Uite ce să mănânci ca să-ţi cureţi organismul de toxine!

Uite ce să mănânci ca să-ţi cureţi organismul de toxine!

0 5649

Toamna este momentul ideal pentru detoxifierea organismului, deoarece în acest sezon apar multe legume şi fructe benefice pentru sănătate: varza, conopida, gutuile, strugurii, ardeii şi gogoşarii, vinetele…iar lista poate continua. Tot acum este recomandat să te pregăteşti pentru sezonul rece, când vei consuma mai multe dulciuri şi grăsimi: să nu uităm că sărbătorile de iarnă îţi vor aduce pe masă cozonaci şi fripturi. Însă detoxifierea presupune, pe lângă un meniu special, şi modificarea stilului de viaţă. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţii cont.

Cum îți dai seama că organismul tău e toxic?

Semnele care îți spun că organismul tău este plin de toxine sunt foarte multe. Trebuie doar să le recunoști. Printre acestea se numără oboseala excesivă, lipsa de concentrare, problemele digestive, insomnia, epuizarea, apariția anumitor afecțiuni ale pielii dar și a ulcerului, dureri articulare, agravarea problemelor inflamatorii precum artrita. Un alt semn îl reprezintă și constipația care poate duce la apariția hemoroizilor. În cazul în care suferi deja de această afecțiune, înainte de a apela la tratamente medicamentoase, încearcă tinctura de castan. Acest remediu naturist este recomandat și persoanelor care suferă de varice sau reumatism. Alte indicii prin care organismul semnalează prezența toxinelor le reprezintă respirația urât mirositoare și faptul că ai devenit foarte sensibil la mirosuri. Nu în ultimul rând, vei constata că, oricât ai încerca, nu reșești să slăbești. Iată mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta în procesul de detoxifiere, simplu, rapid și eficient.

hidratare

Hidratează-te cât mai bine – Medicii şi nutriţioniştii recomandă consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi, însă această cantitate trebuie să varieze în funcţie de greutatea şi înălţimea ta. Alege să bei apă plată în care poţi adăuga puțin suc de lămâie. Hidratarea corectă ajută organismul să se curețe de toxine.

Renunţă la ţigări – Cantitatea enormă de gudron pe care o conţin ţigările este toxică şi îţi afectează întreg metabolismul şi buna funcţionare a organismului. Ţigările se fac vinovate de apariţia cancerului pulmonar, a cancerului bucal şi cel la gât. De asemenea, ţigările afectează sănătatea inimii şi a sistemului circulator. Dacă nu renunţi la tutun, este posibil ca, la un moment dat, să suferi de varice sau tromboză venoasă.

Fă sport – Organismul se detoxifică şi prin transpiraţie, iar mişcarea şi exerciţiile fizice te vor ajuta mult în acest sens. Fă-ţi un abonament la sală, ieşi la alergat în parc sau la plimbare cu bicicleta. În acest fel, vei reuşi să-ţi menţii greutatea sau chiar să slăbeşti, dacă asta îţi propui.

Optează pentru suplimente alimentare – Detoxifică organismul cu suplimente alimentare pe bază de plante precum produse herbagetica. O cură îţi va fi mai mult decât folositoare şi te va ajuta să elimini într-un mod natural toxinele acumulate, de-a lungul timpului, în organism.

Evită dulciurile, prăjelile şi grăsimile – Detoxifierea organismului presupune, înainte de toate, o dietă sănătoasă şi echilibrată. Recomandat este să renunţi cât de mult poţi la dulciuri, prăjeli, grăsimi, E-uri şi chimicale. Optează, în schimb, pentru cât mai multe fructe şi legume proaspete. Consumul de salate şi smoothie este cel mai indicat în această perioadă. Şi, pentru că tot vorbim despre alimente sănătoase, iată mai jos patru reţete simple şi uşor de preparat, care te vor ajuta să elimini toxinele din organism.

smoothie1. Smoothie verde cu spanac şi ananas

Ingrediente: 3 căni pline cu cubuleţe de ananas îngheţate, 3 căni de frunze proaspete de spanac, 1 cană plină cu cubuleţe de banană congelate, 3 frunze de ţelină  (opţional), o linguriţă de praf de ghimbir proaspăt ras, o linguriţă de seminţe chia, zeama de la o jumătate de lime.

Mod de preparare: Pune toate ingredientele într-un blender şi mixează până când ajungi la consistența unei paste fine. Poţi adăuga puţină apă, dacă vrei.

