Fa curatenie generala in casa inainte de sarbatori

Fa curatenie generala in casa inainte de sarbatori

Se apropie Pastele, iar daca nu ai facut deja curatenie generala in casa, ar trebui sa te apuci serios de treaba.  Asta, pentru a nu te aglomera in ultimile zile ramase pana la sarbatori. Mimi iti spune cum trebuie să procedezi pentru a avea casa lună. Ascult-o pe Mimi!

 

COVOARELE, MOCHETA

O curăţare temeinică a covorului presupune pentru început aspirarea acestuia. Foloseşte un aspirator cu putere mare de absorbţie şi aspiră bine atât pe lungimea cât şi pe lăţimea covorului. Următorul pas este curăţarea propriu zisă. Pentru a da strălucire şi prospeţime culorilor freacă mocheta sau covorul cu o jumătate de varză proaspătă. Pentru îndepărtarea petelor, foloseşte cu încredere oţetul sau berea. Înmoaie o cârpă curată în bere şi şterge zonele afectate. Cele mai utilizate produse de curăţare a covoarelor pe care le gasesti in magazine sunt Biocarpet şi Vanish.

FAIANTA

Plăcile de faianţă din baie se pătează cu calcar sau depuneri de piatră. Faianţa din bucătărie se murdăreşte cu pete de grăsime şi ulei. Prepară o pastă de curăţat amestecând zeama de lămâie cu bicarbonat de sodiu. Curăţă cu această soluţie plăcile de faianţă folosind partea abrazivă a unui burete. Petele de calcar dar şi cele de grăsime  se vor curăţa imediat.

 

GrRESIA

Gresia trebuie spălată şi curăţată constant, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Pentru început, eliberează încăperea de piesele mici de mobilier şi aspiră apoi întreaga suprafaţă. Nu uita zonele de pe lângă şi de sub calorifer, aragaz sau frigider dar şi colţurile. Apoi, foloseşte diferite produse de curăţat. Ca produse naturale de curăţat poţi folosi cu încredere o soluţie formată din oţet şi apă. Toarnă această soluţie într-o căldare şi cu ajutorul mopului spală bine întreaga suprafaţă. Nu clăti după uscare. Dacă vrei să foloseşti produse din comerţ, cumpără Domestos. Acest produs curăţă petele dificile şi dezinfectează.

MOBILA

Înainte de a curăţa propriu zis obiectele de mobilier, acestea trebuie şterse de praf. Apoi poţi opta pentru diferite produse destinate lemnului. Pentru a da luciu mobilei din lemn sau pal, foloseşte o bucăţică de vată pe care ai picurat câteva picături de ulei de măsline.  Şterge temeinic mobila şi vei vedea că va prinde luciu iar culorile vor fi mai vii. Cel mai folosit produs pentru curăţarea obiectelor de mobilier este Pronto. Acesta te ajută la şters praful dar şi la îndepărtat petele de murdările sau de degete.

 

ARAGAZUL SI CUPTORUL

Petele de pe aragaz ne dau mari bătăi de cap. Pentru a le putea curăţa mai uşor, înmoaie petele cu detergent de vase obişnuit şi lasă să acţioneze 15 minute. În continuare poţi folosi o gamă destul de variată de produse. Indepărtează cu zeamă de lămâie grăsimile şi curăţă petele de arsură cu bicarbonat de sodiu. Poţi folosi şi sare fină amestecată cu câteva picături de oţet. În toate magazinele de profil găseşti Sano Forte. Este vorba despre o soluţie foarte cunoscută care ajută la curăţarea aragazului, plitelor şi cuptorului.

FRIGIDERUL

Înainte de a începe curăţarea frigiderului, acesta trebuie scos din priză şi eliberat de produsele alimentare. Apoi, înarmează-te cu o cârpă curată sau cu un burete de bucătărie şi treci la treabă. Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut, a petelor şi resturilor de mâncare foloseşte oteţ sau zeamă de lămâie. Pentru curăţarea frigiderului cumpără Axion sau Fairy  şi cu ajutorul unui burete freacă zonele murdare.

 

 

OBIECTELE SANITARE

Pentru îndepărtarea calcarului, a petelor de rugină şi piatră depuse pe suprafaţa obiectelor sanitare poţi folosi atât produse pe care ai în cămară cât şi produse din supermarket. Foloseşte cu încredere oţetul de mere, zeama de lămâie, bicarbonatul de sodiu şi sarea grunjoasă. Freacă suprafeţele din fonta şi inox cu bureţi abrazivi dar evită periile din sârmă. Cif, Domestos, Cilit Bang sunt doar câteva dintre produsele care te pot ajuta să cureţi chiuveta, vasul de toaletă, cada, cabina de duş sau robineţii şi bateriile.

 

GEAMURILE

Amoniacul – Pentru ferestre care rămân curate mai mult timp, încearcă un amestec de amoniac şi lichid de vase, care depune un strat protector  pe suprafaţa geamului. Într-un  litru de apă adaugă un pahar de amoniac şi aceeaşi doză de lichid de vase. Amestecă bine soluţia, iar apoi înmoaie o lavetă cu care să freci şi să ştergi bine.

Alcoolul sanitar – Urmele de degete sau amprentele dispar dacă geamul este şters cu alcool medicinal Diluează alcoolul sanitar în apă şi adaugă apoi câteva picături de uleiuri esenţiale pentru a lăsa în urmă un parfum agreabil. După ce ai şters geamul, nu este nevoie să-l mai clăteşti.

Cartoful – În cazul în care petele sunt vechi şi profunde, încearcă să le elimini folosind o felie de cartof crud. Freacă bine pata şi aşteaptă câteva minute până ce urmele lăsate se usucă. Şterge-le apoi cu o soluţie formată din alcool sanitar şi apă.

Oţetul alb – Ferestrele care se află în apropierea chiuvetei din bucătărie sau baie se pot murdări de pete de calcar. Diluează jumătate de litru de oţet într-un litru de apă. Vaporizează pe geam şi şterge-l apoi cu o cârpă care nu lasă scame.

Sarea – De multe ori, geamurile, mai ales cele de la balcon şi bucătărie, au un aspect mat, din cauza prafului, a aburilor, a picăturilor de ulei sau grăsime. Aceste urme ies dacă foloseşti sare grunjoasă. Dizolvă sare grunjoasă în oţet alb şi apă şi freacă geamurile cu un burete uşor abraziv.

Uleiul de busuioc – Folosind ulei esenţial de busuioc vei alunga muştele care nu vor mai lăsa urme de murdărie pe geamuri. Nu trebuie decât să adaugi câteva picături de ulei de busuioc într-un recipient în care ai turnat oţet alb. Oţetul va îndepărta mizeria şi va degresa geamul, iar busuiocul va alunga pe viitor muştele şi alte insecte nedorite.

Bicarbonatul – Dacă geamul este pătat cu vopsea care s-a întărit foloseşte o soluţie formată din 250 ml de apă fierbinte şi o lingură de bicarbonat de sodiu. Înmoaie o cârpă în această soluţie şi freacă pata de vopsea până o îndepărtezi.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns