te atunci când începe să tragă. Se va opri și el ca să vadă de ce nu te mai miști. Când se apropie de tine, recompensează-l, iar apoi continuă plimbarea. După câteva zile, câinele tău va înțelege că, dacă trage în lesă, nu rezolvă nimic.
Se deprimă când rămâne singur
Dacă observi că devine trist sau chiar depresiv atunci când rămâne singur în casă, încearcă să-i transmiți că mereu te vei întoarce la el. Pentru început, lasă-l singur într-o cameră pentru cinci, zece minute. Apoi, revino. Fă acest execrcițiu zilnic, mărind din ce în ce mai mult timpul în care lipsești din încăpere. Cât ești plecat, lasă-i jucării de ros și televizorul sau radioul aprins. Când părăsești camera, fă-o calm, ca și cum nimic rău nu se întâmplă. La fel poartă-te și când te întorci. Astfel, îi vei transmite câinelui că a pleca și a-l lăsa singur este ceva normal, firesc și ok.
Plânge pentru a i se acorda atenție
Câinele tău plânge cerșind din partea ta atenție? Dacă îl mângăi, dacă te uiți la el, dacă îl chemi la tine, îl vei învăța că scheunatul funcționează. Astfel, el va învăța să te manipuleze. Pentru a-l dezvăța de acest prost obicei, când schiaună întoarce-i spatele, ignoră-l total, privește în altă parte. Mai mult, poți părăsi chiar și încăperea. Astfel, câinele va învăța că plânsul nu îl ajută cu nimic pentru a-ți atrage atenția. Iubește-l, mângâie-l și joacă-te cu el atunci când nu plânge.
Latră la ușa de la intrare
Este enervant atunci când stă lângă ușa de la intrare și latră non stop. Este deranjant atât pentru tine, cât și pentru vecini. Ce-i de făcut? Alege un loc cu vedere la ușă și învață-l să stea acolo liniștit atunci când i-o ceri. În momentul în care începe să latre la ușă, spune-i ”Treci la locul tău!”. Astfel, îl vei învăța să se liniștească, să se calmeze. Dă-i ceva de ros cât stă în acel loc pentru a nu se plictisi și recompensează-l pentru că te-a ascultat. Sună cineva la ușă iar câinele începe să latre? Deschide ușa doar atunci când animalul se calmează, trimis fiind la locul său. Apoi, oferă-i o recompensă. Câinele va învăța că primește recompensă dacă nu latră.
Sare pe tine și pe cei din jur
Este normal pentru un câine să sară atunci când se bucură văzând anumite persoane. Dar, în același timp, acest obicei îi poate speria pe unii, mai ales pe copii. De asemenea, poate fi deranjant căci cui îi convine să se trezească murdărit pe haine sau chiar zgâriat de-un câine agitat? Ce-i de făcut? Când sare pe tine, nu-i acorda atenție! Fa-o doar atunci când se oprește din sărit. Abia în acest moment îl poți mângâia. De asemenea, când vezi că sare spune-i ”Șezi!” și așteaptă până când execută această comandă. Acordă-i atenție după. Cu timpul, acest exercițiu îl va învăța să-și controleze emoțiile.
Este cam…mușcăcios
Orice câine poate mușca dacă este speriat, nervos sau se simte amenințat. Pentru a preveni acest lucru, animalul trebuie să fie obișnuit de mic cu oameni în jurul său dar și cu copii. El trebuie să se simtă în siguranță. Urmărește cu atenție momentele în care câinele dă semne că s-ar simți incomod și acționează în așa fel încât să-l faci să se simtă din nou bine. Cu un câine care mușcă va trebui să petreci mult timp, iar asta pentru a-l învăța că, în preajma oamenilor, nu are motive să se sperie sau să devină agitat. Fă-i cunoștintă, treptat, cu prietenii tăi, cu familia ta, cu tineri, copii și persoane în vârstă.
Este extrem de agresiv
Câinele este agresiv în momentul în care este nervos sau foarte speriat. În cazul acesta, ar trebui să apelezi la sfaturile unui profesionist care să-l ajute să se calmeze și să se comporte normal. Nu lăsa niciodată un câine agresiv nesupravegheat, liber prin curte sau la plimbare în parc. De asemenea, nu-l lăsa în preajma copiilor sau a persoanelor pe care el nu le cunoaște. Pune-i botniță, dacă este necesar!
Latră non stop
Unii câini latră la lucruri pe care alții le ignoră total. Acest tip de comportament apare când animalul este frustrat. Nu țipa la el în aceste momente pentru că mai rău faci! Dar cum să rezolvi problema? Învață câinele să te asculte. De exemplu, învață-l să stea în șezut înainte de a face împreună ceva ce-i place foarte mult și e nerăbdător precum ieșitul la joacă sau la plimbare. În felul acesta, animalul va reuși să-și controleze emoțiile și impulsurile. În cazul în care acest exercițiu nu funcționează, ar trebui apelat la un profesionist în comportament canin.