Au apărut primele legume şi verdeţuri de primăvară! Uite ce gasim in pieţe
Au apărut primele legume de primăvară, iar tarabele sunt pline cu produse de tot felul: ceapă verde, ridichi, salate si verdeţuri. Mimi a vorbit cu Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, iar acum te învaţă si pe tine cum să depozitezi sănătos trufandalele de primăvară. Ascult-o pe Mimi!
CEAPA VERDE
Cum se alege? Cumpără ceapă verde cu bulbi albi şi frunzele de o culoare vie, verde. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi. De asemenea, evită să cumperi ceapă cu frunze veştede, rupte, lovite sau pătate. Apasă uşor pe bulbi: dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că înteriorul nu este bun.
Cum se păstrează? Ceapa verde se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa av afecta frunzele iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.
Ce zice dr. Mencinicopschi: Ceapa verde şi leurda sunt excepţionale în detoxifierea organismului. Au proprietăţi antivirale, antibacteriene, conţin multe fibre şi vitamina C.
RIDICHI
Cum se aleg? În primul rând, ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă. Ai grijă să nu fie putrezite! Motivul? Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul.
Cum se păstrează? Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc întunecos şi răcoros.
Ce zice dr. Mencinicopschi: Sunt bune pentru combaterea tusei expectorante, a răcelii şi gripei. Sunt delicioase scobite în interior şi umplute cu zahăr sau miere de albine.
SALATĂ
Cum se alege?Salata verde este vedeta sezonului. Când cumperi, alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie. Evită salata veştejită, cu frunze tăiate, rupte, murdare şi pătate.
Cum se păstrează? Salata se paote păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji repede. salata nu ţine foartemult timp aşa că este recomandat să o consumi cât mai repede.
Ce zice dr. Mencinicopschi: Conţine multă vitamina C, fibre şi multe săruri minerale. Are proprietări revigorante şi dă organismului rezistenţă la infecţii şi virusuri. Datorită conţinutului ridicat de clorofilă, salata are rol antianemic. De asemenea este recomanadată persoanelor care suferă de afecţiuni ale tranzitului intestinal.
Primăvara trebuie să mâncăm mai puţină carne şi mai multe legume
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne recomandă ca primăvara să diminuăm consumul de carne şi să creştem consumul de verdeţuri şi legume de sezon: ceapa verde, usturoiul verde, ridichile, salata, urzicile, mazărea nouă, fasole fideluţă, etc. Dintre alimentele primăverii prin efectele lor benefice organismului se remarcă frunzele de păpădie care tonifică, detoxifiază şi au proprietăţi hepatoprotectoare, leurda, urzica, usturoiul şi ceapa verde. Acum este momentul să renunţăm la cărnuri, mezeluri şi mâncăruri grele şi să alegem salate pe bază de legume proaspete.