450 de grame din acest preparat  conţin 264 de calorii, 1,9 g grăsimi, 53,8 g carbohidraţi, 34,8 g zaharuri, 8,8 g fibre, 5 g proteine

Acest smoothie revigorant reprezintă o bogată sursă de vitamine, minerale şi nutrienţi de care organismul are nevoie în procesul său de detoxifiere. Ananasul şi banana conţin fibre şi potasiu – elemente care ajută la menţinerea sănătăţii inimii – iar spanacul este recunoscut pentru aportul de vitamina K (ajută sistemul osos)  şi vitamina A (ajută la menţinerea sănătăţii pielii). Acest preparat pare a fi bogat în carbohidraţi, însă nu ar trebui să te sperii deoarece organismul tău are mare nevoie de ei.

salata-de-fructe-cu-miere2. Salată de fructe cu miere şi polen

Ingrediente pentru mierea cu vanilie: o păstaie de vanilie, un borcan mic cu miere

Ingrediente pentru salată: jumătate de ceaşcă de afine, jumătate de ceaşcă de mure, 3 prune mici, tăiate felii, o nectarină sau o piersică tăiată felii, una sau două linguriţe de polen, două, trei linguri de miere cu vanilie

Mod de preparare: Se desface păstaia de vanilie şi se răzuieşte conţinutul. Micile seminţe se adaugă în borcanul cu miere, iar apoi se amestecă bine cu o lingură. Fructele se pun într-un bol, se presară deasupra polen şi se adaugă puţină miere cu vanilie.

Un castron mic cu salată conţine 106,5 calorii, 5 g grăsimi, 27 g carbohidraţi, 22,5 g zaharuri, 4 g fibre, 2 g proteine.

Dacă nu ai consumat niciodată polen, este cazul să încerci acum. Acest produs miraculos întăreşte sistemul imunitar, oferă organismului un plus de energie şi tratează cu success alergiile. Murele, afinele, prunele şi nectarinele conţin o cantitate mare de fibre şi au un puternic efect hidratant. Dacă vrei, poţi adăuga în salată puţin iaurt grecesc slab sau kefir – pentru un plus de proteine.

salata-detoxifianta3. Salată detoxifiantă cu varză kale

Ingrediente pentru dressing: 1/3 cană de ulei de struguri, jumătate de cană cu suc de lămâie, o lingură de ghimbir proaspăt ras, 2 linguriţe de muştar cu cereale integrale, sare după gust

Ingrediente pentru salată: două căni de frunze de salată kale tăiate mărunt, 2 căni de frunze de varză roşie tăiate mărunt, câteva bucheţele de broccoli, 2 morcovi mari daţi prin răzătoare, un ardei gras roşu tocat mărunt, 2 fructe de avocado decojite şi tăiate felii, o legătură de pătrunjel tocat mărunt, o linguriţă de seminţe de susan, o ceaşcă de miez cu nucă.

Mod de preparare: Toate ingredientele pentru dressing se pun într-un blender şi se mixează până când ajungi la consistenţa unei paste fine. Apoi, pune frunzele de varză kale, de varză roşie, broccoli, ardeiul gras şi morcovii într-un bol sau castron mare. Toarnă dressingul şi amestecă încet. La sfârşit, adaugă pătrunjelul tocat, feliile de avocado, seminţele de susan şi miezul de nucă. Amestecă din nou.

O porţie conţine 442 de calorii, 38,7 g grăsimi, 20,4 g carbohidraţi, 9 g fibre, 5,7 g zaharuri, 9,2 g proteine.

Această salată conţine legume de toate culorile, fiind un adevărat curcubeu în farfurie. Varza kale şi broccoli conţin vitaminele A, C, B6, calciu şi fier. Varza roşie furnizează organismului antioxidanţi (vitamina C) care menţin un nivel scăzut al colesterolului “rău”. În acest fel, te protejează de afecţiuni precum anumite tipuri de cancer. Morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A, esenţială pentru sănătatea ochilor şi a pielii. Nu în ultimul rând, avocado, nucile şi seminţele de susan conţin o mare cantitate de grăsimi poli şi mononesaturate.

salata-creveti4. Salată de creveţi

Ingrediente: o ceaşcă de creveţi proaspeţi sau congelaţi, 2 linguriţe de ulei de chili, jumătate de linguriţă de sare, jumătate de linguriţă de piper, 1 avocado tăiat cubuleţe, 1 grapefruit tăiat cubuleţe, o ceaşcă de orez fiert şi răcit, un sfert de ceaşcă de oţet balsamic, frunze de salată verde sau spanac verde(opţional)

Mod de preparare: Prăjeşte creveţii în uleiul de chili la foc mediu până când capătă o nuanţă opacă. Când observi că au început să-şi schimbe culoarea devenind maronii, stinge focul şi adaugă sare şi piper. Pune jumătate din cuburile de avocado într-o cană mai înaltă şi adaugă jumătate din cantitatea de orez fiert. Presează apoi bine. Răstoarnă cana cu gura în jos, pe un platou sau o farfurie pe care ai pus câteva frunze de salată verde sau spanac. Ridică cana cu grijă, iar apoi pune peste orez şi avocado bucăţele de grapefruit şi creveţii prăjiţi. Stropeşte totul cu oţet balsamic. Se serveşte imediat, cât creveţii sunt fierbinţi.

O porţie conţine 288 de calorii, 22 g grăsimi, 23,5 g carbohidraţi, 12,5 g zaharuri, 8,9 g fibre şi 3,6 g proteine. Salata de creveţi este extrem de sănătoasă, plină de vitamine, minerale şi nutrienţi de care organismul are nevoie pentru a funcţiona la capacitate maximă. Nu trebuie să te îngrijoreze numărul de calorii. Află că patru creveţi mai mărişori conţin în jur de 22 de calorii, 5 grame de proteine şi zero grame grăsimi.

COMENTARII

Lasă un răspuns