Rețetă tradițională veche din Crișana: „Tașche cu pegmez”
Un desert delicios pe care, cu siguranță, nu l-ai încercat niciodată. Iar asta pentru că este vorba despre o rețetă tradițională veche, pe care doar bunicii noștri o mai cunosc. Dacă vrei să încerci ceva inedit, încearcă tașchele cu pegmez. Nu vei regreta. Sunt ușor de preparat și foarte gustoase! Mimi îți spune ce ai de făcut! Ascult-o pe Mimi!
INGREDIENTE
Aluat:
- 2 ouă
- 200 de grame de faină Arpis (+/- 1 lingură)
- 1 praf de sare
Umplutură:
- pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceșe)
Finisaj:
- 100 de grame de pesmet
- 30 de grame de unt sau ulei
- 100 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- Făină pentru presărat
- 1 albuș de ou pentru lipit foile
- smântână dulce (pentru frișcă) lichidă, pentru servit
MOD DE PREPARARE:
Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină și 1 praf de sare. Aluatul se împarte în două părți identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, în doua foi dreptunghiulare, cât mai egale. Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se așază aproximativ 1/2 linguriță de pegmez.
Cu pensula înmuiată în albușul puțin bătut se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat. Deasupra se așază cealaltă foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu albuș, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puțină făină (daca e nevoie). Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătrățele.
Se pune o oală încăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Cand apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica.
Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei, până ce primește o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat. După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce și (sau) gem (fluid).
Secretul bucatarului:
Dupa ce s-au ridicat la suprafață tașchele, lasă-le să fiarbă în clocot pentru încă 2 minute; cine dorește pastele mai moi, poate să le fiarbă mai mult.
Despre proiectul „Descoperă tradițiile culinare românești”
Rețetele tradiționale din Crișana au fost puse la dispoziția proiectului de Laura Laurențiu retetecalamama.ro și Pensiunea La Bade Ioane. Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Rețeta este răspândită în Banat și Crișana (zona Arad). Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.










































